6 komunikacijskih savjeta za jačanje kulture vaše kompanije

Ljudi su velika, ali nesavršena stvorenja. Da bismo prenijeli značenje, moramo razgovarati. Na radnom mjestu, ovo može da napravi razliku između dobro obavljenog posla i potpune komunikacijske katastrofe.

Jelena Plivelic
6 komunikacijskih savjeta za jačanje kulture vaše kompanije

Dobri lideri moraju da budu primjer i standard za odličnu komunikaciju. Oni to rade tako što obraćaju pažnju na semantiku na poslu i razumiju kako ove nijanse utiču na kulturu na velike i male načine.

Evo nekoliko praktičnih strategija koje će vam pomoći da pristupite semantici radnog mjesta sa stanovišta liderstva.

Definišite šta je prikladno.

Utvrđivanje šta jeste, a šta nije prikladno je osnova za komunikaciju na radnom mjestu. U kojoj mjeri komunikacija treba da bude formalna i kada? Da li se ohrabruje i dozvoljava neobavezna komunikacija ili vam je potreban isključivo poslovni pristup? Koji je pravi način obraćanja nadređenima, saradnicima i kupcima?

Isto važi i za humor na radnom mjestu. Šale između saradnika mogu uljepšati dane. Ali zaposleni treba da znaju šta je zabranjeno, kada je u redu šaliti se i kada je apsolutno potreban ozbiljan pristup.

Uspostavite terminologiju.

Posao lidera je i da odluči koja će se terminologija koristiti na poslu. Na primjer, nazivanje članova tima „saradnicima“ umjesto „zaposlenicima“ je semantička razlika koja se zapravo manifestuje u svakodnevnom životu. To naglašava njihovu vrijednost kao članova tima umjesto da implicira da su zamjenjivi dijelovi u korporativnoj mašini.

Razmislite o terminologiji koju ćete njegovati. U najmanju ruku, razmislite o ovim pitanjima:

Da li saradnici završavaju projekte, daju rezultate ili nešto sasvim drugo?

Da li se vaša kompanija pridržava misije, vrijednosti ili vizije?

Da li ste u svom timu nadređeni, šef ili supervizor?

Da li prisustvujete sastancima, sesijama ili druženjima?

Iako u početku može izgledati proizvoljno, termini sa malim razlikama nose različita značenja. Sve u svemu, ovo dovoljno govori o kulturi i poslovnom modelu vaše kompanije.

Eliminišite slab jezik.

Slab jezik je propast tolikog broja razgovora, a većina nas čak ni ne shvata kada ga koristi! Može biti potrebno malo samoobuke da bismo razvili svijest i promijenili sopstvene govorne navike. Za lidere je apsolutno neophodno da efikasno prenesu važne tačke poslovanja.

Ako otkrijete slabosti u svom riječniku, upravo ste otključali sledeći korak ka tome da postanete jači i jasniji komunikator.

Shvatite da je jasnoća pobjeda.

Dvosmislen jezik može biti još jedna ogromna prepreka na radnom mjestu. Praktično je nemoguće postaviti jasna očekivanja kada koristite nejasan jezik. Precizna formulacija je jedini način da se uvjerite da su svi na istoj stranici.

Jasna komunikacija takođe izbjegava prekomjerne komplikacije. To svodi poruke na sirove činjenice, a najbolji lideri se s vremena na vrijeme provjeravaju kako bi bili sigurni da je sve razumljivo. Ako emocionalni sadržaj treba da se saopšti, uradite to lično. Ton se lako može pogrešno protumačiti.

Budite obazrivi sa digitalnim komunikacijama.

Kako radna mjesta postaju sve digitalizovanija, saradnici se sve više oslanjaju na e-poštu i koriste razne komunikacione alate. Lideri takođe treba da postave očekivanja i ovdje: šta treba, a šta ne treba da se prenosi digitalno? Koji je pravi način za razgovor na mreži?

Važna ili osjetljiva pitanja se najbolje rješavaju lično ili barem telefonskim pozivom. Nažalost, „važno“ i „osjetljivo“ ne znače svima isto. Dajte definiciju ovih riječi kako bi članovi tima razumjeli kada je upotreba e-pošte prikladna.

Razmjena poruka digitalnim putem je odlična za ležerne radne razgovore u realnom vremenu kako biste brzo dobili odgovore i pomjerili projekte naprijed. Kada ste u nedoumici, koristite obje metode: Na kraju krajeva, uvijek je bolje komunicirati i previše nego nedovoljno.

Koristite govor tijela.

Vježbajte dobro držanje, uspostavite kontakt očima i ne plašite se da zauzmete prostor. Ovi znakovi govora tijela će pomoći da se učvrsti duh autoriteta. Pokažite članovima tima kako da se ponašaju oko kupaca i obučite ih kako bi bili spremni za brojne interakcije prilikom obavljanja posla.

Izvor