Intervju sa Anom Marojević (Menzies Aviation): Žene treba da slušaju prvo sebe i svoju intuiciju

Danas razgovaramo sa Anom Marojević, dinamičnom i ostvarenom ličnošću u industriji avijacije. Ana je generalna direktorica Menzies Aviation u Crnoj Gori i Srbiji, a takođe obavlja funkciju potpredsednice za biznis avijaciju u istoj kompaniji. Sa karijerom dugom 17 godina, Ana ostavlja dubok trag na avio sektor svojim vizionarskim vođstvom i inovativnim pristupom.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Anom Marojević (Menzies Aviation): Žene treba da slušaju prvo sebe i svoju intuiciju

Ana Marojević je osnivačica grupacije kompanija specijalizovanih za pružanje avio usluga i turizma. Njen neobičan put u avijaciji počeo je osnivanjem startap kompanije Fly Montenegro, koja će kasnije biti akvizirana od strane globalno priznatog brenda Menzies Aviation iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ana svojom strašću za avijacijom i odlučnošću ostavlja trajni pečat u industriji. U ovom razgovoru za #zeneoduticaja dublje ćemo istražiti njene spoznaje i iskustva koja su oblikovala njen put.

ZENEODUTICAJA: Ana, uspjeh često zahteva izuzetne osobine i vrijednosti. Koje biste ključne lične i profesionalne osobine naveli kao faktore koji su vas gurali naprijed?

ANA MAROJEVIĆ: Nije lako predstaviti sopstvene osobine a da ne uđete u rizik da Vam se može prigovoriti subjektivnost ili neskromnost. Da biste postigli iznadprosječne rezultate morate uložiti i iznadprosječan trud, morate se fokusirati na jasan cilj, imati i želju i znanje da razvijete kompaniju. Potrebna je i adekvatna komunikativnost sa poslovnim partnerima, ali i nivo obrazovanja koji je neophodan za uspješan angažman u oblasti u kojoj ste prisutni. Uz rad je potrebna i stalna edukacija, praćenje visokih standarda i usvajanje novih znanja. Kombinacija svih osobina koje sam pomenula su preduslov za uspjeh, ali to nije uvijek i garancija za uspjeh, jer svemu tome trebate da date i lični pečat i stav što je, u konačnom, i presudno.

ZENEODUTICAJA: Vaše formalno obrazovanje se čini usklađeno sa vašom karijernom putanjom. Možete li podijeliti poreklo vaše fascinacije avijacijom i kako se to uskladilo sa vašim akademskim interesima?

ANA MAROJEVIĆ: Možda zvuči neobično, ali ljubav prema vazduhoplovstvu kao oblasti sam razvila zato što sam tokom studija međunarodne ekonomije u Moskvi, živjela u porodici pilota i uvijek sam bila impresionirana dinamičnošću te profesije, ali i života. Mislim na posvećenost koja je nophodna da bi se taj posao kvalitetno obavljao, ali i preciznost koju zahtijevaju procedure i rad u ovoj oblasti itd. Vjerovatno su se i moje karakterne osobine, kao i želja da se bavim nečim netipčnim za žene, podudarale sa osnovnim postulatima u toj oblasti, zbog čega sam i odabrala da se bavim ovim pozivom.

ZENEODUTICAJA: Mnogi se slažu da je mentorstvo nezamjenljivo za rast karijere. Da li ste imali mentora ili uzor koji je značajno uticao na vaš put?

ANA MAROJEVIĆ: Slažem se sa Vama da je mentorstvo veoma važno. Ipak, mogu da kažem da sam izgradnji kompanije, njenom početnom imidžu i rezultatima dala prvenstveno lični pečat, uz naravno dobre komunikacije i sa partnerima i sa saradnicima. Tokom razvijanja biznisa sam se srijetala sa puno ljudi od autoriteta, znanja i iskustva, i bez potrebe da bilo koga pojedinačno izdvajam, stvorila sam komunikacije i prijateljstva koja su mi omogućila da sam uvijek mogla da se konsultujem i zatražim mišljenje prije donošenja krupnih odluka, što je za mene bilo od velikog značaja. Tako da mogu da kažem da su svi ti dragi ljudi, moji lični prijatelji, na neki način i mentori u smislu Vašeg pitanja, sa kojima uvijek mogu da raspravim neke situacije, dileme, usmjerenja i tako dalje.

"Ako ste uporni i fokusirani na ciljeve koje zacrtate, ne vidim neke posebne prepreke koje bi Vas onemogućile da uspijete i postignete ono što želite." kaže Ana Marojević u razgovoru za #zeneoduticaja

O Prevazilaženju Rodnih Stereotipa i Prepreka

ZENEODUTICAJA: Žene često susreću posebne izazove u poslovnom svijetu. Koji ključni principi su vam pomogli da navigirate kroz rodne stereotipe i društvene predrasude kako biste postigli svoje karijerne ciljeve?

ANA MAROJEVIĆ:  Mislim da pozicija žena u biznisu dosta zavisi od nivoa razvoja društva i društvene svijesti u domicilnoj zemlji. Lično smatram da još uvijek postoji značajan raskorak između deklarisanja ravnopravnosti žena u svemu, pa i u biznisu, i stvarnog stanja koje još uvijek donekle omeđeno tradicionalizmom i konzervativizmom koji dosta determiniše i društva u našem regionu. Ipak, ako ste uporni i fokusirani na ciljeve koje zacrtate, ne vidim neke posebne prepreke koje bi Vas onemogućile da uspijete i postignete ono što želite.

Osnaživanje Žena na Profesionalnom Polju

ZENEODUTICAJA: Prepoznajući prepreke sa kojima se žene suočavaju u profesionalnom okruženju, kako promovišete saradnju i inkluziju? Koje osobine bi žene trebalo da istaknu kako bi napredovale?

ANA MAROJEVIĆ:  Teško da bilo koji pojedinac može nešto radikalno promijeniti u poslovnom okruženju kada je u pitanju povećanje broja žena i uspjeha žena u biznisu. Ali to sigurno mogu razna udruženja, aktivnosti u Vladinom i nevladinom sektoru, a naročito to mogu mediji, upravo predstavljanjem i promovisanjem uspješnih žena ili projekata koje vode žene. Ipak je na kraju ta priča personalizovana, i od sposobnosti i agilnosti konkretnih žena u konkretnim projektima, kompanijama i poslovima će najviše zavisiti i njihova uloga u uspješnim biznisima. Žene treba da poslušaju prije svega sebe, svoju intuiciju i da budu čvrste i odlučne kada žele da nešto ostvare.

Neophodno je najprije pobijediti predrasude i pretežnu praksu da su ženama namijenjeni samo određeni biznisi, kao što je npr. farmacija, kozmetički i frizerski saloni, butici i trgovina itd. Žene mogu da rade najznačanije i najzahtjevnije poslove jednako uspješno kao muškarci. Ja pripadam onoj grupi žena koje su svjesno ušle u biznis da bi ispunile svoje snove i svoju viziju i to u jednoj oblasti u kojoj muškarci tradicionalno dominiraju..

Podsticanje Kulture Saradnje i Produktivnosti

ZENEODUTICAJA: Stvaranje atmosfere saradnje i produktivnog rada je važno. Kako njegujete ove vrijednosti dok vodite svoj tim?

ANA MAROJEVIĆ: Zaista je kreiranje atmosfere saradnje i produktivnog rada ključno za postizanje uspjeha, uz liderstvo i ličnu odgovornost za donošenje ključnih odluka, atmosfera povjerenja i saradnje u timu sa kojim radite je presudno važna. Nije dovoljno da samo ja vjerujem u viziju razvoja kompanije i strateški cilj, potrebno je motivisati i uskladiti cijeli tim da vjeruju, i naravno, zajednički radimo na pripremi i realizaciji dobrih programa i projekata.

Privlačenje Investitora i Partnerstva

ZENEODUTICAJA: Privukli ste ugledne investitore za vaše projekte. Možete li dati savjet o pripremi za partnerstva i investicije, kao i o tome kada znati da ste spremni?

ANA MAROJEVIĆ: U ozbiljnom biznisu nema mjesta za previše emocija, ni za lične preferencije i simpatije. Ukoliko ste postigli dobar i mjerljiv rezultat, ukoliko ste besprekorni u obavljanju posla, ukoliko ste razvili i pozicionirali kompaniju na lokalnom i regionalnom tržištu do jednog nivoa prihvatljivog za investitore, onda će se oni zainteresovati, i po pravilu ući sa vama u posao.

Foto: privatna arhiva sagovornice

Uvid u Perspektive Partnera i Investitora

ZENEODUTICAJA: Koji su kvaliteti koje su partneri i investitori prepoznali u vama prije nego što su se odlučili za saradnju i akvizicije?

ANA MAROJEVIĆ: Moguće je da su najviše obratili pažnju na činjenicu da je Fly Montenegro za nepunih 13 godina prešao put od male start up kompanije sa par zaposlenih, do kompanije koja je postala poželjna da bude dio globalnog biznisa u ovoj oblasti. U meni su u stvari vidjeli moju kompaniju u čiji sam uspjeh utkala svo svoje znanje, rad i ambicije i postigla rezutat koji je postao vrijedan njihove pažnje i interesovanja.

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje tekstova bez dozvole autorke.