6 sigurnih načina da nađete ravnotežu između posla i života ovog ljeta

Kada je u pitanju ravnoteža, uvijek se priča o poslu i životu, ali ono za šta zaista treba da napravimo više prostora je za opuštanje. Pošto su pred nama duži i topliji dani, pravo je vrijeme da date prednost zabavi bez osjećaja krivice. U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje treba da dodate svojim obavezama ovog ljeta da biste dobili ravnotežu između posla i zabave koju zaslužujete.

Jelena Plivelic
6 sigurnih načina da nađete ravnotežu između posla i života ovog ljeta

Radite napolju.

Biti preduzetnik znači smišljati neka pravila dok idete. Jedan je izbor gdje ćete raditi. Mnoga javna mjesta, kao što su kafići, biblioteke, parkovi i bazeni, imaju besplatan Vi-Fi. Iskoristite boravak na otvorenom, čak i nekoliko sati, da biste promijenili pejzaž i zabavili se a istovremeno i uradili nešto za vaše poslovanje.

Zabavno čitanje.

Većina preduzetnika ima dugu listu knjiga o poslovnom i ličnom razvoju, ali ponekad je potrebno lakše štivo. Pronalaženje udobnosti u čitanju opušta um i primorava vas da se udaljite od trenutnog stresa tokom dana. Takođe može pomoći ako radite bez prestanka i treba vam „bijeg“ gdje možete da se opustite i ne morate previše da razmišljate. Neka vas priča i likovi zabavljaju.

Budite kreativni.

Iskorištavanje kreativnosti izgleda drugačije za svakoga. Za neke to može značiti vođenje dnevnika ili provođenje vremena u prirodi. Proširite svoj kreativni um učestvujući u aktivnosti koju ste voljeli kao dijete. Vjerovatno ćete i dalje imati ista osjećanja prema tome kao odrasla osoba. Trošenje vremena na kreativne aktivnosti pomaže da se otvori um dok radite nešto prijatno i može imati dugotrajne pozitivne rezultate kao što su više motivacije, inspiracije i energije.

Zakažite e-poštu.

E-pošta je propast našeg postojanja. Čim se prijemno sanduče isprazni, čeka nas navala novih obavještenja. Umjesto ping-ponga između zadataka i odgovaranja na mejlove, odvojite vrijeme da se fokusirate na slanje i zakazivanje e-poruka unaprijed. Određivanje određenog vremena za zakazivanje e-pošte može vam pomoći da ostanete na vrhu prijemnog sandučeta i da i dalje „radite posao“ dok se opuštate u realnom vremenu.

Happy Hour.

Happy hour ne mora da uključuje samo odlazak na piće. Isprobajte drugačiju vrstu srećnog sata tako što ćete zakazati sat (ili više) nečega drugog u čemu biste uživali. Zakažite filmski maraton, sesiju joge ili sastanak na kafi — aktivnost kojoj se možete radovati i koja vas inspiriše da se potpuno udaljite od posla umjesto da utopite tugu u još jedno piće.

Isključite se.

Isključite sve, barem privremeno. Kao preduzetnik koji gradi i održava brend, ovo može biti zastrašujuće. Ali najbolje je da svom računaru i mozgu pružite solidno resetovanje tako što ćete ga povremeno potpuno isključiti. Bilo da je u pitanju popodne, cijeli dan, nedelju dana ili duže, potrebno je osvježenje da biste ostali motivisani i fokusirani na ciljeve koji su pred vama.

Ravnoteža između posla i zabave je moguća i neophodna za održivost. Iako daje osjećaj uspjeha, to na kraju ugrožava naše zdravlje, blagostanje i opštu sreću. Naporan rad je od suštinskog značaja za preduzetnika, ali je potrebno vrijeme da se osjećate prisutnim u ovom trenutku i da se malo zabavite.

Izvor