Šta možemo naučiti iz uspeha Reese Witherspoon u Holivudu?

Reese Witherspoon je američka glumica, producentkinja, preduzetnica i nalazi se na Forbes-ovoj listi najmoćnijih žena sveta za 2021. godinu. Žene mogu mnogo naučiti iz poslovnih i biznis uspeha Reese Witherspoon u Holivudu! Dobitnica različitih priznanja, uključujući Oskar, Zlatni globus, nagradu Britanske filmske akademije, nagradu Udruženja filmskih glumaca i nagradu Emi, Reese je jedna od najplaćenijih glumica na svetu. Časopis Time ju je nazvao jednom od 100 najuticajnijih ljudi na svetu 2006. i 2015. godine. Kako je postajala frustrirana ulogama koje je dobijala, 2012. godine je osnovala svoju produkcijsku kuću, Pacific Standard. Kroz Pacific Standard, postigla je velike uspehe poput filmova “Gone Girl” i “Wild”. Godine 2016. osnovala je kompaniju Hello Sunshine, koja se uglavnom fokusira na priče o ženama. Sada vodi književni klub, dva podcasta, kanal sa DirecTV-om i sarađuje sa Apple-om. Kompanija za medije podržana od strane Blackstone-a kupuje većinsku deonicu Hello Sunshine u avgustu 2021. godine, procenjujući njenu vrednost na 900 miliona dolara.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Šta možemo naučiti iz uspeha Reese Witherspoon u Holivudu?

Lekcije koje žene preduzetnice mogu naučiti iz uspeha Reese Witherspoon

1. Fokusirajte se na pronalaženje rešenja za problem sa kojim se suočavate u svom radu

Jednom je Reese njen finansijski menadžer rekao da bi trebalo više da štedi za svoju budućnost, jer neće mnogo zarađivati kasnije u životu. Reese je onda počela ulagati napore u pronalaženje rešenja i oslobodila je preduzetničku verziju sebe osnivanjem svoje produkcijske kuće. Kada se žene u poslu i biznisu zapravo usmere na pronalaženje rešenja za probleme s kojima se suočavaju, imaće manje izazova koje treba prevazići.

2. Budite hrabre da preuzmete rizike

Dok je vodila svoju produkcijsku kuću, Witherspoon je prihvatila novi izazov i rizik i 2013. godine pokrenula modnu marku 'Draper James', linija odeće i kućnih predmeta inspirisanih južnjačkim stilom, sa glavnom prodavnicom u Nešvilu. Žene preduzetnice treba da rade na svojoj spremnosti da preuzmu rizike u svojim poslovima.

3. Imajte dovoljno samopouzdanja da kažete NE stvarima u koje ne verujete

Produkcijska kuća Hello Sunshine nikada nije prihvatila finansiranje od velikih studija, jer se nikada nisu slagali sa idejom da naprave više filmova koji su usmereni na žene. Witherspoon je imala dovoljno samopouzdanja da kaže ne, i do sada se čini da je donosila prave odluke. Iz ovoga možemo naučiti da je važno da pratimo svoju intuiciju i odbijajamo da radimo stvari koje nam nisu prijatne.

4. Duboko se posvetite onome što vas strastveno zanima

Ovo je zlatna lekcija koju žene preduzetnice treba da nauče! Kada stvari ne idu kako treba u vašem poslu, okrenite se svojoj zoni komfora i usmerite energiju na ono ka čemu osećate strast. Kod Witherspoon, njena ljubav prema čitanju joj je pomogla kada nije dobijala uloge koje je želela. Osnovala je svoju produkcijsku kuću i počela praviti filmove na osnovu priča koje je najviše volela da čita. Svaka žena treba da bude svesna jedne stvari koja je strastveno zanima.

5. Saradnja je ključ

Reese je osnovala svoju produkcijsku kuću i time stvorila brojne mogućnosti za mnoge druge žene, kao što su druge glumice, rediteljke i autorke knjiga iz njenog kluba za čitanje. Witherspoon ističe važnost saradnje iznad konkurencije, što se jasno vidi u njenoj saradnji sa Nicole Kidman u seriji “Big Little Lies”. Moć saradnje pokazuje da ste veoma svesne svojih veština i slabosti i otvorene za zajednički rad sa drugima kako biste ostvarile veći cilj. Žene u poslu treba da imaju veliko srce za saradnju sa drugim ženama.

Izvor