Razgovor sa Marijom Racković (TV Vijesti): Kada ste pažljivo saslušali, tada ste tek čuli!

Prepoznatljivo TV lice, urednica i sjajna novinarka Marija Racković za #zeneoduticaja kaže da je jedino teže od "biti novinar" - biti novinarka. Kontinuirano bi trebalo da dajemo profesionalnu podršku ženama. Ne samo da su žene u novinarstvu često meta napada, kako verbalnih, tako i fizičkih, pored toga i dalje su na mnogo načina diskriminisane. "Stoga bi trebalo da makar jedne drugima u svakom trenutku budemo ona toliko potrebna ,,leđa''." kaže Marija u ovom razgovoru.

Sanja Milosavljević sanja@mypressroom.me
Razgovor sa Marijom Racković (TV Vijesti):  Kada ste pažljivo saslušali, tada ste tek čuli!

#ZENEODUTICAJA: Zašto si odabrala da se baviš novinarstvom?

Marija Racković: U novinarstvo ulazite zato što želite da promijenite svijet. To je bio moj motiv od najranijeg djetinjstva, jer sam već tada počela da sanjam o tome da ću čitavog života raditi na televiziji, što se izgleda ostvarilo.

Ono što nekada ne shvatamo ni mi sami, a ni dobar dio javnosti je da je novinarstvo usluga, ali čitaocima, gledaocima i slušaocima, a ne bilo kome drugom. Činjenica je da kada ste novinar nikada zapravo ne pođete u penziju, ali i pored toga što vam je život podređen profesiji. Ne bih svoj posao nikada mijenjala za bilo koji drugi.

#ZENEODUTICAJA: Najdraža naučena stvar u novinarstvu koju primenjuješ na sve segmente života?

Marija Racković: Najdraža stvar koju sam naučila je da u životu morate da naučite da slušate:  ljude, sagovornike, prijatelje, kolege, prolaznike, članove porodice. Kada ste pažljivo saslušali, tada ste tek čuli.

#ZENEODUTICAJA: Omiljena novinarka/novinar i zašto?

Marija Racković: Sve moje kolege i kolegice. Mi koji smo odabrali da se bavim ovim lijepim, ali izuzetno teškim poslom, odlično znamo zašto. Među nama, koji smo često na prvoj liniji odbrane u izazovnim vremenima i još izazovnim situacijama, što je u Crnoj Gori već godinama prosto stil života, nemam favorita. Smatram da je odabir ove profesije i istrajavanje u njoj dovoljan razlog da biramo jedni druge u svakoj situaciji i kroz svaki odgovor.

#ZENEODUTICAJA: Šta možemo bolje da uradimo za i damo kao žena ,,ženi u medijima"?

Marija Racković: Teže od biti novinar je samo- biti novinarka:) . Zato bi, kao žena ,,ženi u medijima'' trebalo kontinuirano da dajemo profesionalnu podršku. Žene u našoj profesiji su često meta napada, kako verbalnih, tako i fizičkih, a pored toga i dalje na mnogo načina diskriminisane. Stoga bi trebalo da makar jedne drugima u svakom trenutku budemo ona toliko potrebna ,,leđa''.