3 važna savjeta za preduzetnice

Samo trećina žena se odlučuje da pokrene svoj biznis. Prema istraživanjima 30% evropskih start-up kompanija su pokrenule žene, a među samozaposlenim samo 34% su preduzetnice. Donosimo vam 3 važna savjeta koja će vam pomoći.

Sanja Milosavljevic
3 važna savjeta za preduzetnice
Pixabay

Ne plašite se neuspjeha

Za žene su najveće prepreke na preduzetničkom putu strah od neuspjeha i nedostatak samopouzdanja. „Napravite korak, samo krenite!“ poručuje škotska preduzetnica i predsjednica škotskog Women’s Enterprise Scotland Lynne Cadenhead. „Važno je da shvatite da na početku možda ne radite sve kako treba ali da je to u redu. U redu je griješiti."

Česta zamka u koju se žene uhvate je tendencija ka perfekcionizmu. Cadenhead upozorava da nikada neće sve biti savršeno i da se na poslovnom putu moraju naći i rizici i porazi - neuspjesi su dio poslovnog puta. „Ako nastavite nakon pada, to će vam povećati samopouzdanje i uticaće na ispravan način razmišljanja. Samopouzdanje se razvija akcijom. Učinite upravo ono čega se najviše plašite, i kako se razvijate, napredujte.“, savjetuje Linne Cadenhead.

Morate znati u čemu ste izvanredni i fokusirati se na to

Važno je poznavati konkurenciju i znati u čemu ste bolji, kaže Sonja Peklenik, a preduzetnica Andreja Jernejčič dodaje: „Za dvadeset sekundi morate biti u stanju da istaknete ono što vas čini posebnim, jedinstvenim i izuzetnim“.

Usredsredite se na to i naučite kako da kažete "NE" nebitnim stvarima, što je izuzetno važno za preduzetnike, posebno preduzetnice. „Kada imamo previše stvari na umu i ako želimo pomoći prevelikom broju ljudi odjednom, često zapostavljamo sopstveni posao. Zato naučite da kažete ne lošim vijestima ", savetuje Cadenhead.

Naučite da razvijete svoju ideju i da njom impresionirate druge

Dobijanje spoljnog finansiranja je izazov za mnoge preduzetnike. Ključno je da znate kako predstaviti svoju poslovnu ideju tako da za nekoliko trenutaka privučete pažnju donosioca odluka. Ovo neće biti korisno samo u potrazi za finansijskim resursima ili poslovnim partnerima, već će i vama biti dobro - ako uspijete da ubijedite druge u svoju ideju, vrlo je vjerovatno da ste na pravom putu. Postoji mnogo savjeta kako efikasno razviti poslovnu ideju. Mnoge kompanije danas koriste model canvas, Cadenheadova kao mogući pristup predlaže model 6M, koji identifikuje šest ključnih oblasti na sličan način:

  • proizvod / usluga (matter) za koje je važno znati koje potrebe zadovoljavaju ili koji problem rješavaju;
  • tržišta (markets) na kojima želite prodati svoj proizvod;
  • prodajni model (model) u kojem odlučujete da li ćete prodavati u sopstvenim prodavnicama, u trgovačkim lancima, možda direktno krajnjim kupcima ili na Internetu ...;
  • prekretnice (milestones) na kojima mjerite performanse, stičete znanje;
  • menadžment (management) i
  • novčani tok (money).

Ako ćete koristiti poslovni plan za predstavljanje ideje, obratite posebnu pažnju na njegov sažetak, koji treba da bude kratak i pruži što više informacija. Cadenheadova kaže da oko jedne trećine poslovnih planova „ne preživi čitanje“, čak i do kraja sažetka, jer se autori previše fokusiraju na proizvod ili uslugu, umjesto da se posvećuju djelovima poslovnog modela kritičnim za opstanak kompanije. 

Izvor