Razgovor sa Ivonom Blagojević (ADRIA TV): Novinarstvo vas uči da slušate ljude oko sebe

Ivona Blagojević je više od 20 godina poznato TV lice crnogorske i regionalne scene. Nakon dvije decenije na Javnom servisu, karijeru nastavlja na Adria TV kao urednica zabavnog programa i voditeljka popodnevne emisije "Dobar dan". U razgovoru za #zeneoduticaja povodom mjeseca isticanja žena u novinarstvu kaže da žena ženi treba da bude najbolja i najjača podrška.

Sanja Milosavljević
 Razgovor sa Ivonom Blagojević (ADRIA TV): Novinarstvo vas uči da slušate ljude oko sebe

#ZENEODUTICAJA: Zašto si odabrala da se baviš novinarstvom?

IVONA BLAGOJEVIĆ: Još kroz djetinstvo i odrastanje vrijeme sam, kroz pofesiju majke, provodila u tada Radio i televiziji BIH, gdje se već moglo naslutiti da će moj životni poziv imati veze sa medijima.Tada kroz učešće u dječijim emisijama, kamere i pojavljivanje mi se prilično sviđalo i mislim da se nikada nijesam ni preispitivala o odluci kojom profesijom ću se baviti. Novinarstvo vam prosto uđe u krv i teško se možete odlučiti da ga se odreknete kada zakoračite u tu prilično zahtjevnu profesiju.Vrlo često znam da kažem da je ono odabralo mene.

#ZENEODUTICAJA:  Najdraža naučena stvar u novinarstvu koju primenjuješ na sve segmente života?

IVONA BLAGOJEVIĆ: Prije svega, komunikacija sa ljudima iz različitih sfera društva i profesija. Nauči vas prije svega, što bi vjerovatno trebale da nauče mnoge koleginice jeste, da slušaju svog sagovornika kao i da dozvolite istom da kaže ono zbog čega ste ih pozvali. Novinarstvo vas nauči da slušate ljude oko sebe, izvučete iz njih možda ono što i nijesu planirali reći, ali i da pronađu u vama iskrenog sagovornika ali i slušaoca. Novinarstvo vas takođe nauči timskom radu, strpljenju, smirenosti, snalažljivosti ali i samokontroli.

#ZENEODUTICAJA: Omiljena novinarka/ novinar i zašto?

IVONA BLAGOJEVIĆ:Razdvojila bih pisano novinarstvo i TV novinarstvo. Iz pisanih medija iz Crne Gore istakla bih Branka Vojićića zbog jedinstvenog načina pisanja , dok bih iz TV novinarstva izdvojila Todora Pekovića i Nevenu Ćirović.

#ZENEODUTICAJA: Šta možemo bolje da uradimo jedna za drugu i damo kao žena "ženi u medijima"?

IVONA BLAGOJEVIĆ: Mozemo prije svega da shvatimo da žena ženi treba da bude najbolja i najjača podrška. Da se suzdržavamo ljubomore, posesivnosti i da shvatimo da svijet ne bi mogao da postoji bez žena.