Zara Rutherford, najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta

Ova devetnaestogodišnjakinja krči put djevojkama u STEM-u (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će samostalno letjeti oko svijeta

Nada Stojanović
Zara Rutherford, najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta

Belgijsko - britanska državljanka Zara Rutherford kreće na svoje putovanje od 51.000 kilometara svojim specijalnim ultralakim (mikrolakim) avionom Shark, najbržim na svijetu, 11. avgusta.

Ova devetnaestogodišnjakinja krči put djevojkama u STEM-u (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će samostalno letjeti oko svijeta.

Rutherford će biti najmlađa osoba koja je upravljala mikrolakim avionom u svijetu i najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta. Trenutni svijetski rekord drži Shaesta Vaiz koja je putovanje završila sa 30 godina.

Zara Rutherford se nada da će utrti put djevojkama i ženama u STEM-u  i inspirisati druge da slijede njen primjer.

- Željela sam da letim oko svijeta, da budem uzor djevojkama i da one požele da to isto urade. U vazduhoplovstvu postoji razlika između muškaraca i žena. Moj cilj je približiti rekorde, a zatim, nadam se, biti inspiracija drugim devojkama da pokušaju da obore moj rekord  i počnu se takmičiti sa muškarcima - kazala je Rutherford.

Njeni roditelji, Beatrice de Smet i Sam Rutherford su i sami piloti. Uprkos tome, njena majka je imala podijeljena osjećanja kada je njena ćerka najavila šta planira.

- Kada mi je prvi put rekla da će samostalno da leti oko svijeta, srce mi je poskočilo. Trebalo mi je malo vremena da se priviknem. A sada sam tako ponosna i u potpunosti je podržavam - rekla je.

Tinejdžerka će putovanje finansirati sama i uz pomoć sponzora.

https://www.reuters.com/lifestyle/flying-solo-19-year-old-woman-aims-set-aviation-record-2021-07-26/