Sa definisanim ciljevima tima do razumijevanja konflikata

Konflikti su neizbježni u svakodnevnom funkcionisanju, a kada se dogode, ideja nije da se nastoje spriječiti, već da se razumiju i upravlja njima na efikasan način. Timovi sa najboljim učinkom su prihvatili konflikt koristeći 6️ ključnih savjeta, #zeneoduticaja u nastavku dijele sa vama treći savjet.

Ema Gargović info@balance2business.me
Sa definisanim ciljevima tima do razumijevanja konflikata

U prethodnim člancima podijeli smo sa vama odgovore na pitanja koliko je važna informisanost pri rješavanju konflikta, činjenice da informacije prate poslovanje i nauku i prepliću se kroz sve aspekte poslovanja.

Takođe, pisali smo o benefitima okupljanja članova tima na sastanku kako bi iznijeli svoje razlike u mišljenju, jer timovi koji razmotre brojne opcije koriste svoju energiju da pronađu kreativno rješenje.

Za nas inspirativna tema, vjerujemo i vama, jer konflikti su neizbježni u svakodnevnom funkcionisanju, a kada se dogode, ideja nije da se nastoje spriječiti, već da se razumiju i upravlja njima na efikasan način.

Danas dijelimo sa vama treći savjet/taktiku koja može unaprijediti učinak vašeg tima pri prihvatanju i razumijevanju konflikta - definisanje zajedničkih ciljeva.

Određivanje i rad na zajedničkim ciljevima doprinosi stvaranju osjećaja svrhe i značaja unutar tima, štaviše, osigurava da su svi članovi na istoj strani. Za rast i sposobnost saradnje ključnu ulogu igra sinergija unutar kompanije/firme, koja podržava da organizacije radi nesmetano i održivo.

Svi članovi tima trebaju da imaju koncizno razumijevanje ciljeva, misije i vrijednosti kompanije.

Stoga, važno je postaviti zajedničke ciljeve i uskladiti članove tima sa istim. Kada se strateški izbori formulišu kao prilika za saradnju a ne za nadmetanje i takmičenje, tada se odlučivanje ne svodi na pobjednike i gubitnike, nego na zajednički rezultat.

Naravno, malo takmičarkog duha nikad nije na odmet i može doprinijeti bržem djelovanju i traženju rješenja, ali taj duh nikada ne može i ne smije zasijeniti kolektivni cilj i misiju.