Osam savjeta za uspješnu poduzetnicu

Nada Stojanović
Osam savjeta za uspješnu poduzetnicu

1. Neka vas vaša strast podstiče

Možda zvuči kao kliše, ali prisjećanje zašto ste počeli često je ključ da ostanete vjerni sebi.

Poslovni svijet može postati neuredan, finansijske odluke počinju igrati veću ulogu, a razlog zašto ste započeli svoj posao može se zaboraviti.

Osnivačica Lotus Foodsa Caryl Levine započela je s vizijom koja će promijeniti način na koji svijet uzgaja pirinač.

Njena inovativnost, odlučnost i ostanak vjerne svojoj strasti doveli su je do toga da postane jedna od 100 najboljih svjetskih žena od uticaja.

- Naša prva ljubav je pirinač, tako da smo počeli da inoviramo proizvode sa dodanom vrijednošću. Znali smo da želimo da se držimo naše misije podrške porodičnim uzgajivačima pirinča i promovisanja biodiverziteta pirinča - kaže Caryl.

Njena vizija je takođe bila da podrži poruku zasnovanu na biljkama.

- Jasno je da je ishrana zasnovana na biljci važna ne samo za dobrobit životinja, već i za zdravlje ljudi i ublažavanje klimatskih promjena - kaže ona.

2. Postanite ,,Da žena”

Svijet  se mijenja i mogućnosti za žene da se istaknu u svojim strastima su na vrhuncu svih vremena.

Osnivačica Nuria Beauty Naomi Furgiuele poziva žene da iskoriste te prilike, bez obzira na to koliko se neugodno osjećaju na početku.

- Jedna stvar koju sam dosljedno radila u svojoj karijeri je ,,rekla da” mogućnostima, a to je bilo još važnije kada sam pokretala novi brend -  kaže Naomi.

- Nijedan posao ne izgleda savršeno na početku, nijedan tim nije u savršenoj formi kada uđete, nijedan novi brend nema sve odgovore, ali važno je shvatiti da morate riskirati i reći da, i imate testirati i učiti i rasti - kaže ona.

,,Reći da se ne osjeća uvijek ugodno, ali samo reci da.”

3. Shvatite sebe ozbiljno

Kao nova žena u svijetu preduzetništva, može biti lako osjetiti da ne pripadate. To je novo tlo, njime dugo dominiraju muškarci.

Osnivač ,,Tropicgyal Naturals”-a Michelle Hoover kaže da je važno shvatiti svoj brend i sebe ozbiljno kada počinjete.

- Kao poslovnoj ženi, važno je da drugi shvate svoj brend ozbiljno. Detaljno sam istraživala, ne samo svoje sastojke, već i sve što ulazi u stvaranje posla, tako da sam se zaista osjećala dovoljno samopouzdano da počnem i nastavim da učim svaki dan -  kaže ona.

- Ništa nije više osnažilo od toga što sam bio u mogućnosti da vodim svoj posao i da vidim rast i uspjeh iz toga.

4. Biti žensko nije prepreka

Kao manjini u poslovnom svijetu, može vam lako pasti na pamet da ne pripadate tamo.

Međutim, ovi strahovi mogu dovesti da nemate povjerenja u pregovore koje vodite.

Boboova suosnivačica Beryl Stafford kaže da biti žena nije prepreka u poslu – već strah od nepripadanja stvara prepreku.

- Nikada nisam smatrala da je žena prepreka za pokretanje posla - kaže Beryl.

- Bilo je trenutaka kada sam se osjećala zastrašeno ili stidljivo za pregovaračkim stolom koji je bio isključivo za muškarce. Ali taj strah je u vašoj glavi i shvatite da je to nešto kroz šta morate da prođete - kaže ona.

,,Put do uspjeha je samo savladavanje tih malih strahova – i njihovo održavanje malim.”

Beryl je pravila Bobove veganske zobene pločice u kuhinji sa svojom kćerkom Bobom. Ukusni snek barovi na bazi biljaka ubrzo su postali omiljeni u gradu i par je odlučio da to pretvori u poslovni poduhvat.

Beryl dodaje da je takođe važno vjerovati u sebe i puno se družiti.

- Ostanite samouvjereni i ne slušajte zamjerke. Ako duboko vjerujete u svoj proizvod ili posao, ostanite na tom putu - kaže ona.

- Stalno umrežavanje daje vam priliku da učite iz drugih iskustava, osvijetlite nove ideje ili načine vođenja procesa, upoznate postojeće i nove potencijalne partnere i steknete svijest.

5. Porodica i posao

Zastarjeli mentalitet da žene biraju porodicu ili karijeru guše uspješne poslovne žene i majke.

Zapravo, neke od najuspješnijih poslovnih žena današnjice su razvile svoj posao dok su istovremeno podizale porodicu.

Jedna od tih žena je osnivačica Nutpods-a Madeline Haydon, koja je bila trudna sa svojim drugim djetetom kada je pokrenula kompaniju za proizvodnju veganskih kremova.

Madeline kaže da nije uvijek lako podizati porodicu i kompaniju u isto vrijeme, ali uz pravu podršku, to je moguće.

- Imati malu djecu i istovremeno podizati kompaniju i brend bilo je intenzivno - kaže Madeline.

„Ali sve su bili napori ljubavi i zahvalna sam [svima] koji su podržali mene i moju porodicu kako bih se mogao fokusirati na svoj posao, kao i na kvalitetno porodično vrijeme.”

6. Briga o sebi je važna

Vođenje biznisa može biti stresno, iscrpljivanje i izgaranje su uobičajeni. Važno je da sačuvate svoje mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

Osnivač i izvršni direktor Nourish Mantra Ritika Jayaswal zagovara holistički pristup poslovanju.

- Briga o svom mentalnom zdravlju dok vodite posao je veoma važna - kaže Ritika.

,, Svaki posao ima svoj skup izazova i suočavanje sa stresom i anksioznošću koje dolazi sa njim je ključno.”

Ritika kaže da očuvanje netaknutih osnovnih vrijednosti pomaže u postizanju istinske sreće u poslu. Za nju je ljubav prema životinjama bila ključna.

- Kao ljubitelj životinja, oduvijek sam znala da želim da pravim proizvode koji ne štete životinjama - kaže Ritika.

- Postoje neki sastojci za koje se tvrdi da potiču od životinja, ali bez da im nanose štetu. Kada sam to pogledala, još uvijek je postojao određeni nedostatak transparentnosti o tome kako su životinje tretirane tokom postupka - kaže ona.

,,U tom procesu sam shvatila da majka priroda i biljke imaju toliko dobrote da ponudimo da ne moramo koristiti životinjske proizvode.”

7. Prilagodite se digitalnom svijetu

Ne može se poreći da posao danas izgleda mnogo drugačije.

Virtuelni pokret, COVID-19 i tehnološki napredak znače da sve više preduzeća posluje na daljinu.

Upravljanje udaljenim timovima je samo po sebi drugačija vještina, objašnjava osnivačica Nuria Beauty

- Kada ne dijelite radni prostor sa svojim timom, lako je dopustiti da svi vaši e-mailovi i razgovori budu transakcioni, efikasni i strogo poslovni, a vi propuštate ležernije razgovore za ručkom ili kafom - kaže Naomi .

„Kao tim, trudimo se da odvojimo vrijeme da podijelimo lične priče, pošaljemo glupe slike ili napravimo podnevnu pauzu zajedno da ćaskamo, virtuelno, uz kafu.”

Mnogi poslodavci takođe podižu moral tima šaljući poklone na daljinu svom osoblju koje radi kod kuće. Otkako je Vegancuts predstavio svoju Corporate Box , poslodavci su bili željni da nagrade svoj tim ljubaznim i zdravim poklon kutijama.

- Kultura na radnom mestu je veoma važna, posebno u malom preduzeću. Razvijanje povjerenja i njegovanje saradnje je toliko važna jer uspjeh poslovanja zavisi od toga  - kaže Naomi.

„Mali biznisi su mnogo slični porodicama.”

8. Uvijek budite spremni za sljedeći izazov

Kao vlasnica preduzeća, suočićete se s nekim izazovima koje očekujete, a s nekima ne.

Osnivačica Lotus Foods-a Caryl Levine kaže da je bitno ostati na nogama.

- Najvažnija stvar za biznis bez obzira da li ste žena ili ne jeste da budete posvećeni, strastveni i odgovorni prema svakom od izazova jer izazova uvijek ima - kaže ona.

„Izazovi poslovanja su stalni i nikada nisu završeni. Od početka, pristup finansijama je velik. Onda kada skalirate, to je uzbudljivo, ali se i odgovornosti povećavaju. Zato je ključno imati odlične savjetnike i mentore koji vjeruju u ono što radite i koji vam mogu pomoći da se prilagodite, inovirate i rastete.”

Izvor