Intervju sa Vladicom Đorđević: Život može biti igra, zadovljstvo i kreacija

Vladica Đorđević je jedna od prvih na prostoru Balkana koja se upoznala sa tehnikom Access Consciousness (tehnika pristupu svjesnosti) još 2009. godine nakon teških trenutaka jer nije znala kako da olakša sebi i nađe radost u svemu. Kako je kazala u intervjuu za #zeneoduticaja knjiga ,,Ti si izvor svoje snage" pomaže da u svakoj životnoj situaciji imamo izbor i možemo da biramo tj. da budemo svjesni i biramo naš put kroz život

Nada Stojanović
Intervju sa Vladicom Đorđević: Život može biti igra, zadovljstvo i kreacija

Vladica je upoznala  tehniku pristupu svjesnosti i odmah zavoljela jer je osjetila veliko olakšanje i neku neobičnu snagu i radost u svom sistemu. U to vrijeme radila je kao menadžer u ogromnoj korporaciji i imala je veliki poslovni teret i nikako nije znala kako da olakša sebi i osjeti radost života.

 Ovaj set alata koji su osmislili Geri Daglas i Dejn Hir je i za Vladicu bio od neprocjenjive vrijednosti u najtežim trenucima života. Vladica Đorđević je svoje probleme u životu i kako je tražila rješenje opisala u autobiografskoj knjizi „Ti si izvor svoje snage”. Kako je kazala za #zeneoduticaja tu je opisala  svoje putovanje od kuće u zavičaju u Istočnoj Srbiji do Švedske koja je za nju bila koliko zemlja mogućnosti, toliko i mjesto najvećih gubitaka.

#ZENEODUTICAJA: Da li je tačno da su vas teškoće u životu ,,natjerale" da upoznajete razne tehinike ličnog razvoja?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Tačno je. Moj veliki interes za različite metode i tehnike ličnog razvoja je počeo odavno. Tada sam radila u korporativnom svijetu i imala sam različite simptome u tijelu kao na primjer ekceme na koži i bolove u nogama. Međutim, ljekari nijesu našli razlog zbog čega se to dešava samo su mi preporučili relaksaciju.  Tako sam prije 25 godina upoznala različite tehnike kao na primjer: feldenkreis metodu,  jogu,  homepatiju, nia dance itd… Išla sam da upoznam sve metode ličnog razvoja kao što su Lidership treninzi i toliko sam bila željna novih saznanja pa mi nije bilo dovoljno da čitam i idem na kurseve nego sam i diplomirala u svemu tome. Tako sam došla i do tehnike Access Consciousness (Pristup svjesti) 2009 godine.  Postala sam voditeljka, ali tada sam to radila samo za sebe i nijesam planirala da vodim radionice.

#ZENEODUTICAJA: U međuvremenu postajete edukatorka ,,Pristupa svijesti". Kada ste ovu tehniku ,,donijeli" u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju… ?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Ovu tehniku sam ,,uvezla" u Hrvatsku 2012. godine, kasnije u Srbiju i Sloveniju. Edukovala sam druge voditelje i tehnika se brzo poslije širila.

#ZENEODUTICAJA: Sada imate svoju tehniku koja je kombinacija svih koje ste proučili?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Da, imam svoj program You are the Power i kombinacija je svih tehnika i Lidership programa Radical Collaboration. Cilj ovog programa je da dobijete alate za jasnošću da je promjena lagana i da u svakom momentu imamo izbor, a iz izbora imamo mogućnosti .

#ZENEODUTICAJA: Koliko ste do sada izdali knjiga?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Izdala sam dvije knjige: ,,Ti si izvor svoje snage" i ,,Živi život Moć vašeg tijela". Prva knjiga je autobiografija i prevedena na nekoloko svjetskih jezika: španski, engleski, ruski i turski. Knjiga ,,Ti si izvor svoje snage" pomaže da u svakoj životnoj situaciji imamo izbor i možemo da biramo tj. da budemo svjesni i biramo naš put kroz život. Poruka knjige je da slušamo svoje tijelo i ono što nam suptilno govori i da znamo da možemo da promijenimo sve što želimo.  Knjiga je inspiracija za žene i njihova tijela, a radionice sam vodila u različitim kulturama kao što je Kina, Japan, USA, Israel, Turska, itd.. i po cijeloj Evorpi.

#ZENEODUTICAJA: Jeli teško biti uspješna žena?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Zavisi kako gledamo uspjeh kao žena. Bila sam  jedini menadžer žena u lidersship timu kada sam bila u biznis svijetu i bilo je teško, bila je to konzervativna sredina. Međutim, sada kada sama vodim svoje poslovanje naučila sam puno toga.  Prije svega, mi žene smo drugačije u poslovnom svijetu od muškaraca. Nekako biramo i ulogu poslovne žene i majke i hoćemo uspješnu porodicu, a mislim da ne može i jedno i drugo. Nema dovoljno mentora u poslovnom svijetu jer tu ima dosta orgraničenja. Mislim da porodica sputava žene da budu uspješne.

#ZENEODUTICAJA: Šta bi prepororučili ženama na putu do uspjeha?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Treba da se odluče da idu naprijed i budu inspiracije za sebe i druge. Da ne odustaju od svojih želja, ciljeva i snova. Da praktikuju moć zahvalnosti - da jesmo žene i da to nosi sa sobom jako puno benefita koje treba upotrijebiti. Treba da budu inspiracija za druge žene i da ih osnažuju na putu napretka kako bi upotrijebile svoje kapacitete i sposobnosti. Strah je najveća distrakcija koja nas ograničava i vjerovanja koje nosimo iz djetinjstva i kulture.

#ZENEODUTICAJA: U čemu vaša tehnika pomaže?

VLADICA ĐORĐEVIĆ:  Tehnika vas inspiriše da uvijek u svakoj situaciji možete postaviti pitanje i pronaći odgovor tj. zaključak.

U svakom trenuktu možete postaviti pitanje koje će otvoriti više mogućnosti koje će donijeti nove izbore. Mi smo navikli da gledamo samo kroz jedna vrata i kada su ta vrata zatvorena mislimo da je kraj. Vrata su vam otvorena svugdje, od vas se traži da koračate naprijed. Kraj ne postoji kao ni početak nego se život razvija beskonačno i nikada ne staje. Energija nikada ne umire niti se istroši. Tako i mi…

Evo primjera:

U trenutku bijesa, ljubomore, tuge, teškoće bilo koje. Stani! Zaustavite se i kažite svom umu STOP!

I postavite sebi pitanje:

Šta je ovo?

Kako ovo kreiram?

Mogu li ovo promijeniti i kako?

Samim tim što postavljate ova pitanja u vašem umu se isključuje energija distrakcije i rasplinjava i ne zna gdje će dalje. Tako na ovaj način otvarate mogućnosti i nove izbore. Ovu tehniku možete koristiti bilo gdje i bilo kad. Na primjer u poslovnom razgovoru, ili kad imate bol u tijelu, ili bilo kojoj drugoj situaciji. Svaku situaciju možete promijeniti i olakšati sa postavljem tih pitanja.

Kada budete svjesni da ste kreator svega u životu i dobrog i lošeg i prestanete da osuđujete sebe zbog svega što vam se dešava - život postaje igra, zadovljstvo i kreacija. Više o tome imate u mojoj knjizi ,,Ti si Izvor svoje snage".

#ZENEODUTICAJA: Možete li našim čitaocima predložiti još neku korisnu tehniku koju mogu primijenjivati?

VLADICA ĐORĐEVIĆ: Ovu tehniku relaksacije i odmora od napornog dana možete bilo gdje uraditi. Traje svega tri minuta i to je to.

Sjednite ili lezite na udobnu,  ravnu površinu. Opustite ramena, pomičući ih prema dolje od ušiju. Stavite jednu ruku na prsa, a drugu ruku na trbuh. Bez naprezanja ili guranja, udišite kroz nos duboko sve dok više ne budete mogli unositi zrak. Osjetite kako zrak prolazi kroz nosnice u trbuh, šireći trbuh i strane struka. Vaša prsa ostaju relativno mirna. Napućite usne kao da pijuckate kroz slamku. Polako izdahnite kroz usne četiri sekunde i osjetite kako se želudac lagano skuplja. Ponovite ove korake nekoliko puta za najbolje rezultate.