Autentična komunikacija u virtuelnom svijetu

Istraživanja pokazuju da je autentičnost ključni pokretač ukupnih rezultata rada za sve, od zaposlenih do lidera. Alternativno, pokazalo se da to što se doživljava kao neautentično uništava povjerenje i odnose, šteti lojalnosti kupaca, pogoršava procjene učinka i smanjuje profit organizacije.

Jelena Plivelic
Autentična komunikacija u virtuelnom svijetu
Virtuelni svijet, biznis, tehnologija, komunikacija

Lideri su često suočeni sa izborom: a) da pokažu emocije koje možda ne osjećaju — kako to zahtijeva njihov posao ili kao sredstvo za dobrobit drugih — pod rizikom da budu kažnjeni zato što ih percipiraju kao neautentičan, ili b) biti autentični i rizikovati da bude kažnjen zbog ispoljavanja neprikladnih emocija. Kako se lideri mogu snaći u ovoj nezgodnoj situaciji, posebno u hibridnom radnom okruženju?

Za vas smo izdvojili ključne stvari koje možete koristiti u svom poslovnom životu:

Ako komunicirate autentično, pokušajte da koristite najbogatiji medij komunikacije (npr. licem u lice ili video konferenciju).

Ako komunicirate neautentično (na primjer, morate da potisnete emocije koje nisu prikladne za interakciju), u prosjeku se čini da je najbolje koristiti telefonsku ili audio komunikaciju kako biste izgledali najautentičnije.

Ako morate da koristite e-poštu da biste prenijeli emocije za koje želite da se doživljavaju kao autentične, pronađite način da jasno kažete da niste namjerno napravili izbor ili da je izbor bio iz pozitivnog razloga, kako biste pomogli u smanjenju pripisivanje da je to bio mali napor. Upotreba e-pošte ne čini da emocije same po sebi izgledaju neautentično, već da je ovaj trošak vođen tako što primalac vjeruje da ste izabrali da koristite e-poštu.

Ako želite da smanjite umor svojih zaposlenih od zumiranja, razmislite o tome da postane norma da dozvolite ljudima da drže svoje veb kamere isključene. Biti pred kamerom može biti nevjerovatno opterećujuće i iscrpljujuće za zaposlene da pokušaju da prikriju stres koji možda osjećaju zbog pandemije, izolacije i čitavog niza drugih razloga. Isključivanje veb kamera omogućava pojedincima da manje brinu o tome koje emocije mogu pokazati, i umjesto toga im omogućava da se jednostavno fokusiraju na zadatak koji im je pri ruci.

Izvor

Povezane vijesti