“Women on boards” istinski promoviše jednake šanse

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa podržala IRF-ov program razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja.

Sanja Milosavljević
“Women on boards” istinski promoviše jednake šanse

Srećna sam što vidim da, u skladu s obavezujućim zakonodavstvom Evropske unije i slijedeći najbolju praksu država članica EU, program “Women on boards” istinski promoviše jednake šanse, podržava žensko rukovođenje i osnažuje liderke da preuzimaju ključne upravljačke uloge u velikim privatnim i javnim preduzećima, kazala je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, navodeći da snažno podržava program razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja koji je pokrenuo Investiciono-razvojni fond.

„Pozdravljam inicijativu 'Žene u odborima' koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond Crne Gore za ekonomsko osnaživanje žena. Potpuno podržavam plemeniti cilj ove inicijative da se poveća zastupljenost žena na pozicijama donošenja ekonomskih odluka“, istakla je Popa.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori je podsjetila da je u novembru prošle godine, na prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, Evropski parlament usvojio direktivu kojom se velika preduzeća u državama članicama EU obavezuju da učine da do jula 2026. najmanje 40% mjesta u odborima, a najmanje 33% svih pozicija u izvršnim i neizvršnim odborima zauzima nedovoljno zastupljeni pol.

“U tom smislu, ohrabrujem sve političke aktere da podrže relevantne izmjene Zakona o privrednim društvima i pokažu snažnu podršku IRF-ovom programu za ekonomsko osnaživanje žena”, poručila je Popa.

Ističući da potpuno podržava plemeniti cilj IRF-ove inicijative da se poveća zastupljenost žena na pozicijama donošenja ekonomskih odluka, Popa je istakla da je ovo odlična prilika za sve društvene aktere, uključujući ključne donosioce političkih odluka, da učine stvarnu promjenu za žene u Crnoj Gori i naprave veliki korak u iskorištavanju i njegovanju ekonomskog talenta i vještina žena za dobrobit cijelog društva.