IRF predstavio "Women on Boards“

Investiciono-razvojni fond (IRF), u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), u Podgorici zvanično je predstavio ,,Women on Boards“ program razvoja liderki za pozicije odlučivanja u Crnoj Gori. Polaznice prve generacije Programa čini 21 inspirativna liderka, izabrana u izuzetno konkurentnoj selekciji koju je sprovela renomirana međunarodna agencija, što samo po sebi predstavlja priznanje potencijala i kompetencija prve generacije polaznica programa Women on Boards, koje su putokaz ka budućnosti u kojoj žene koje to zaslužuju znanjem i sposobnošću, dobijaju šansu da daju doprinos bržem i kvalitetnijem razvoju Crne Gore kroz ključne pozicije ekonomskog odlučivanja.

Sanja Milosavljević
IRF predstavio
Polaznice prve generacije Programa čini 21 inspirativna liderka, izabrana u izuzetno konkurentnoj selekciji koju je sprovela renomirana međunarodna agencija, što samo po sebi predstavlja priznanje potencijala i kompetencija prve generacije polaznica programa Women on Boards, koje su putokaz ka budućnosti u kojoj žene koje to zaslužuju znanjem i sposobnošću, dobijaju šansu da daju doprinos bržem i kvalitetnijem razvoju Crne Gore kroz ključne pozicije ekonomskog odlučivanja.

Glavni cilj programa ,,Women on Boards“, koji se po uzoru na zemlje EU, po prvi put realizuje u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, ogleda se u jačanju i promociji ženskog liderskog potencijala za učešće u odborima direktora velikih privatnih i javnih preduzeća, kao i pripremi crnogorskog poslovnog ambijenta za primjenu obavezujuće Direktive EU o uravnoteženojoj zastupljenosti polova na pozicijama ekonomskog odlučivanja, transponovane kroz izmjene i dopune crnogorskog Zakona o privrednim društvima.

Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović, poručila je na konferenciji za medije podsjetila da je program ,,Women on Boards“ nastavak značajnog broja aktivnosti koje je IRF pokrenuo u prethodnom periodu, u cilju snažnijeg doprinosa žena jačanju crnogorske ekonomije. „Počeli smo u saradnji s međunarodnim partnerima, prevashodno Delegacijom EU, te ambasadama Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država kampanjom „Ona pokreće biznis“, zatim Prvom Nacionalnom konferencijom o ekonomskom osnaživavanju žena, na kojoj je usvojena Agenda ekonomskog osnaživanja žena u martu 2022. Od početka ovih aktivnosti, IRF je podržao preko 300 projekata u vrijednosti od 44,5 mil EUR u kojima su žene nosioci biznisa, što je četiri puta vise projekata i 15 puta više novca u finansijskom volumenu u odnosu na uporedni prethodni period”– istakla je Radović.

Direktorica IRF CG istakla je da je program ,,Women on Boards“ bitan dvojako, ukazavši na značaj ovog programa u snaženju kapaciteta crnogorskog društva da bude progresivnije i ekonomski snažnije kroz povećanje inkluzivnosti.

Podsjetila je da na dostupna istraživanja i uporedna iskustva koja su pokazala da kompanije u kojima je veći broj žena na pozicijama odlučivanja, u menadžmentu i u odborima direktora, bilježe bolje poslovne rezultate, kvalitetnije korporativno upravljanje i finansijske performanse, dok privreda u cjelini biva razvijenija i konkurentnija.

U sklopu implementacije Agende za ekonomsko osnaživanje žena, IRF je sa partnerima iz Skupštine Crne Gore i Centra za ženska prava posvećeno radio na izmjenama Zakona o privrednim društvima, a „program ,,Women on Boards“ predstavlja pripremu za implementaciju novog zakonodavstva. Program ujedno daje odgovor na pitanje ko su žene koje će biti agenti promjene i nositeljke ovog važnog tranzicionog poduhvata. Takođe, ovim programom, IRF pokazuje spremnost da, ne samo investiciono, jača privredu Crne Gore već i da kreira povoljnije okruženje i stvara preduslove koji dugoročno donose velike benefite našoj ekonomiji i društvu“.

Zemlje članice EU već duže od decenije prave značajne iskorake u ovom pravcu i EU je u novembru prošle godine uvela pravno obavezujuće kvote kojima se velike kompanije obavezuju na: najmanje 40 odsto mjesta u odborima direktora za predstavnike manje zastupljenog pola, odnosno najmanje 33 odsto svih izvršnih i neizvršnih direktora. Krajnji rok za primjenu ovih zahtjeva je jun 2026. godine. Ova obavezujuća rješenja su implementirana u pripremi našeg novog Zakona o privrednim društvima čije se usvjanje uskoro očekuje.

Direktorica IRF istakla je da je program ,,Women on Boards“ bitan dvojako, ukazavši na značaj ovog programa u snaženju kapaciteta crnogorskog društva da bude progresivnije i ekonomski snažnije kroz povećanje inkluzivnosti. S druge strane, obavezujuća direktiva EU o ravnomjernoj zastupljenosti polova u odborima direktora je dio primjene ESG standarda, koji obavezuju i kompanije van EU, uključujući crnogorske, da poštuju te standarde da bi mogle da sarađuju sa partnerima u EU, koriste EU fondove, te plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište EU. 

Video poruka predsjednika države Jakova Milatovića kojom ohrabruje sve liderke da uzmu učešće u ovom programu jer je to još jedan od dokaza da su upravo žene stub modernog crnogorskog društva.

"Cilj programa je da osnaži žene, obuči ih u relevantnim oblastima i obezbijedi da samouvjereno i energično daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju u Crnoj Gori. Plan je da se u tri godine programom obuči najmanje 60 žena i da poslodavci dobiju stručan i nepokolebljiv kadar. Polaznice prve generacije Programa čini 21 inspirativna liderka, izabrana u izuzetno konkurentnoj selekciji koju je sprovela renomirana međunarodna agencija, što samo po sebi predstavlja priznanje potencijala i kompetencija prve generacije polaznica programa Women on Boards, koje su putokaz ka budućnosti u kojoj žene koje to zaslužuju znanjem i sposobnošću, dobijaju šansu da daju doprinos bržem i kvalitetnijem razvoju Crne Gore kroz ključne pozicije ekonomskog odlučivanja.“, kazala je izvršna direktorica IRF-a. Ujedno je iskoristila priliku da iskaže zahvalnost predsjedniku Države, Jakovu Milatoviću, šefici Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorima Kvinte, međunarodnim finansijskim insititucijama, predstavnicima privrede, stranim investitorima u Crnoj Gori, kao i skoro svim nosiocima izbornih lista na minulim parlamentarnim izborima, koji su se obavezali da će podržati izmjene Zakona o privrednim društvima u Parlamentu i dali vjetar u leđa programu ,,Women on Boards“.

Radovićeva je podsjetila i na suštinsku ulogu medija, navodeći da su oni ključni protagonisti u procesu informisanja i oblikovanja zajednice, pozvavši ih da budu glas podrške za učesnice "Women on Boards“, apostrofirajući da je doprinos medija od suštinskog značaja da bi ostvarili ciljeve programa "Women on Boards" i dugoročno unaprijedili crnogorsku ekonomiju.

Prisutnima se obratio i šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, koji je iskazao veliko zadovoljstvo što je IRF u Crnoj Gori pokrenuo ovu incijativu, te da im je čast što su partneri.

,,Pružićemo ekspertsku podršku, posebno što se tiče inkluzije, razvoja i dobrog upravljanja. Zašto je EBRD uključen? Ovo je naš strateški fokus na rodnu inkluzivnost. Čvrsto vjerujemo u činjenicu da, što je više žena u odborima i organima, to vodi do boljeg prosperiteta privrede. Zdušno podržavamo taj proces. Pružili smo podršku za izradu novih odrebi o Izmjenama i dopunama zakona o privrednim društvima koji se odnosi na povećanje ucešća žena u korporativnim odlučivanjima. To će omogućiti da žene ojačaju svoje kapaciteta u susret donošenju Zakona. Podržavamo privatno-javni dijalog. Promovišemo inicijative koje se bave rodom, kao i rodnim budžetiranjem. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti zeleniju, inkluzivniju Crnu Goru“, podvukao je šef kancelarije EBRD-a.

Početak kampanje je propraćen video porukom predsjednika države Jakova Milatovića koji je podsjetio da će realizacijom inicijative „Women on boards“, Crna Gora biti prva zemlja regiona koja će dostići EU standarde na ovom polju.

,,To će našim preduzećima otvoriti brojne mogućnosti, ali i obavezu dostizanja ekoloških, društvenih i standarda dobrog korporativnog upravljanja, što je preduslov djelovanja na budućem, jedinstvenom, evropskom tržištu. Posebno me raduje što je Investiciono - razvojni fond preuzeo inicijativu da sprovede ovaj program u naredne tri godine, upravo unapređenjem vještina žena u biznisu i njihovim osnaživanjem za buduće upravljačke pozicije u velikim javnim i privatnim preduzećima. Ohrabrujem sve liderke da uzmu učešće u ovom programu jer je to još jedan od dokaza da su upravo žene stub modernog crnogorskog društva. Ženama u našem društvu ova uloga pripada jer ga svojim znanjem, posvećenošću i snagom čine boljim i uspješnijim“, zaključio je Milatović.

Polaznice prvog ciklusa „Women on boards“ programa, koje su se istakle svojim bogatim karijerama i velikim potencijalima, zajedničkim snagama, danas su otvorile novo poglavlje u crnogorskom, ženskom preduzetništvu i postale predvodnice novog talasa promjena.