Kako ostati produktivan na poslu kada dođe toplo vrijeme

Vrijeme je sve toplije, dani su sve duži, a mi odlažemo džempere i izvlačimo laganiju garderobu. Sa promjenom sezone dolazi osjećaj obnove i uzbuđenja. Toplije temperature su svježe i lagane – prilika da počnete iznova. S obzirom da je vrijeme sve ljepše i da se novi događaji pojavljuju u vašem društvenom kalendaru svaki put kada pogledate, takođe može biti teško da ostanete motivisani na poslu.

Jelena Plivelic
Kako ostati produktivan na poslu kada dođe toplo vrijeme

Dobra vijest je da ova promjena može biti kombinacija uzbudljivog društvenog i ličnog vremena, kao i vremena obnove motivacije za vašu karijeru.

Hajde da zaronimo u šest savjeta za produktivnost koji će vam pomoći da postignete ovu ravnotežu i budete nezaustavljivi u ovoj novoj sezoni.

Osvježite svoje ciljeve.

Često postavljamo velike ciljeve i punom brzinom napredujemo da bismo ih postigli. Dok radite na prilagođavanju vaših planova, odvojite oko sat vremena uz jutarnju kafu i razjasnite šta zaista tražite i zašto i postavite sebi sledeća pitanja:

Kako se ovo slaže sa mojim vrijednostima? Moja uvjerenja? Moje najdublje želje? Kako želim da živim svoj život? Da li nešto treba da se mijenja? Kako se mali ciljevi na kojima radim svakodnevno uklapaju u moje snove za život?

Postavljajući sebi ova pitanja, možete da vidite da li treba da se okrenete malo i gdje to treba da uradite. Pomaže vam da zapamtite kako vaš svakodnevni život utiče na vašu budućnost, podsjeća vas zašto idete za onim što jeste i daje vam novi osjećaj svrhe dok idete naprijed.

Počnite da pripremate svoje nedelje unaprijed.

Sada kada imate novi set ciljeva ili svjež način razmišljanja oko njih, vrijeme je da osigurate da ono što radite u svakodnevnom životu vodi ka njihovom ostvarenju.

Napišite sve stvari koje morate da uradite, stvari koje želite da radite i stvari koje biste želeli da radite. Namjerno planirajte svoj posao i lični život (i ostavite malo prostora za spontanost za te proljećne i ljetnje dane).

Povrh svega, očistite svoj prostor i počnite da se brinete o sebi — uradite sve što treba da biste se osjećali osvježeno koliko god možete.

Napravite svoj raspored kako želite da živite.

Postoji mnogo sadržaja za žene koje rade za sebe i koje mogu izgraditi svoje dane, u određenoj mjeri, onako kako im je idealno. Nemaju svi tu opciju ako ste u tradicionalnijem modelu rada od 9 do 5.

Bez obzira na vaš radni raspored, postoje načini da izgradite svoj život tako da bliže odražava ono što se nadate da ćete jednog dana moći da uradite.

Na primjer, ako je vaš životni cilj da imate sopstveni posao i zamišljate da se probudite, skuvate kafu, vodite dnevnik, idete na trening ili jutarnju šetnju, a zatim idete u svoj poslovni prostor, počnite da radite na tome odmah, danas.

Uživajte u procesu: pravite pauze!

Dok gradite svoj raspored (i život), ne zaboravite da se počastite.

Dok nadograđujete svoje prakse da biste bolje postigli svoje lične i profesionalne ciljeve, dodajte vrijeme za jednostavna zadovoljstva života.

Rastavljanje vaših zadataka na svarljive djelove i uzimanje pauza ili povremeno nagrađivanje dok ih obavljate može biti ključni način da napredujete i da uživate u procesu.

Izađite napolje (i rano!)

Prednosti izlaska napolje su beskrajne. Sada kada dobijamo više sunca, pobrinite se da planirate vrijeme za izlazak napolje dok gradite svoju nedelju.

Planirajte osvježenje — svog rada i života! Na kraju, ali ne i najmanje važno, slušamo mnogo o osvježavanju našeg doma i stvari kada vrijeme postane lepše. Odlično je vrijeme da očistite staro da biste napravili mjesta za novo.

Izvor