Intervju sa Bojanom Minić (Lifestyle Montenegro i Salon Vina): Ne ustručavajte se velikih poslovnih poduhvata

Mlada žena u biznisima koji doprinose da se Crna Gora pozicionira svojim brendom što bolje, i što ljepše. Bojana je posebna. Osim što je izvrsna pravnica, ekspertkinja za strateški razvoj i marketing, uvek sam uživala u radu sa njom. Još od Evropskog Foruma Alpbach pa do brojnih koncerata klasnične muzike koje smo pravile u ponoć u Staroj Varoši u Podgorici do brending ideja za investitora za kojeg smo zajedno radile.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Bojanom Minić (Lifestyle Montenegro i Salon Vina): Ne ustručavajte se velikih poslovnih poduhvata

Kada nije u kancelariji, sigurno je u kućici na selu ili istražuje prirodom bogate predjele Crne Gore. Za #zeneoduticaja podelila je svoje iskustvo povratka u Crnu Goru i kako je od hobija napravila biznis. Naučićete da nije strašno, već naprotiv vrlo kreativno da ako se bavite pravnom naukom slobodno zakoračite u marketing i investicije. Obećala je da će do kraja ove godine izdati sofisticirani magazin koji promoviše Crnu Goru u inostranstvu u kome će se i kriticki se dotaći onih tema koje su bitne za dalji progresivni razvoj strateški važnih segmenata ove destinacije.

#ZENEODUTICAJA:  Možete li nam ispričati svoj profesionalni put u nekoliko rečenica?

BOJANA MINIĆ: Završila sam srednju ekonomsku školu, zatim odlučila da studiram u inostranstvu. Upisala sam pravo na državnom Univerzitetu u Beču (Uni Wien). Život u inostranstvu me je motivisao da osnujem Organizaciju crnogorskih studenata u inostranstvu – danas najbrojniju mrežu i organizaciju crnogorskih studenata u inostranstvu. U okviru organizacije bila sam zadužena za sami razvoj organizacije i projektne aktivnosti, kasnije sam ostala u bordu povjerenika organizacije. Na trećoj godini studija dolazim do faze u kojoj skoro pa sasvim sigurno odlučujem da se neću baviti direktno pravom već da zelim da se prekvalifikujem za nešto što je kreativno, preduzetničko a usmjereno na razvoj – a zatim pronalazim da je to ,,strateški razvoj, strateški marketing i preduzetništvo'' kojim se danas bavim. Završavam specijalizaciju iz oblasti privrednog prava kako bih bolje razumjela pravne i privredne procese u preduzetnistvu, a zatim 2021. upisujem specijalizovani master iz preduzetništva i inovacija u Rimu koji sam završila ove godine.

Još kao studentkinja, kreirala sam ideju da želim da se vratim i živim u Crnoj Gori ali da radim za strane kompanije koje se bave investicijama i usmjerene su na destinacijski segment, a da zatim nakon stečenog iskustva osnujem svoju kompaniju (ta vizija mi se ostvaruje 2018 godine). Karijeru sam počela u Porto Montenegru kao praktikant u sektoru operacija, zatim sam radila za američku konsultantsku kompaniju 1040 Abroad, za Riana Group, Eurofast Global, Rufil Consulting. Nakon stečenog iskustva i definisanja onoga cime zelim da se bavim, 2018-te osnivam svoju kompaniju Lifestyle Group – grupaciju kompanija koje se primarno bave marketingom, oglašavanjem i promocijom destinacije.

Par godina kasnije sam i svoju pasiju ka vinu pretvorila u biznis – i sa partnerom osnivam kompaniju i projekat Salon Vina, koja se bavi promocijom Crne Gore kao vinske destinacije. Specijalista sam strateskog razvoja i strateskog marketinga. Dobitnica sam nekoliko priznanja i nagrada za svoj rad, a izdvojila bih: predstvnica Crne Gore na Telenor Youth Forum-u gdje sam izabrana medju 28 mladih lidera iz cijelog svijeta, ''Under 30'' Elite business awards.  Bila sam mentor u okviru mnogih programa koji se bave pitanjem preduzetništva mladih, marketinga i razvoja: Upshift, Unicef, Best summer school, PRONA itd.

#ZENEODUTICAJA: Kako su izgledali vaši studentski dani i koje vrednosti ste stekli tokom tog perioda?

BOJANA MINIĆ: Osnovne studije sam završila iz privrednog prava, a master studije iz oblasti preduzetništva i inovacija. Moji studentski dani bili su bogati aktivizmom i putovanjima. Učestvovanje u raznim organizacijama pomoglo mi je da bolje razumem sebe i svoje interese. Iako su me pratili izazovi i nedoumice, svaka prepreka je doprinela da budem ona koja sam danas. Moje sjajno društvo iz cijelog svijeta i brojna putovanja su mi obeležila ovaj period.

#ZENEODUTICAJA: Ko su ljudi koji su oblikovali vašu karijeru?

BOJANA MINIĆ:  Moj prvi mentor je zapravo moj otac. Pored njega, mentorka koja me je najvise usmjerila i ukazala mi na jednu potpuno novu oblast za koju po njenim rijecima ''imam žicu'' je Tanya Accone, su-osnivac UNICEF-ovog globalnog inovacionog centra koja mi je bila mentorka godinu dana u okviru posebnog mentorskog programa, zatim Sanja Milosavljević – koleginica iz kompanije Riana Group od koje sam dobila najbolje iskustvo iz oblasti marketinga, Lakis Damianou, osnivač Eurofast grupacije i Philipp Rowe – moj današnji poslovni partner i osnivač kompanije Rufil Consulting. Sva oni su ne samo moji mentori, već danas i prijatelji a i poslovni partneri.

#ZENEODUTICAJA: Koja rečenica vam odzvanja u glavi a da je i danas praktikujete?

BOJANA MINIĆ:  ''Patience is conquering virtue.''– rijeci su jednog profesora sa radionice o preduzetništvu koju sam pohadjala jos na fakultetu. Zapišem je na prvoj strani svakog rokovnika i planera koji koristim, imam je uvijek na umu kada trebam da donesem neku odluku ili očekujem rezultat. I zaista jeste tako – strpljenje je najveći protivnik ali i saveznik svih onih koji krenu u preduzetničke vode.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše lične vrijednosti koje primenjujete u vaš posao?

BOJANA MINIĆ: Otvorenost, iskrenost, povjerenje i strast prema poslu koji obavljam.

#ZENEODUTICAJA: Kako usklađujete poslovne uloge?

BOJANA MINIĆ: Nekada malo izgleda konfuzno, ali zapravo kada se malo detaljnije pojasni – sve moje uloge su povezane aktivnosti. U Lifestyle Group još od 2018. godine se primarno bavim marketingom, oglasavanjem i promocijom destinacije. Pored toga, 2021. godine osnovala sam sa poslovnim partnerom kompaniju i projekat Salon Vina – koja se bavi promocijom Crne Gore kao vinske destinacije. A uz sve to sam i partner u kompaniji Rufil Consulting – koja savjetuje strane investitore u Crnoj Gori. Sve ove kompanije i moje pozicije vezuje jedna zajednička nit: promocija Crne Gore kao destinacije ka inostranim tržistima.

Sve uloge su mi jednako bitne i drage. Medjutim, uloga u Rufil Consulting-u mi je jako bitna jer kroz nju rastem i razvijam se u internacionalnom timu, usavršavajući principe medjunarodnog poslovanja. Lifestyle Grupa je moja dugoročna vizija i srž ličnog i profesionalnog rasta i razvoja. U nju unosim sve sto sam stekla i naučila, kako bih kroz nekoliko godina mogla da vidim rezultat svog rada i truda u nečemu što je samo moje, i što se razvilo prirodnim i održivim putem ''korak po korak''. A Salon Vina je hobi koji je prerastao u posao. I za njega me pored nevjerovatne strasti i ljubavi prema vinu i vinskoj kulturi, vezuje i mala doza straha – ne bih voljela da postane isključivo posao, a da zaboravim na činjenicu da je ustvari moj hobi.

#ZENEODUTICAJA: Kako vidite položaj žena u biznisu u Crnoj Gori?

BOJANA MINIĆ: Mislim da se položaj žena u biznisu u Crnoj Gori mijenja na bolje poslednjih nekoliko godina. Upoznajem sve više žena koje se upuštaju u preduzetničke i biznis vode. Medjutim, smatram da je ženama u biznisu neophodan prostor za otvorene diskusije, ali i malo veća sloboda da djeluju i učestvuju u vaznim privrednim ali i drzavnim procesima usmjerenim na poboljsanje tog polozaja.

Neophodno je promijeniti onu zastarjelu ''sliku'' žena domacica u Crnoj Gori – i podstaći ih da još razmišljaju o biznisu i realizuju male i velike preduzetnicke ideje i inicijative jos u ranijim godinama zivota. Treba razbiti stigmu da je zena preduzetnica zena koja nema vremena za porodicu, partnera i ostale uloge koje prirodno zeni i pripadaju, vec da zena preduzetnica moze i treba da razmislja o balansu izmedju tih uloga – i bude podstaknuta da tezi zadovoljstvu i dobrim rezultatima na svim poljima – i poslovnim i privatnim.

#ZENEODUTICAJA: Da li ste se ikada suočili sa predrasudama i kako, po vama, da žene postupe ako postoje takve situacije?

BOJANA MINIĆ: Jesam, naravno da sam se suočila sa predrasudama. Svaka žena preduzetnica je sigurno imala ovu situaciju. Najčešća predrasuda vezuje se za to da žene ne mogu postići u životu da budu dobre i u poslu i da budu dobre majke. I po meni, najbitniji faktori za prevazilaženje takvih situacija jeste sami balans izmedju uloga ali i izbor partnera koji razumije, podržava i podstiče ženu da ostvari sve svoje uloge i bude sto zadovoljnija. Zatim, bitno je i razgovarati o tome i podijeliti lično iskustvo ili primjer, kako bi se druge žene ohrabrile da isto učine, i time razbiju stigmu i poboljšaju svoj položaj. Sa druge strane, jos uvijek je jako prisutna stigma da žene ne mogu biti donosioci krupnih odluka ili ne mogu učestvovati u velikim poslovnim procesima. Medjutim, ta stigmatizacija razbija se najbolje baš suprotnim primjerima iz našeg drustva ali i regiona, gdje uspješne žene stoje iza velikih rezultata.

#ZENEODUTICAJA: Koji je najbolji savet ženama o brendingu?

BOJANA MINIĆ: Da pronadju ono sto vole i sto ih ispunjava – i da kreiraju viziju balansa poslovnog i privatnog života oko toga. U vezi sa ovim, obožavam citat Markia Rose "I aspire to be a woman who wakes up and loves what she does for a living everyday. Travels often, spiritually secured and financially stable."

#ZENEODUTICAJA: Kako ste se našli u svijetu vina? Čini se da i tu rušite predrasude...

BOJANA MINIĆ: Vino je moja prva ljubav jos od tinejdžerskih dana. Ne sjećam se tacno kako se moj prvi susret sa vinom dogodio, ali znam da jos od srednje skole kupujem, isprobavam i sakupljam razlicita vina iz cijelog svijeta. Od tada sam pocela i da se edukujem i istrazujem svijet vina. Vodjena interesovanjem za ovu oblast, negdje duboko u sebi sam znala da cu u nekom trenutku zivota raditi nesto sto ima veze sa vinom – a naravno, jos uvijek maštam o ideji da imam mali vinograd i vinopodrum.

Kada sam se vratila u Crnu Goru, počelo je moje interesovanje za crnogorska vina. Počela sam da obilazim vinarije, upoznajem vinare i sa njima razgovaram o potencijalu koji ima vinska proizvodnja u Crnoj Gori. Jako brzo sam ukapirala da potencijal nije samo u proizvodnji, vec i da je Crna Gora bogom dana drzava za vinski turizam i razvoj vinske kulture.

Kroz neobavezan razgovor sa sada vec poslovnim partnerom Dadom, dolazimo do zakljucka da mozda zajednickim snagama i iskustvom mozemo da uradimo nesto cime bi dali mali doprinos promociji vinarija, vinara i vinske kulture u Crnoj Gori. Tako u oktobru 2022. organizujemo I Podgoricki Salon Vina na terasi Hotela Podgorica – koji je okupio vinarije i vinare iz regiona Podgorice. Odziv je bio sjajan, ogroman broj posjetilaca – i sjajni rezultati nakon samog dogadjaja. To nas je podstaklo da nastavimo aktivnosti u ovoj oblasti, i danas vec, godinu dana kasnije imamo projekat od strateskog znacaja za Crnu Goru kao destinaciju.

Salon Vina čine dogadjaji širom zemlje kao sto su Podgoricki Salon Vina, prvi degustacioni prostor posvećen samo crnogorskih vinima u centru glavnog Grada u Njegosevoj ulici (salon vina wine room), prvi magazin posvecen vinu i vinarstvu u crnoj gori, prvi online shop iskljucivo crnogorskih vina. Dogadjaj je prepoznat od strane mnogih javnih i privatnih entiteta, i danas je kljucni akter u promociji Crne Gore kao vinske destinacije.

#ZENEODUTICAJA: Vaš savet ženama koje žele da uđu u svet preduzetništva?

BOJANA MINIĆ: Da se upuste u preduzetničke vode, makar taj biznis bio mali i podsećao na hobi koji se monetizuje – ali i da se ne ustručavaju od velikih poslovnih poduhvata. Danas je, vise nego ikada, moguce pretvoriti neki hobi u mali biznis – putem interneta recimo. Odusevljava me kada vidim da je mama moje prijateljice koja je vjesta sa rukama i pravi za svoje najblize neke unikatne torbice, pokrenula mali brend i instagram profil putem kojeg sada nudi torbice i za ostale potencijalne kupce. Mislim da je osjecaj da nesto sto je vase, sto volite, moze pored toga i da bude monetizovano i donosi neki prihod, neprocjenjiv i ohrabrujuci!

#ZENEODUTICAJA: Da li vam je teško da balansirate izmedju  poslovnih uloga i koji je ključ uspjeha?

BOJANA MINIĆ:  I jeste i nije. Ima dosta izazova i nedoumica koje se povremeno jave. Cilj kojem težim jeste da sve moje uloge objedinim u jednu. Ključ uspjeha je po meni strast prema onome što izaberete da bude vas profesionalni poziv, veza izmedju profesionalnog poziva i nekih licnih afiniteta, i teznja ka izgradnji postepenog i odrzivog uspjeha koji je baziran iskljucivo na znanju i dobroj praksi!

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje sadržaja bez dozvole autora.