Intervju sa Natašom Grdinić: Crna Gora je istinski potencijal za investiranje i kapital

Danas predstavljamo ženu bogatog iskustva u oblasti investiranja koje je uložila u rast i razvoj svoje kompanije a danas je liderska na tržištu Crne Gore u oblasti izgradnje i prometa nekretnina. Nataša Grdinić, suosnivačica i direktorica CMM Consulting Group priča za #zeneoduticaja o investicijama, poslovanju sa strancima i uticaju pandemije na njen biznis.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Natašom Grdinić: Crna Gora je istinski potencijal za investiranje i kapital

Nataša Grdinić ima 36 godina i završila je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Karijeru je započela u zapadnoj internacionalnoj kompaniji za razvoj projekata 2005. godine, da bi već 2006. godine svoju karijeru nastavila u CMM Investment Consulting Group kompaniji čiji je suosnivač i izvršna direktorica za Crnu Goru. Dobitnica je međunarodnih priznanja među kojima su International Property Award u Londonu, nagradu za doprinos razvoju UMPCG i "Profesionalno priznanje godine" VTB banke u Rusiji.

#ZENEODUTICAJA: Vi savjetujete strane investitore gdje da ulože svoj kapital ili započnu biznis a ujedno imate i najljepši posao da strancima predstavite svoju zemlju Crnu Goru? Žena ste u „muškom“ biznisu, kako većina vaših saradnika kaže. Kako to komentarišete?

NATAŠA GRDINIĆ: Uvijek mi pričinjava zadovoljstvo kada imam priliku da predstavim ljepote Crne Gore i benefite koje ona nudi stranim investitorima. Crna Gora je nepresušni izvor inspiracije svima nama koji u njoj pored neupitnih prirodnih ljepota vidimo i istinski potencijal za investiranje i kapital. U mom poslu nema razlike da li ste žena ili muškarac dok god jako dobro poznajete sve prilike ulaganja, umijete da prepoznate potencijalne rizike i na kraju samu dobit od investicije. Međutim, ponekad se pojave poteškoće uslovljene rodnom razlikom, ali ih svojim profesionalnim pristupom i velikim iskustvom prevazilazim prilično dobro.

Moji saradnici i prijatelji se našale često da sam ja 'žena u muškom biznisu' ali iskreno vjerujem da mi upravo ta ženska intuicija i racionalno rasuđivanje pomažu da u teškim pregovorima budem glas razuma.

Svakodnevni posao mi pruža to zadovoljstvo da sarađujem sa velikim brojem mladih i ambicioznih žena. U našoj kompaniji žene čine većinu, tako da mi i sama praksa govori da u zdravoj atmosferi žena ženi nije vuk već puna podrška na putu ka uspjehu.

#ZENEODUTICAJA: Ukoliko biste poredili odnos u poslovanju sa lokalnim i stranim investitorima, da li je istina da je lakše raditi sa strancima?

NATAŠA GRDINIĆ: Ne bih generalizovala, u svakom poslu nailazite na klijente i partnere koji sa sobom nose različite nedoumice, ponekad i predrasude. Važno da sa svakim pojedinačno imate odgovarajući pristup kako bi obije strane iz takve saradnje izvukle maksimum. Drugim riječima, nevažno koje su nacionalnosti, na nama je da sa klijentima, uprkos eventualnim preprekama, na kraju dođemo do najboljeg mogućeg rješenja i plana daljeg poslovanja. U svemu tome interesantan dio jeste upravo upoznavanje kulture i mentaliteta zemlje iz koje određeni klijent dolazi, to svakako morate imate na umu kada krenete u komunikaciju i saradnju.

Nataša Grdinić

#ZENEODUTICAJA: Kada ste počeli sa biznisom, koja ideja je bila vodilja?

NATAŠA GRDINIĆ: Naša osnovna djelatnost su investicije u razvoj projekata i posredovanje u prometu nekretnina. To je bila inicijalna ideja još 2006. godine koja je iznjedrila formiranje CMM kompanije koja je tada brojila svega 3 zaposlena. Danas, deceniju i po kasnije, CMM Investment Consluting Group je sveobuhvatna kompanija u sferi investicija koja posluje na međunarodnom nivou. Pored osnovne djelatnosti broj postprodajnih usluga se iz dana u dan povećava, te samim tim i broj zadovoljnih klijenata sa svih strana svijeta.

Kompanija ima devet sektora, sjedište nam je u Budvi i jedina smo kompanija sa akreditovanim predstavništvom u Moskvi. CMM posjeduje razvijenu mrežu pouzdanih partnera koji su bazirani u Engleskoj, Turskoj, Njemačkoj, Austriji, Kini, Južnoafričkoj Republici i brojnim drugim zemljama u kojima njeni partneri zastupaju interese kompanije i promovišu Crnu Goru kao pouzdanu destinaciju.

Osnovu kompanije čine sektori prodaje i investicionog konsaltinga koji rade sa klijentima koji se odluče da dođu u Crnu Goru, pokazujući im odabrane nekretnine i savjetujući ih o tome kako da izaberu onu koja im najviše odgovara. Uz njih, za usluge registracije nekretnine, otvaranja kompanije,  kao i  dobijanju boravišne dozvole, zadužen je pravni sektor, koji u svakom trenutku obezbjeđuje odgovarajući pravni okvir i sigurnost.

Svi kupci nekretnina u Crnoj Gori mogu se osloniti na sektor menadžmenta, koji se bavi održavanjem nekretnina, kao i sveobuhvatnom uslugom njihovog izdavanja za one klijente koji žele da im nekretnina bude i izvor prihoda. Svi klijenti kompanije postaju članovi ekskluzivnog VIP kluba, koji im obezbjeđuje brojne povoljnosti tokom boravka u Crnoj Gori, Postojanje VIP kluba omogućava klijentima kompanije da u potpunosti iskuse čari Crne Gore i da dožive maksimalan užitak od svog odmora i boravka.

Sektor razvoja projekata omogućio je kompaniji da pod jednim krovom gradi luksuzne stambene jedinice i moderna odmarališta, kao i da razvija jedinstveni lanac hotela pod brendom CMM Grupe i izrađuje jedinstvena konceptualna rešenja koja izdvajaju projekte CMM Grupe kao što je Sunny Side Resort & Spa. 

#ZENEODUTICAJA: Da li je Crna Gora i dalje atraktivna za investiranje i u kojim oblastima bilježite najveće interesovanje?

NATAŠA GRDINIĆ: Interesovanje je jako veliko, naročito od očetka ljeta 2021. Stanje je ušlo u fazu stabilizacije nakon 2020. godine i problema koje je ta godina donijela. Investitori se interesuju za sve regije Crne Gore ali je naše primorje svakako i dalje najinteresantnije. Crna Gora je, ukoliko drugačije posmatramo fenomen naše veličine, svakako daleko od tržišne zasićenosti. Sama činjenica da je veliki dio zemlje i dalje neizgrađen doprinosi tome da naši investitori lako nalaze svoj udeo u tržištu koji je po svemu komplementaran njihovim namerama, a sama vrednost uloženih sredstava će tokom godina sigurno rasti. 

#ZENEODUTICAJA: Kako je pandemija COVID-19 uticala na investiranje? Da li su se osjetile posljedice?

NATAŠA GRDINIĆ: Svaka privredna grana je osjetila i osjeća posljedice pandemije, te tako i naša. Međutim, umijeće 'velikih' jeste upravo u brzini adaptacije na novonastalu situaciju. S toga smo mi pokrenuli jedan sasvim novi projekat online kupovine gdje su naši klijenti u mogućnosti da cijeli proces odabira i kupovine nekretnine odrade bez dolaska u Crnu Goru. Naravno, naši agenti prodaje i account menadžeri su u te svrhe napravili sasvim nove procedure rada sa klijentima kako bi ovaj proces bio što primamljiviji za klijente. U skladu sa tim, svakako da se i način investiranja promijenio. Investitori su obazriviji kada su upitanju ulaganja, što iziskuje detaljnije biznis planove gdje uvijek u obzir treba uzeti moguće posljedice koje bi donijele situacije kao što je u ovom slučaju bila pandemija svjetskih razmjera.

#ZENEODUTICAJA: Koji su tvoji lični poslovni planovi za razvoj?

NATAŠA GRDINIĆ: Tim koji trenutno vodim broji više od 70 zaposlenih i ja konstantno radim na ličnom razvoju u smjeru poboljšanja svojih liderskih sposobnosti. Smatram da se jedino ličnim primjerom može napraviti jako dobar i funkcionalan tim i zdrava kompaniju što CMM Investment Consulting Group jeste.

Uvijek je prisutna želja da otvaramo nova tržišta i da unapređujemo usluge kompanije što zahtjeva nova saznanja i učenje o novim oblastima. Jedini način da ostanete na vrhu je sposobnost adaptacije i pravovremene inovacije, pa bi ovo bio i moj zaključak o razvojnim planovima.

Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa sajta www.zeneoduticaja.com bez prethodne saglasnosti autora.

Naslovna fotografija: Marija Stanković