Budućnost rada: Savjeti za lidere i poslodavce

Poslednjih godina, suočavamo se sa krizama koje definišu sadašnju generaciju - političkim, ekonomskim, društvenim i ekološkim. Ove krize postavljaju mnoga pitanja o budućnosti rada.

Jelena Plivelic
Budućnost rada: Savjeti za lidere i poslodavce

Gdje idemo? Šta budućnost nosi, i kako se lideri i poslodavci mogu pripremiti. Na šta treba fokusirati pažnju dok vode svoje organizacije naprijed.

Dodatno, digitalizacija brzo mijenja način na koji ljudi i mašine komuniciraju, utiče na poslove koje obavljamo i uloge koje ispunjavamo, a utiče i na organizacione strukture koje nas vode i podržavaju.

Uz sve ove promjene, lideri osjećaju pritisak da donesu "standardizovane" politike kako bi pružili osjećaj sigurnosti u ovoj neizvjesnosti.

Da biste uspješno vodili svoje organizacije kroz promjene na tržištu rada, trebate se pripremiti za budućnost rada.

U nastavku teksta možete pročitati korisne smjernice za razmišljanje o tri ključna područja: budućnost radnika, budućnost rada i budućnost svrhe rada. Ove oblasti nose svoje izazove, ali i prilike koje trebate iskoristiti.

Kolektivno vođstvo za neizvjesnost.

Ključno je razumjeti da rješenja leže u kolektivnoj akciji, okupljanju različitih grupa u organizaciji i dijeljenju uvida kako bi se uspješno nosili s nesigurnostima.

Proširite razumijevanje.

Uzimajući u obzir kompleksnost izazova, lideri trebaju inkluzivniji pristup. To znači slušati različite glasove i različite perspektive u organizaciji kako bi se bolje razumjele promjenljive okolnosti.

Emocionalna podrška i identitet.

Lideri trebaju pružiti emocionalnu sigurnost svojim timovima. To uključuje balansiranje potrebe za autonomijom pojedinaca s organizacijskom kontrolom te podsjećanje na pozitivne aspekte organizacijske kulture i zajedničkog cilja.

Izvor