Vaša intuicija je vaša supermoć u donošenju odluka

Kao poslovni lider, svaka odluka koju donesete (ili ne donesete) utiče na druge u vašoj organizaciji. Najbolji donosioci odluka dobro poznaju sebe. Oni su jasni u pogledu svoje perspektive na tu temu, svjesni su svojih predrasuda, razumiju svoje osobine ličnosti i znaju vrste stvari koje utiču na njihovo donošenje odluka.

Jelena Plivelic
Vaša intuicija je vaša supermoć u donošenju odluka

Velika je vrijednost u tome da odvojite vrijeme da saslušate sebe i odlučite da vjerujete sebi, i u suštini da vjerujete svojoj intuiciji. Ali kako da iskoristite svoju intuiciju da biste mogli da donosite bolje odluke?

Dajte svom umu drugi posao.

Slušajte pjesmu, promijenite pejzaž ili popijte šolju čaja ili kafe. Kada budete spremni da odete na spavanje, povežete sa svojom intuicijom i zapamtite svoje snove. Kada se probudite, zapišite čega se sjećate. Nakon nekoliko dana, pročitajte šta ste napisali da biste identifikovali teme ili obrasce.

Poboljšajte svoje vještine posmatranja.

Idite na neko novo i nepoznato mjesto. Odvojite 10 sekundi da pogledate oko sebe. Zatvorite oči i pokušajte da se sjetite svog okruženja do detalja. Neka vaša mašta luta. Sanjajte o svojoj budućnosti. Odvojite vrijeme za sanjanje svaki dan. Podržite ovaj napor vođenjem dnevnika ili vježbama vizualizacije.

Uključite brigu o sebi.

Pokrećite svoje tijelo da biste ostali prizemljeni i oslobodili se napetosti i blokada koji mogu da spriječe vašu sposobnost da se povežete sa svojom intuicijom. Prošetajte, učestvujte na času joge ili rezervišite termin za masažu.

Ove prakse će vam pomoći da iskoristite svoju intuiciju, postanete samosvjesniji i donesete bolje odluke. Kada donesete odluku, bilo putem utvrđivanja činjenica ili intuicije, jasno prenesite svoju odluku svom timu. Da biste izgradili ili održali angažovanu i otvorenu kulturu kompanije, razmislite o najboljem načinu da predstavite svoju odluku i govorite samouvjereno. Vaš tim će vas cijeniti što ste im dali i objasnili jasan pravac.

Izvor