Intervju sa Terezom Jakovom: Spremne smo za investiranje u balkanske startapove!

Predstavljamo vam ženu koja je u momentu dogovaranja naše saradnje imala tačno 30 minuta za sastanak jer ima bebu od samo dva mjeseca starosti, ali me je pomno slušala o ideji saradnje sa ,,Ženama od uticaja”. Poslovni partner iz Londona, Pete King me je uputio na nju, jer je imao osjećaj o novom trendu i potrebi a to su ,,Female ventures and investors”. Dobro je kada osnaživanje žena ima kontinuitet i prelazi granice. Za #zeneoduticaja naša sagovornica detaljno govori o svojoj organizaciji koja ulaže od 50-200 hiljada eur u startapove.

Sanja Milosavljević sanja@mypressroom.me
Intervju sa Terezom Jakovom: Spremne smo za investiranje u balkanske startapove!

Slovakinja Tereza Jakova (Terezia Jacova) je suosnivačica Lumus investicionog kolektiva, anđelskog investicionog kluba za žene koja ima fokus na ulaganje Jugoistoistočnu Evropu. Terezina investiciona karijera je počela u Neulogy Ventures, fondu kapitala sa sjedištem u Bratislavi, Slovačkoj. Teresa se priključila Neulogy Ventures timu u 2014. godini, uključujući se u sve faze razvoja preduzeća u ranoj fazi i upravljanja portfoliom. Pored toga, Tereza redovno učestvuje na lokalnim startap događajima kao mentorka, članica žirija ili govori na raznim konferencijama. Kao eksterni saradnik, ona procjenjuje poslovne planove u okviru EIC Accelerator-a (ranije Horizont 2020 program), najvećeg programa EU za finansiranje istraživanja i inovacija. Tereza je takodje aktivna članica Evropske inicijative za žene u VC.

#ZENEODUTICAJA: Predstavite nam se profesionalno sa posebnim osvrtom na važne karijerne tačke?

#TereziaJacova: Profesionalno iskustvo stekla sam kao pripravnica za institucionalne odnose, Sustainalitics u Holandiji, a analitičke vještine usavršila u kompaniji za reosiguranje u Slovačkoj.  Započela sam svoj put međunarodnih studija već tokom srednje škole kada sam dobila stipendiju od GBE fondacije da provedem cijelu godinu u srednjoj školi Ashland u Viskonsinu. Kasnije, sam ​​postala predsjednica, mentorka i imala podrsku iste GBE fondacije koja omogućava budućim talentovanim i privilegovanim studentima iz Slovačke da studiraju u inostranstvu.

Motivisana i ohrabrena ovim bogatim iskustvom u SAD, odlučila sam da se prijavim na međunarodne univerzitete. Diplomirala sam na Haškom univerzitetu primenjenih nauka i magistrirala na međunarodnom poslovanju na IMC Krems. Tokom master studija završila sam kurs o poslovanju u Africi na Namibijskom univerzitetu nauke i tehnologije u gradu Vinhoek u Namibiji.

#ZENEODUTICAJA: Kada ste počeli da se interesujete za inovativne projekte? Kako usklađujete svoje prethodno iskustvo sa Vašom trenutnom pozicijom?

#TereziaJacova: Kao većina ,,Angel i Venture Capital” investitorki, volim da se sastajemo i gradimo odnose sa osnivačima kompanija od samog početka. Čak i prije nego što traže finansiranje, razmišljamo o njima, razgovaramo, povezujemo ih sa našim mrežama radi validacije i pomažemo im da postanu spremni za prvo anđelsko finansiranje. Počela sam da radim kao investicioni analitičar za Neulogy Ventures, prvi slovački VC fond još 2014. godine. Fond je bio posebno fokusiran na ulaganje u slovačke kompanije i preduzetnike. Kao član veoma malog i povezanog tima, imala sam priliku da učestvujem i naučim o svakoj fazi ulaganja - od skrininga startapa do upravljanja portfoliom. Već tada sam vidjela rodni disparitet na strani investitora fonda – od 40 pojedinačnih LP fondova. Bile su samo tri žene koje su investirale.

Tokom mog prvog porodiljskog odsustva obratile su mi se moje dvije suosnivačice - Lucia i Zuzana, obje Slovakinje koje su se vratile iz Silikonske doline da se bave ovim problemom nepostojanja žena investitora u našoj zemlji i regionu i pokretanje sopstvenog biznisa tokom porodiljskog odsustva.

Obje imaju iskustvo u pokretanju i proširenju, pomažući slovačkim kompanijama da se prošire na SAD, dok sam ja imala perspektivu sa druge strane – strane investitora. Naša četvrta suosnivačica, Vladimira, donosi drugačiju, ali i komplementarnu perspektivu iz korporativnog svijeta, pomažuci regionalnim startapima da prodaju i sarađuju sa velikim korporacijama. Vjerujem da (ne samo) ove različite perspektive u regionalnim startap kompanijama i odnosima sa investitorima su komplementarne onome što radimo i čine nas jedinstvenim timom.

Osnivačice investicionog kluba Lumus

#ZENEODUTICAJA: Koliko članica Lumus Investment Collective ima do sada?

#TereziaJacova: Počeli smo tako što smo prvo pristupili našim kontaktima – koleginicama, prijateljicama, mentorima – da bismo potvrdili ideju, prikupili njihove stavove i preferencije ulaganja pa čak i barijere. Ova grupa žena je zapravo postala naša prva grupa investitora u prvoj investiciji koju smo napravili - mogli bismo je nazvati nasim MVP-om. Veoma smo zahvalni na njihovoj otvorenosti, povjerenju da zaista urade prvu investicionu transakciju sa nama, na njihovim povratnim informacijama, svim vezama i predstavljanjima koje su napravili i na kraju, ali ne i najmanje važno, na njihovom strpljenju – dok smo postavljali i učili naše procese iz ove prve transakcije. Poslije ovoga, zahvaljujući njihovim prijateljima, kolegama, saradnicima, ali i zahvaljujući afirmativnom marketingu i PR-u u vezi sa našom prvom transakcijom,  i samim klupskim inicijativama, počeli smo veoma organski da rastemo i svaki dan smo vidjeli nove prijave u naš investicioni klub. Do sada u našem klubu imamo više od 200 ženskih anđela investitora. Mislim da nikada nijesmo očekivali tako veliko interesovanje i mogu reći da nas veoma često vodi ova nevjerovatna zajednica ženskih investitora - prikupljamo njihove ideje, potrebe, preference, takođe prikupljamo njihovo znanje i kontakte - za procjenu startapa, kao i za pomoć našim kompanijama u portfoliju da rastu. Već smo preveliki za WhatsApp grupu, pa smo cijelu zajednicu investitora Lumusa premjestili u Slack.

#ZENEODUTICAJA: Šta je neprocjenjivo u klubu poslovnih anđela? Koje je vaše iskustvo?

#TereziaJacova: Zapravo, većina članica našeg kluba su investitori po prvi put - oni su se prijavili na Lumus kako bi mogli da počnu da investiraju i uče o ulaganju anđela. Neki od njih imaju iskustva sa drugim vrstama investicija - sopstvene kompanije, nekretnine, berza, kripto, VC/PE fondovi. Ono što cijenimo je njihovo iskustvo  – kako bi mogli da doprinesu procjenama pokretanja, predstavljanju stručnjaka ili drugih mreža, i takođe, što je veoma važno, cijenimo njihovu motivaciju i aktivnost u klubu. Volimo da imamo aktivnu zajednicu žena koje se okupljaju ne samo zbog ulaganja anđela – već žele i da upoznaju istomišljene profesionalne žene, da komuniciraju jedna sa drugom, da uče o finansijama i investicijama, učestvuju na našim događajima, dijele zanimljive informacije i jednostavno pomažu jedna drugoj kada je to potrebno.

#ZENEODUTICAJA: Koliko startapova i iz kog regiona ste do sada podržavali?

#TereziaJacova: Podržali smo startapove iz Hjustona, Rumunije, Zenoo – Litvanija, Bikefair - Holandija.  Na sajtu lumusinvestment.com/blog možete naći sve razloge zašto smo investirali u ove tri kompanije.

 #ZENEODUTICAJA: Šta je glavna motivacija žena koje su biznis andjeli?

#TereziaJacova: Ove žene dolaze iz svih geografskih oblasti, ali su povezane sa jednom stvari - a to je njihov interes da podrže ekosistem CIE. Većina njih zapravo dolazi iz regiona CIE, ali su profesionalno aktivni drugde – od Londona, do Amsterdama, Njujorka, San Franciska, Singapura – ​​a ulaganje u region CIE je način da se ponovo povežu sa regionom i pomognu preduzetnicima i zajednicama iz ovog regiona da rastu. Ove žene žele da iskoriste svoje iskustvo, mrežu i novac zarađen u inostranstvu da podrže ekosistem CIE.

#ZENEODUTICAJA: Kako se slažu Vaše uloge investitora i majke? Imate li izazova?

#TereziaJacova: Radeći jedno zaista me čini boljom u drugom i obrnuto. Svaki dan dobijam potvrdu. Pretpostavljam da se ne suočavam sa nekim specifičnim izazovima sa kojima se ne bi suočila nijedna druga majka ili zaposleni roditelj :)

#ZENEODUTICAJA: Koji savjet bi uputili mladim preduzetnicama?

#TereziaJacova: Često sam mentorka na startap akceleratorima, takmičenjima, bootcampovima. Savjeti se uglavnom odnose na konkretan poslovni izazov sa kojim se kompanija suočava u tom trenutku – validacija, prikupljanje sredstava, proširenje tima itd. Međutim, ono što često vidim  – i veoma smiješno – imali smo i imamo isti problem i u Lumusu – nemojte se plašiti da napravite prvi korak. Često vidimo da su preduzetnice (ali ne samo preduzetnice) perfekcionistkinje, mnogo istražuju, prave savršen proizvod – i nikada se ne osjećaju kao da je dovoljno dobro da odu uživo, izađu u javnost, da ga predstave itd. Savjet je da to uradite. Tada će doći povratna informacija, napredak, kupci, šta god im je potrebno - ali niko od njih neće razgovarati o tome sa što više ljudi osim ako to ne učini uživo. Zvuči veoma jednostavno, veoma staro, ponavlja se mnogo puta – ali ipak, vidim da se to dešava svaki put, i mnogo više u preduzecima koje su osnovale žene.

#ZENEODUTICAJA: Koji su planovi Lumusa za 2022.? Kada je riječ o skali finansiranja, o kojoj sumi koju Vi možete da finansirate govorimo?

#TereziaJacova: Smatramo da je zajednica naših investitora vrijednija od bilo čega drugog što radimo i zaista bismo željeli da radimo na tome – angažujući zajednicu, održavajući je aktivnom, slušajući njihove potrebe i obezbjeđujući vrijednost izvan mogućnosti ulaganja. Podržavamo kompanije sa 50 000 do 200 000 eura a ponekad razmatramo i manje investicije. Volimo i da ko-investiramo sa drugim klubovima ili VC fondovima.

Zabranjeno je preuzimanje autorskog sadržaja sa sajta.