To što ne brineš o sebi ubija i tvoj biznis i tebe

Već je teško biti žena u biznisu, a mnoge od nas imaju i dodatne izazove. Svet već dovoljno teško postupa prema vama. Ne treba mu pomoći vašim odbijanjem da brinete o svojim potrebama. Kako nedostatak brige o sebi može ozbiljno ugroziti vaš posao i lični život? Kako se nositi s pritiscima i graditi održivu karijeru bez žrtvovanja sopstvenog blagostanja?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
To što ne brineš o sebi ubija i tvoj biznis i tebe

Nekada se osećamo toliko umorno, preplavljeno i izgubljeno, da skoro odustajemo od posla koji volimo više od bilo čega na svetu. Krivica zbog potrebe za granicama i brigom o sebi ostavilja nas u grču.

Zato je važno da naučite kako da brinete o sebi, uprkos svojim sklonostima ka prekomernom radu, i to pomoću čudnog, ali efikasnog rešenja u tri koraka:

KORAK 1: Budite svoj najbolji prijatelj.

Ako ste dobar priajtelj ili prijateljica za druge ljude, zašto vičete na sebe zbog lenjosti samo zato što želite više od 5 sati sna noću?

Budući da je unutrašnji kritičar preduzetnika teško ispraviti, to znači da morate biti lukavi.

Napravitelistu stvari koje biste obično radile za druge ljude i radite ih za sebe. Dok to radite, razgovarajte  sa sobom kao da se brinete o voljenom prijatelju. "Hej, bio je dug dan, šta kažeš da prošetaš i počastiš se sladoledom. Ja častim!"

Iako ne preporučujemo da vas neko čuje kako razgovarate sa sobom, postoji nešto u tome da izgovorite naglas reči, jer vara vaš mozak da vas sasluša. Ako vam je čudno zbog toga, pokušajte pisati beleške ili programirati zakazane poruke na svom telefonu. Nema "radi i možda ćeš moći da pojedeš sladoled". Držite stvari lagane i prijateljske, kao što biste razgovarali s voljenim prijateljem.

DODATNI SAVET: Stavite sliku sebe kao deteta na svoj sto. Ne biste govorile sebi ono što govorite sebi s pet godina u kostimu superheroja, pa zašto to reći istoj osobi 30 godina kasnije.

KORAK 2: Izmenite sopstvenu potrebu za produktivnošću.

Znate li sve aplikacije koje imate kako biste ostali u rasporedu za zadatke poput slanja poslovnih mejlova, obavljanja izveštaja itd.? Dodajte svoje trenutke opuštanja koristeći zabavan kod. Da li vas "U korak s Kardashianima" čini srećnim? Zapišite ga kao "razgovor s vodećim poslovnim ženama". Sada ne možete osporiti tih 42 minuta slobodnog vremena.

I zaista, pošto je u aplikaciji, trebali biste uložiti istu energiju u opuštanje, kao u te mejlove. Stvarno se uključite.

KORAK 3: Iskrenost je najbolja politika.

Budite iskrene o tome koliko ste umorne, preplavljene ili nervozne prema ljudima koji vam stvarno znače.

Mnoge žene oklevaju reći bilo kome da ne mogu sve. Kad ih pitaju da li je sve u redu, reći će da je sve u redu i smeškati se s zubima stisnutim tako čvrsto da ih možete čuti kako vibriraju. Žene su češće socijalizovane da budu ljubazne, brinu o drugima i ne prave probleme. Mnoge od nas rade previše i zadržavaju puno osećanja kako ne bi povredile bilo koga drugog. Ali istina je da nedostatak iskrenosti više povređuje druge.

Zapravo pomažeš svima time što si iskrena o tome kroz šta prolaziš. "Umorna sam i frustrirana. Moram sada da odremam pre nego što se uhvatim u koštac s ovim" bolje je od obavljanja usluge koju su ti tražili prijatelj ili partner, a zatim se osećaš još gore zbog toga.

Ako nisi iskrena s kolegama i klijentima, to im reci. Ako ti klijent postavi nemogući rok, a ti provedeš nedelju kako bi završila, oni će pretpostaviti da to možeš ponoviti.

Ako se toliko bojiš da budeš ranjiva pred ljudima da im nikada ne dopustiš da znaju da si ponekad preplavljena, pretpostaviće da si superheroj. To znači da će im očekivanja od tebe biti nerealno visoka.

Nadam se da su vam ove strategije korisne. Ili možda ste smislile čak i bolje. Ali bez obzira na sve, jako je važno da se pobrinete za sebe.

Već je teško biti žena u biznisu, a mnoge od nas imaju i dodatne izazove. Svet već dovoljno teško postupa prema vama. Ne treba mu pomoći vašim odbijanjem da brinete o svojim potrebama.

Izvor