5 ubjedljivih razloga zašto je pripovijedanje ključno za poslovni uspjeh

Preduzetnički dar vam nudi pozornicu da svoju priču prenesete publici željnoj da se poveže sa vama, a zatim da kupi vaš proizvod ili uslugu. Bez temelja kvalitetnog narativa, vaša usluga i proizvod su jednostavno usluga ili proizvod u moru milion drugih. Nije važno da li ste trener, agent za nekretnine, terapeut, konfekcionar ili kuvar – vaš posao je vaša priča.

Jelena Plivelic
5 ubjedljivih razloga zašto je pripovijedanje ključno za poslovni uspjeh

Pripovijedanje vam pomaže da se povežete sa svojim klijentima. Kao poslovni lideri i preduzetnici, razumijevanje kako da prenesete svoja iskustva na moćan način će uticati na vaš rezultat.  U nastavku teksta vam donosimo pet razloga zašto morate početi da pričate.

Vaš je posao da razumijete svoju priču.

Vaš je posao da svoju priču artikulišete željenoj publici.

Vaša je odgovornost da to uradite sa integritetom.

Umjetnost pripovijedanja nije samo trend u marketingu i odnosima sa javnošću. Za strateški rast se ne može pregovarati.

Snaga naših priča uspostavlja identitet brenda i olakšava vezu sa ljudima koji su vam potrebni u vašem ekosistemu. Emocionalne nijanse riječi pomažu preduzetnicima da se povežu sa svojom publikom, da izgrade snažan identitet brenda i da se postave kao vođe misli u svojoj industriji.

Glavni razlozi zašto pripovijedanje mijenja vidike u poslovanju:

Gradi vezu sa publikom: pričanje ubjedljive priče može stvoriti emocionalnu vezu sa publikom. Dijeleći lična iskustva, borbe i uspjehe, preduzetnici mogu da izgrade povjerenje i empatiju sa svojom publikom, što može dovesti do jačih odnosa i lojalnosti kupaca.

Pomaže u prenošenju poruke: Dobro ispričana priča može biti efikasan način da se prenese poruka ili ideja. Koristeći anegdote, metafore i druge tehnike pripovijedanja, preduzetnici mogu da prenesu složene koncepte na način koji je lak za razumijevanje i pamćenje.

To čini brend nezaboravnim: priče imaju moć da učine brend nezaboravnim. Kreiranjem narativa o brendu koji odjekuje kod publike, preduzetnici mogu da istaknu svoj brend na prepunom tržištu. Nezaboravna priča može pomoći publici da zapamti brend dugo nakon interakcije.

Razlikuje se od konkurencije: dobra priča može pomoći preduzetnicima da razlikuju svoj brend od konkurencije. Dijeleći jedinstvena iskustva i perspektive, preduzetnici mogu da pozicioniraju svoje brendove kao posebne i privlačne za određeni segment tržišta.

Uspostavlja misaono liderstvo: preduzetnici koji dijele svoja iskustva i uvide mogu se uspostaviti kao misaoni lideri u svojoj industriji. Pružajući vrijedne informacije i savjete, preduzetnici mogu izgraditi kredibilitet i privući lojalne kupce.

Gdje da počnete?

Započnite ovo putovanje uzimajući u obzir ko ste i zašto radite ono što najbolje radite. Zaronite duboko u bolne tačke potencijalnog klijenta i koristite narativ koji se direktno odnosi na ovu demografsku kategoriju.

Zatim počnite da dijelite. To je jednostavno kao telefoniranje, pisanje bloga ili iznošenje svoje istine. Isprobajte svoju strategiju sa cijenjenim kolegama - i kada je usavršite, nemojte se osvrtati.

Izvor