Da li želite da se više svidite šefu ili kolegama?

Nije lako ni u privatnim ni u poslovnim odnosima. Tokom radne nedelje sigurno imate dilemu bar jednom, da li je važnije da se svidite šefu ili kolegama. Hmm. Odgovor na ovo pitanje nisam nikada znala, mislim da je ključ u tome da se bude pravedan. Ono što je sigurno je da emocionalna kultura utiče na dobrobit i rezultate zaposlenih i klijenata.

Sanja Milosavljević
Da li želite da se više svidite šefu ili kolegama?

1.       Dok ste mlađi sve shvatate vrlo lično

Prve poslove i prve poslodavce najduže pamtite. Kada ovo kažem mislim i na prve traume, kritike, situacije ali i lepe gestove. Kad se samo setim koliko sam bila spremna za svađu i odgovore, danas vidim koliko je to bilo nepotrebno. Mislim da je to zbog toga što sve shvatate lično. Savet za mlade ljude na početku karijere je da ne primaju sve k srcu. Najbolje što možete da naučite je da pitate za pomoć i tražite savet od vašeg menadžera. Vrlo je važno i da osvestite da bi trebalo da imate mentora koji će vam pomoći da prevaziđete situacije na poslu. Zaista morate imati nekoga kome ćete sve pričati, a to ne mora da bude vaš šef ni kolege. Savet je važan da biste počeli da učite kako da donosite odluke u poslu. U ovoj fazi ste „najosetljiviji“ da budete izmanipulisani, pa samim tim i da se kajete zbog vaših postupaka kasnije.

Savet 1: Svidite se sebi! Pre nego razmišljate o tome kako vas drugi doživljavaju, razmislite da li je vama okej kako vi sebe tretirate.

2.       Kad pređete na veću karijernu lestvicu radite samo za novac ili za novac i da ste dobar lider

U poznijoj fazi karijere dolazite u situaciju da radite posao dobro, znate da vredite i zaista nemate potrebu da se dokazujete. E sad, recimo u ovoj fazi vi ste spremni za čak mentorujete delite savete, grupi mlađih saradnika, pa možete da naiđete na situaciju da neko neće da slusa ili misli da je to loše po njega. U ovoj fazi karijere vi imate potrebu da delite znanje, ukoliko ga imate naravno. Može da se desi da nešto radite samo za novac, bez emocija, ali mišljenja sa da je takav pristup kratkog daha.

Savet 2: Budite spremni da učite od mlađih kolega.  

3.       U stanju ste da „ocinkarite“ kolegu zarad sopstvenog dobra

Ova osobina nije u relaciji ni sa time koliko ste mladi ni sa koliko ste stari, već ovo ima veze sa vašim karakterom. Ovakak tip osobe je nekom baš poznat „kao eto on/a grize baš dobro“, „za nju/njega nema krize“ ili „on/a uvek postigne ono što želi“. Pitanje koje se postavlja koliko znanja imate, i koliko je vama prihvatljivo da spletkarite zarad „cilja“ a i „kako ćete se osećati nakon spletke“

Savet 3: Ukoliko ukažete na problem/ kolegu koji vaš posao ugrožava onda je po meni to potpuno legitimno jer imate pravo da izvršavate radne zadatke na regularan način.

Ukoliko mislite da vidite problem, a nema veze sa vašim poslom, onda vi imate definitivno imate želju da spletkarite, tačnije, zapitajte se šta vi zapravo želite da postignete tom akcijom. Ako je to bolja plata, bolja pozicija ili nešto treće, bar budite iskreni prema sebi.

Uglavno, da zaključim kratko: Istraživanja pokazuju da je vaš odnos sa šefom/šeficom jedan od najvažnijih faktora u vašem iskustvu na poslu. Vi ste u kompaniji da biste dobro radili posao a ako sumnjate da vas šef ne voli onda morate raditi na tim odnosu. Kao i u ljubavnoj i poslovna veza se gradi. Morate da preispitate svoj pristup, da inicirate komunikaciju.

Zaposleni koji su smatrali da rade u kompaniji punoj ljubavi i brige prijavljuju veći nivo zadovoljstva i timskog rada. Češće su se pojavljivali na poslu. Ova vrsta kulture direktno utiče na zadovoljstvo klijenata, uključujući poboljšano raspoloženje, kvalitet života, zadovoljstvo i manje bolovanja.