Liderstvo i intuicija

U doba velikih podataka, povjerenje u intuiciju često dobija loše ocjene. Iako je istina da intuicija može biti pogrešna, studije pokazuju da uparivanje intuitivnih osjećanja sa analitičkim razmišljanjem pomaže pri donošenju boljih, bržih i tačnijih odluka. Ovo je posebno tačno kada previše razmišljate ili kada ne postoji jedna jasna, „tačna“ opcija.

Jelena Plivelic
Liderstvo i intuicija

Nauka iza vaših osjećaja

Uprkos popularnom vjerovanju, postoji duboka neurološka osnova za intuiciju. Naučnici s razlogom nazivaju stomak „drugim mozgom“.

Kada intuitivno pristupite odluci, vaš mozak radi u tandemu sa vašim crijevima kako bi brzo procijenio sva vaša sjećanja, prošla učenja, lične potrebe i preferencije, a zatim donosi najmudriju odluku s obzirom na kontekst. Na ovaj način, intuicija je oblik emocionalnih i iskustvenih podataka koje lideri treba da cijene.

Kako iskoristiti svoju intuiciju u donošenju odluka

Lideri koji se identifikuju kao veoma osjetljivi imaju jača osjećanja od većine, ali su takođe obeshrabreni da koriste ove senzorne podatke. Osobina visoke osjetljivosti doprinosi dubljem opažanju, obradi i sintezi informacija. To znači da je vaša intuicija razvijenija od većine drugih ljudi jer stalno dodajete nove podatke u svoju banku znanja o svijetu i sebi.

Intuicija kao mišić - može se ojačati namjernim vježbanjem. Evo nekoliko načina da počnete da koristite svoju intuiciju kao korisno sredstvo za donošenje odluka u vašoj karijeri.

Razlikujte osećaj u stomaku od straha. Strah ima tendenciju da bude praćen tjelesnim osjećanjima stezanja ili minimiziranja. Možda ćete se osećati napeto, panično ili očajno. Strah ima potiskujuću energiju, kao da pokušavate da natjerate nešto ili birate opciju jer želite da izbjegnete prijetnju, odbijanje ili kaznu. Strahom takođe dominiraju samokritične misli koje vas podstiču da se sakrijete, prilagodite ili kompromitujete sebe.

Intuicija, s druge strane, ima vučnu energiju, kao da vas vaš izbor pokreće ka vašem najboljem interesu, čak i ako to znači da slijedite rizik ili da se krećete sporije od drugih. Ovo je obično praćeno osjećanjem uzbuđenja i iščekivanja ili lakoće i zadovoljstva. Fizički, osećaji u crijevima imaju tendenciju da dovedu do opuštanja vašeg tijela. Uz intuiciju, vaš unutrašnji glas je utemeljeniji i mudriji, kao dobar mentor.

Počnite donošenjem manjih odluka kako biste ublažili osjećaj preopterećenosti. Preduzimanje brzih, odlučnih akcija sa malim posljedicama olakšava korišćenje intuicije. Ovaj pristup je efikasan jer izgrađuje vašu toleranciju na nevolje ili vašu sposobnost da se emocionalno regulišete suočeni sa nelagodom. Testirajte svoje izbore. Kada prvi put počnete da koristite svoju intuiciju, odluke vam možda neće doći brzo. Umjesto da previše razmišljate, igrajte ulogu. Dva do tri dana ponašajte se kao da ste izabrali opciju A, na primjer priliku u novoj industriji. Posmatrajte kako mislite i osjećate. Zatim, još dva do tri dana, isprobajte opciju B, recimo da ostanete na svom trenutnom putu karijere. Na kraju eksperimenta, sagledajte svoje reakcije. Simulacija ishoda vam može reći mnogo o ishodu koji zaista želite i koja bi odluka bila najbolja za vas. Takođe možete pokušati da bacite novčić i vidite kako se osjećate u vezi sa odgovorom. Ako glava znači odbijanje velikog posla, da li osjećate radost i olakšanje? Ili se brinete i užasavate? Isprobajte test brzog rasuđivanja. Na parčetu papira napišite pitanje kao što je „hoće li me promocija učiniti srećnim?“ Ispod pitanja navedite da ili ne. Ostavite olovku u blizini. Poslije nekoliko sati vratite se na papir i odmah zaokružite svoj odgovor. Možda vam se ne sviđa odgovor, posebno ako je pitanje veliko, ali postoji velika šansa da ste se prisilili da odgovorite iskreno.

Vratite se na svoje vrijednosti. Vaše osnovne vrijednosti predstavljaju ono što vam je najvažnije. Primjeri uključuju slobodu, različitost, stabilnost, porodicu ili smirenost. Recimo da se osjećate uznemireno nakon dugog dana na poslu kada vam ništa nije išlo na ruku. Vaše osnovne vrijednosti mogu vam pomoći da precizno odredite izvor vaše frustracije i da ga jasnije razumijete.

Odvojite trenutak danas da razmislite o tome šta su vaše najveće vrijednosti od jedne do tri. Sledeći put kada nađete da se mučite da donesete odluku, zapitajte se „koja vas akcija ili odluka dovodi bliže tim osnovnim vrijednostima?“ Ulazak unutra može pomoći da se rastvori unutrašnja napetost koja vodi do mentalnih petlji.

Imajte na umu da intuicija ne može da cvjeta u užurbanim, stresnim okruženjima. Dajte svom umu prostora da luta i uspostavlja veze. Zapamtite, iako intuicija nije savršena, ona je takođe alat za donošenje odluka koji vjerovatno nedovoljno koristite u ovom trenutku.

Izvor