Intervju sa Sašom Radulovićem: Aromaterapija kao način života

Kako je konferenciju “Žene od uticaja: Na sceni” obilježila aroma citrusa, nedostajao je on da uživo upoznate čoveka koji živi biljke i koga žene kontaktiraju da bi kroz pravu aromaterapiju dao podršku preduzetnicama – tačnije ukazao kojim eteričnim uljima i mirisima iscijeliti duh i tijelo. Predstavljamo vam Sašu Radulovića, aromaterapeuta. Ukoliko vas zainteresuje njegov pristup, pišite nam spojićemo vas sa njim.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Sašom Radulovićem: Aromaterapija kao način života
Saša Radulović (foto: privatna arhiva)

Možete li nam se kratko predstaviti?

Moje ime je Aleksandar Saša Radulović i bavim se aromaterapijom još od 1995. godine. Eterična ulja i ljekovite aromatične biljke moj su svijet i dugogodišnja ljubav. Osnivač sam kompanije “SaDa l’aromathérapie” i uvoznik SaDa kemotipiziranih i organski sertifikovanih eteričnih i biljnih ulja kao i hidrolata.

Šta bi ste rekli o sebi osobi koju nikad niste videli?

Postavio bih pitanje koje mirise preferira i na bazi odgovora bih mogao da procjenim kakava je osoba, pri čemu je moja uspješnost procjene 85%.

Koliko su vam bilja i ulja važna u životu? Da li na sebi testirate osjećaje?

Ljekovite biljke i mirisi su moj svakodnevni život i posebna strast. Aromaterapija me prati od buđenja u jutarnjim časovim, kada njegu tijela započinjem citrusnim notama slatke narandže, razbuđujećeg bergamota i stimulativne paprene metvice pa sve do završetka dana koji uvijek ispratim opuštajućim mirisima vetivera, vanilije i pačulija. Ako dijelim postelju, onda su geranija i nerolija nezostvana komponenta.  Eterična ulja i mješavine koje pravim uvijek mi pomažu nakon raskida emotivne veze, u fazi oporavka slomljenog srca, tuge, bijesa I besanih noći, kao i kod otvaranja prema novom odnosu i pri ulasku u novu vezu. Eterična ulja i kreirane mješavine mogu služizi kao prva pomoć svim ljudima u svim poznatim kako emocionalnim, tako i fizičkim stanjima.

Koji mirisi su mirisi vašeg djetinjstva?

Moje sjećanje na djetinjstvo čine na stotine mirisa, a nekoliko njih sam uspio “zarobiti” u svojim parfemskim kreacijama. Uživam izrađivati parfeme i oni su moja prava ljubav i najbolja poveznica s aromaterapijom. Prve parfeme počeo sam kreirati još sa 7 godina. Duboko osjećanje mirisa doma nan as može djelovati smirijuće, čak i utješno. Intenzivne i bogate arome mogu stvoriti osjećaj komfora i prijatnosti.

U čemu ste vi najbolji?

Ponosno mogu reći da sam jedan od najboljih aromoteraputa. Pored kreiranja aromaterapijskih proizvoda, posebno bih istakao kreiranje vaginaleta za sve spolno prenosive tegobe i sva emocionalna stanja u kojem se žena može zateći. Intenzivno osjećam biljke i znanjem koje sam prikupljao skoro 30 godina, omogućilo mi je da takođe kreiram kreme za lice koje usporavju prirodno starenje kože. Kao najbolji primjer njihove djelotvornosti, mogu reći da sam ja, jer ih na svojoj koži koristio od dana njihove izrade.

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija može pomoći za 104 zdravstvene tegobe, a uspješna iskustva u tome bilježim još od 2005. godine. Kod klijenata najčešće koristim inhaliranje eteričnim uljima i dermalnu primjenu mješavine eteričnih i biljnih ulja. Za oralnu upotrebu u ponudi su kapsule kemotipiziranih eteričnih i biljnih ulja. Za intimnu njegu žena u ponudi su vaginalete, lubrikanti i ulja za primjenu na tampon. Takođe eterična ulja i njihove mješavine mogu se koristiti rekralno, pa se na primjer mogu koristiti supozitoriji hemoroida, disajnih infekcija i imuniteta.

Kako mirisi utiču na nas, šta pokreću u mozgu i tjelu?

Interesantna činjenica, i vjerovano mnogima do sada nepoznata jeste da je ljudsko čulo mirisa 10.000 puta osjetljivije u odnosu na ostala. Kada udahnemo eterično ulje naši senzorni receptori u gornjem dijelu nosa šalju poruke izravno u mozak, u kojemu se te poruke tumače kao mirisi koji zatim započinju procese u tijelu. U izrađenoj mješavini za isceljenje, molekuli mirisa „sviraju“ simfoniju, a nos je „čitav orkestar“. Kada udahnemo mirisne molekule, lambički sistem, najstariji i ujedno naprimitivnoji dio nervnog sistema ih prepoznaje. Na primjer miris limuna utiče na lambički sistem kada govorimo o procesu učenja, dok proces pamćenja podstiči bosiljak, kemotip i linalol. Udisanje mirisa destilirane latice bjele ruže u jutarnjim satima ima poseban uticaj na emocije. Iskustvo pokazuje da određeni mirisi imaju značajan uticaj na naše raspoloženje. Tako na primjer jedan od najpoznatijih i najraširenijih mirisa, lavanda značajno pomaže pri opuštanju i smanjenju napetosti. Postoje i oni mirisi koje čine da naš mozak „zastane“ i obrati posebnu pažnju. Postoje i djelotvorne kombinacije mirisa za zavođenje muškarca ili žene. Takođe određene studije su pokazale da je prisutnost nekih mirisa kao što su cimet i citrusi uticali na povećanje količine novca koju su ljudi ulagali u igre u kockarnicama.

Da li muškarci ili žene više praktikuju aromaterapiju?

Aromoterapiju danas praktikuju svi. Poslednjih godina intenzivno radim i sa životinjama, gdje sam kod pasa i konja postigao zapažajuće rezultate.

Koja je vaša vizija za 10 godina?

Živim trenutke, moja vizija je mirisna. Kontinuirano radim na projektu aromaterapije u prirodi i razvijanju Brenda “SaDa Aromatherapy”

Koja muzika ide uz mirise?

Mirisi i muzija su individualni izbori. Posebno uživam u klasičnoj muzici, filharmoniji.

Šta se dešava sa ukusima?

Kako bi se pripremila jela koja su ukusna, ali i privlačna izgledom treba savladati tehnike. Naravno, ovaj proces je cjeloživotno učenje. U djetinjstvu sam spremao palačinke, kolače, torte, a dvadeset godina kasnije ovim istim poslasticama dajem posebnu primjesu – eterična ulja, hidrolate i začine maceratima koje pripremam u srcu čiste prirode. Kod pripreme, ostaje mi još samo ideja. Vizualizujem ukusom i mirisom, potom realizujem. Estetika je važna, jer je hrana doživljaj i emocija, jedemo vizualno, bojama taktilno.

Recite nam o ljekovitosti aromaterapeutske metode?

Sa aromaterapijom, do sada sam pomogao kod 104 zdravstvene tegobe, sa preko 90% uspješnih rezultata. Navedeni podaci govore koliko je aromaterapija moćna i svakodnevna potpora modernom čovjeku.

Kakva ulja i difuzere treba odabrati?

 Koristim isključivo organski, ekološki certifikovana ulja od lokalnih i provjerenih proizvođača, koje sam takođe osobno upoznao dok sam putovao i učio aromaterapiju u Europi, Africi, Indiji, Aziji i Americi. Difuzere preporučujem samo za eterična ulja, bez dodavanja vode.

Vaša preporuka za neki blend, za biti kreativan?

Kreativnost mi uvijek podstiču ulja opoponaxa, ylang-ylanga, kadulje muškatne i iranske ruže.

Da li je aromaterapija bezopasna?

Sa pravim stručnjakom za eterična ulja, aromaterapija je sigurna, brza i djelotvorna kod svih živih bića.

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje sadržaja bez dozvole autorke.