Obogatite raspravu različitim i brojnim opcijama

Na koji način održati konflikt konstruktivnim i spriječiti da on postane ličan? Neslaganja oko najboljeg puta za budućnost i prosperitet kompanije, predstavljaju sastavni dio procesa donošenja odluka u uslovima neizvjesnosti. Timovi sa najboljim učinkom su prihvatili konflikt koristeći 6️ ključnih savjeta, #zeneoduticaja u nastavku dijele sa vama drugi savjet.

Ema Gargović info@balance2business.me
Obogatite raspravu različitim i brojnim opcijama

U prethodnom članku podijelili smo sa vama uvide o važnosti informacije kao resursa današnjice i budućnosti, kao i činjenice da informacije prate poslovanje i nauku od vrha ka dolje i prepliću se kroz sve sfere poslovanja.

Kao i prvi savjet - radite sa više infomacije, a ne sa manje, koji se tiče  povećanja učinka tima pri razumijevanju konflikata.

Idemo korak dalje i dijelom sa vama drugi savjet tj. obogatite raspravu različitim i brojnim opcijama.

Timovi koji razmotre brojne opcije koriste svoju energiju da pronađu kreativno rješenje.

Okupite svoje članove tima na sastanku kako bi mogli da iznesu svoje razlike u mišljenju. Ovo je vrijeme za razmišljanje, aktivno slušanje i otvorenost za različite perspektive - cilj je doći do zajedničkog razumijevanja, koju ulogu svaki pojedinac ima u konfliktu i koja bi potencijalna rješenje mogla biti.

Ova taktika tj. savjet ne znači da vaš tim treba da se zarobljava u beskorisne petlje davanje/iznošenja novih opcija i načina na koje bi se projekat mogao razvijati. Korišćenje takve metode je neefikasno.

Svakom članu tima, bez obzira na hijerarhiju treba dati priliku da predloži opciju/ideju i da prokomentariše svaku predloženu ideju. Na ovaj način se svi osjećaju poštovano i saslušano, a možda ćete se iznenaditi idejom članova tima koje inače ne biste pitali za mišljenje. 

Njegovanje okruženje na radnom mjestu u kojem se članovi tima osjećaju podržano u atmosferi fokusiranoj na cijeli tim, dobro je za cijelu firmu ili kompaniju.