Suočavanje sa internalizovanom mizoginijom: Da li žena ženi treba da bude vuk?

"Žena ženi vuk" je izreka koja se koristi kao metafora za rivalstvo, nepoverenje i sukob među ženama. Često se dešava da žene podsvesno projektuju seksističke ideje i stavove na druge žene, pa čak i na sebe same. Kao skrivena struja, ova duboko usađena grupa uverenja i stavova suptilno je uticala i na moje percepcije, interakcije, pa i izbore. Ovo je moja priča o suočavanju sa internalizovanom mizoginijom.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Suočavanje sa internalizovanom mizoginijom: Da li žena ženi treba da bude vuk?

Odrastajući, uvek sam bila svesna rodnih uloga i očekivanja, ali tek kada sam dublje zagrebala shvatila sam koliko su se ove predstave ugnezdile u moju podsvest. Još od malena, upijala sam poruke koje su kreirale ideju da su određene osobine i ponašanja  "prikladnija" za žene. Dok sam usvajala ove društvene norme, nesvesno sam počela potiskivati delove sebe koji se nisu slagali sa ovim očekivanjima.

Jedan način na koji se internalizovana mizoginija pokazala u mom životu bilo je kroz stalnu potragu za savršenstvom. Često sam težila tome da se uklopim u ideal onoga što žena treba da bude - besprekorna, brižna, požrtvovana. Stremljenje ka ovom nedostižnom savršenstvu dovelo je do osećanja neadekvatnosti i manjka samopouzdanja, dok sam svoju vrednost merila prema nemogućem standardu. Što sam više jurila za ovom iluzijom besprekornosti, to sam bila dalja svojoj autentičnosti.

Još jedan sloj unutrašnje mizoginije manifestovao se kroz poređenja i takmičenje sa drugim ženama. Umesto da se međusobno uzdižemo i podržavamo, ponekad sam imala osećaj da je između nas ljubomora ili rivalstvo. Ove negativne emocije rođene su iz uverenja da postoji ograničen prostor za uspeh žena u različitim oblastima i da jednostavno nema dovoljno mesta za sve nas.

Za neke je ovaj način razmišljanja postao “normalan”. Ovo su često iste žene koje su spremne da vam kažu da “nisu kao druge” ili da “zaista nemaju nijednu prijateljicu, jer su se uvek bolje slagale sa muškarcima". Umesto ovakvih interpretacija, treba raditi na stvaranju pozitivnog okruženja gde žene podržavaju žene. Podrška, mentorstvo i međusobno povezivanje pomažu nam da rastemo i napredujemo zajedno. 

Suočavanje sa internalizovanom mizoginijom i uvrenjem da je “žena ženi vuk” nije bio lak proces, ali je nedvosmisleno bio neophodan za moj lični razvoj. Zato je važno da budemo svesne svojih misli i ideja ne samo o drugim ženama, već i o samoj sebi. Jer zapamtite - osnažene žene zaista osnažuju druge žene!