Intervju sa Indirom Ćatić: Opstankom i usavršavanjem pokazujemo koliko vrijedimo

Danas se objava na društvenim mrežama smatra novinarstvom, a ,,čitanost” i ,,uticaj” mjeri brojem lajkova!? Ne možemo i ne trebamo zaostajati za trendovima, ali ozbiljni novinari mogu sebi uzeti za obavezu da ih oblikuju u drugom smjeru – poručuje Indira Ćatić i intervjuu za #ZENEODUTICAJA

Nada Stojanović
Intervju sa Indirom Ćatić: Opstankom i usavršavanjem pokazujemo koliko vrijedimo

Glavna urednica magazina PLACE2GO BiH, Indira Ćatić, jedinog bosanskohercegovačkog luksuznog magazina o putovanjima, izdavača Inventa d.o.o. Sarajevo dugogodišnju karijeru novinara i urednika započela je u  medijskoj kući ,,Avaz“. Svoju karijeru nastavila je dalje u izdavaštvu. Kako je kazala u intervjuu za #ZENEODUTICAJA jedno od dostignuća na koje je posebno ponosna je to što je liderske vještine usmjerila ka podizanju novih generacija. Proteklih godina voditeljka je mnogih projekata PR-a, konsaltinga i marketinga.  

#ZENEODUTICAJA: Koliko je teško biti uspješna žena u BiH, tj. na Balkanu?

#Indira Ćatić: Ženama je danas za uspjeh u BiH, a vjerujem da je tako i u okruženju, potrebno više odlučnosti i hrabrosti, te mindset kojim sebi ne postavljaju ograničenja. Teško je uspjeti kada ste samo svoji, ali je još teže održati rezultat, nezavisno od toga o kakvom biznisu je riječ. Na to djeluju mnogi faktori na koje ponekad ne možemo uticati, ali opstankom i usavršavanjem pokazujemo koliko vrijedimo. Vjerujem da su profesionalizam i istrajnost kvaliteti koji se cijene uspjehom u svim sredinama. Na projektu PLACE2GO BiH, koji, između ostalog, promoviše i turističke atrakcije Balkana, upoznala sam mnogo eminentnih kolegica u turizmu koje su pravi ambasadori svojih zemalja. Nije li to sjajan uspjeh...

#ZENEODUTICAJA: Je li teško biti u novinarstvu i koliko se u našim sredinama i uslovima cijeni ova profesija?

#Indira Ćatić: Jeste. Novinarstvo je kod nas devoluiralo do granica neukusa. Novinari sebe, nažalost, pretvaraju u portparole. Ipak, oni koji žele ostati dosljedni svom pozivu mogu pronaći zadovoljstvo u ovoj časnoj profesiji i mjesta da budu korektiv društva i da promovišu trajne vrijednosti što nam je danas neophodno. Novinarstvo se malo cijeni, a jedan od razloga je to što su sve teži uslovi za održavanje ekonomske nezavisnosti kreirali atmosferu u kojem ,,sedma sila”, realno, često spada na suvo servisiranje.

Danas se objava na društvenim mrežama smatra novinarstvom, a ,,čitanost” i ,,uticaj” mjeri brojem lajkova!? Ne možemo i ne trebamo zaostajati za trendovima, ali ozbiljni novinari mogu sebi uzeti za obavezu da ih oblikuju u drugom smjeru.

Pitajte svoje prijatelje koliko se sjećaju objave nekog piskarala na društvenoj mreži kojoj su prekjuče dali like!

Štampa je možda posljednji bedem odbrane ozbiljnosti u ovom poslu koja, iskreno vjerujem, još dugo neće nestati. Ne samo zbog značaja dokumentarnosti, nego i zbog uloge baštinjenja intelektualne vrijednosti.

Korisno bi bilo da se kod nas na Balkanu i institucije država, putem posebno osmišljenih programa, aktivno uključe u očuvanje i unapređenje uopšteno štampe kao važnog elementa educiranja u društvu. U tom smislu, fundamentalno važnom smatram edukaciju mladih.

#ZENEODUTICAJA: Da li ste na vašem putu uspjeha imali opstrukcije od strane muških kolega ?

#Indira Ćatić: Imala sam sreću da radim sa odgovornim profesionalcima, pa nijesam imala takve probleme. Poznajem mnoge žene koje su se suočile sa opstrukcijama od muških kolega i koje nijesu imale podršku okruženja. Čini se da u periodu tranzicije nijesmo prevazišli ni u našim razmišljanjima, ali, evo, ima nas koje volimo biti konstruktivne u tom procesu. Treba reći da odgovornost snose i one žene koje dozvoljavaju da se nad njima dominira i ne dižu glas protiv toga.

#ZENEODUTICAJA: Je li teško ženama da usklade poslovni i porodični život?

#Indira Ćatić: Nije uz razumijevanje okoline. Bez toga, poslovni put jedne žene može postati zamka u kojoj ,,gubi” oboje. Žene moraju balansirati da bi uspjele na oba polja i to rade veoma dobro. Dobro je imati na umu da kad je žena zadovoljna svojim dostignućima, sigurno će biti zadovoljni i članovi njene porodice.

#ZENEODUTICAJA: Koliko traje vaš radni dan i kako se odmarate?

#Indira Ćatić: Radni sati sigurno su duži kad želite da projekat uspije. Odmaram se u kreativnom okruženju. Uživam i u dizajniranju magazina koji me relaksira i kao urednika i kao čitaoca. Najljepše je odmoriti poslije efektnog gola u utakmici za dostizanje cilja!

#ZENEODUTICAJA: Šta poručujete mladim koleginicama koje žele da uspiju?

#Indira Ćatić: Današnje mlade poduzetnice ulijevaju nadu da će region u bliskoj budućnosti biti mjesto ugodnijeg življenja.

Poručila bi im da nikada ne slušaju kad im kažu da ne mogu uspjeti, da se ne obaziru na zavidnike i da uvijek (!) gledaju naprijed. Neka njeguju svoj san, promišljaju i okruže se stabilnim partnerima. Ako je put do zacrtanog malo teži, znajte, to je razlog više da nastavite raditi bolje i upornije - jer, uspjećete!