8 savjeta za dekoraciju doma za poboljšanje mentalnog zdravlja

Za mnoge, čišćenje i organizovanje su neophodni prvi koraci ka stvaranju prostora koji podržava njihovo mentalno blagostanje. Za one koji provode mnogo vremena u svojoj kuhinji, organizovanje posuđa može biti veoma terapeutsko. Ali šta je nakon što nered nestane?

Jelena Plivelic
8 savjeta za dekoraciju doma za poboljšanje mentalnog zdravlja

Tada elementi dekoracije i dizajna ulaze u sliku i rade svoju magiju. Evo nekoliko naučno podržanih strategija za pretvaranje vašeg doma u mjesto koje vam podiže raspoloženje i podržava vaše mentalno zdravlje.

Dajte prioritet emocionalnoj sigurnosti.

Ukupni osjećaj prostora – kako je organizovan, koliko je čist, koliko je udoban, koliko ga činite ličnim – sve ove stvari mogu da vas opuste i utiču na to koliko se osećate bezbijedno u okruženju.

Okružite se prijateljskim licima.

Uvijek možete da prikažete fotografije prijatelja i izabrane porodice ili drugih ljudi čije vizuelno prisustvo čini da se osjećate smireno i bezbijedno.

Izaberite boje na osnovu vašeg idealnog nivoa energije u prostoriji.

Ako ozbiljno razmišljate o stvaranju doma koji njeguje ili održava određeno raspoloženje, morate da budete oprezni u pogledu nijansi koje odaberete.

Kada se koriste kontrastne boje, posebno one sa više topline i zasićenosti tada se stvara osjećaj energičnosti. Boje sa manje varijacija će vam dati suprotan efekat, stvarajući mirniju i tihu atmosferu, što posebno važi za hladnije boje.

Dodajte zdravu dozu prirode.

Skloni smo da se osjećamo kreativnije i opuštenije kada smo okruženi biljnim svijetom, tako da biljke u saksiji mogu biti posebno važan element ako vaši prozori ne uključuju pogled na otvoreno. Unošenje prirode u zatvorene prostore gdje je to moguće je odličan i jeftin način da se prostor osjeti toplim i prijatnim. Postavljanje živih biljaka u korpe, sadilice, ukrasne saksije i njihovo aranžiranje na različitim visinama omekšava uglove i daje život prostoru.

Dodavanje začinskog bilja u kuhinju je još jedan praktičan način da unesete prirodu, i kao bonus, svježi mirisi aktiviraju jedno od naših pet čula. 

Ukoliko ne želite gnjavažu oko održavanja biljaka živim dolazi u obzir i držanje lažnih biljaka - ili čak samo slika drveća i drugog zelenila - takođe može učiniti da se prostor daje umirujući osjećaj  i da smanji nivo stresa.

Faktor protoka.

Razmislite o iskustvu kretanja i prolaska kroz svoj prostor. To znači pozicioniranje vašeg namještaja na način koji stvara udobno kretanje i protok.

Linije i krivine stvaraju vizuelno kretanje, pa eksperimentišite sa svojim prostorom, uzimajući u obzir željene obrasce saobraćaja i fokusne tačke.

Obratite pažnju na svoje ljubimce.

Kućni ljubimci mogu imati dubok, pozitivan uticaj na mentalno blagostanje. Znajući ovo, ima smisla uzeti ih u obzir prilikom dizajniranja ili ukrašavanja sobe.

Sposobnost da napravite pauzu, pregrupišete se i provedete malo vremena u maženju sa svojim krznenim prijateljem značajno pomaže u svakodnevnom stresu rada od kuće.

Pojačajte prirodno svjetlo.

Većina nas nije u poziciji da počne da ruši zidove i dodaje više prozora u svoj dom ali možemo maksimalno povećati prirodno svjetlo koje dobijamo. Brzo rješenje za prostore sa ograničenim prostorom ili nedostatkom prirodnog svijetla je postavljanje ogledala na zidove preko puta prozora. Svjetlo će reflektovati pogled i učiniti da vaš prostor izgleda svjetlije i veće.

Drugi način da povećate količinu prirodnog svjetla kod kuće je da odaberete svjetlije boje koje reflektuju svjetlost, a ne tamnije boje koje je apsorbuju.

Omekšajte prostor teksturama.

Korišćenje raznih tekstura u vašem prostoru omekšaće arhitekturu i prigušiti zvuk, tako da dodavanjem pokrivača, jastuka, tepiha, zavjesa u prostor pomaže da se oseća udobno, mirno i privlačno.

Bilo da se radi o većem projektu redizajniranja ili jednostavno istražujete nove pogodnosti za vaš dom, ne gubite iz vida razlog za izmjene, a to je: stvaranje doma koji vam podiže raspoloženje i čini da se osjećate bezbjedno i udobno.

Na kraju krajeva, ovi savjeti nisu pravila – oni su samo ideje za koje su profesionalci otkrili da su korisne za podizanje raspoloženja i podršku dobrobiti kroz dizajn i dekoraciju. Neka vas inspirišu, a ne kontrolišu.

Ovo je posebno važno za ljude sa perfekcionističkim tendencijama, jer bi moglo biti primamljivo pretjerati sa istraživanjem, biti preopterećen tolikim opcijama, a zatim odložiti projekat na neodređeno vrijeme.

Izvor