Biljana Braithwait (Sustineri Partners): Jednakost i inkluzija od vitalnog značaja za razvoj i održivost kompanija

Jednakost i inkluzija su od vitalnog značaja za uspjeh, razvoj i održivost kompanija i društva u cjelini. Zato je važno da udruženim snagama radimo na uklanjanju barijera, edukujemo i razvijamo liderske mreže, dok stvaramo bolje okruženje i jačamo učešće žena u upravnim odborima velikih kompanija.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Biljana Braithwait (Sustineri Partners): Jednakost i inkluzija od vitalnog značaja za razvoj i održivost kompanija

Na ovom putu neophodno je aktivno učešće nas svih, i žena i muškaraca, kazala je izvršna direktorica Sustineri Partnersa, Biljana Braithwait.

Ona je i kao predsjednica regionalnog udruženja Women on Boards Adria, pozdravila i pružila snažnu podršku Investiciono-razvojnom fondu i “Women on Boards” programu razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja u Crnoj Gori, poručujući da “zajedno možemo i moramo napraviti razliku”.

“Čestitam Investiciono-razvojnom fondu, kao i gospođi Ireni Radović, na ovoj inicijativi, za koju sam sigurna da će dati veliki doprinos promovisanju važnosti rodne ravnopravnosti za odgovorno poslovanje u Crnoj Gori i podstaći kompanije da imenuju više žena u upravnim odborima. U Women on Boards Adria, kao i meni lično, imate pouzdanog partnera na putu ostvarenja vaše misije”, kazala je ona.

Braithwait je istakla da na globalnom nivou, kao i u Crnoj Gori i regionu, žene još uvek nijesu dovoljno zastupljene na pozicijama na kojima se odluke donose, a to uključuje i upravne odbore i menadžerske pozicije u velikim kompanijama.

Put ka dostizanju pune rodne ravnopravnosti, kako je dodala, zahtijeva sveobuhvatan pristup, koji uključuje podsticanje inkluzivnog odlučivanja u kompanijama na svim nivoima, kao i smanjenje rodnog jaza u platama.

“Ovaj put podrazumijeva odgovornost i zajedničko djelovanje svih: države, institucija, kompanija u privatnom i javnom sektoru, kao i pojedinaca. Iskustvo nam govori da ovakva promjena neće biti brza i ne događa se lako. Zato je pokretanje programa ‘Women on Boards’ u Crnoj Gori veliki iskorak”, zaključila je Braithwait.