Šta je empatija i zašto je potrebna za poslovanje

Empatija je sposobnost prepoznavanja i osjećanja emocija drugih, stavljajući se u njihovu poziciju da bolje razumijemo kroz šta prolaze. Ovo se razlikuje od saosjećanja - osjećanja tuge za onim što neko drugi doživljava. Izgradnja ove sposobnosti može pomoći u stvaranju organizacione kulture koja pruža podršku.

Jelena Plivelic
Šta je empatija i zašto je potrebna za poslovanje

Postoje tri različite vrste empatije koju pojedinac može iskusiti:

Kognitivna empatija je kada je osoba u stanju da razumije šta neko drugi može da osjeća i misli. Ovaj oblik empatije omogućava drugoj osobi da preuzme njihovu perspektivu u situaciji.

Emocionalna empatija (poznata i kao „afektivna empatija“) je kada je neko u stanju da podijeli osjećanja druge osobe. Pomaže im da izgrade emocionalnu vezu sa tom osobom.

Saosjećajna empatija primorava osobu da preduzme akciju kao rezultat tuđih osjećanja, na primjer, da uskoči i pomogne kada je druga osoba emocionalno uznemirena.

Ljudi obično razvijaju empatiju kao djeca, ali neki pojedinci su manje predisponirani na to, kao što su oni sa neurodiverzitetnim porijeklom koji se mogu boriti da prepoznaju društvene znakove, i oni sa narcističkim poremećajem ličnosti. Na sreću, odrasli mogu da razviju empatiju kada nauče da identifikuju emocije kod drugih, da na odgovarajući način reaguju na te emocije i na kraju da vježbaju pokazivanje emocija.

Kao i kod svake vještine, empatija se jača kontinuiranom vježbom.

Društvena svijest se može razviti kada zaposleni vježbaju da parafraziraju ono što je neko drugi rekao da bi provjerili razumijevanje u razgovoru. Takođe mogu da vježbaju pravilno tumačenje izraza lica i vokalnih tonova. Simulacije scenarija iz stvarnog svijeta koji prikazuju kako empatija izgleda u svakodnevnim interakcijama na radnom mjestu takođe mogu biti korisne reference za zaposlene.

Koncept postavljanja granica oko empatije posebno je važan za one koji upravljaju organizacijom jer menadžeri nose težinu odgovornosti i njihov učinak utiče na rezultat poslovanja.

Prednosti empatije su brojne:

Za početak, veća je vjerovatnoća da će zaposleni ostati u organizaciji duže kada se osjećaju da ih nadređeni razumiju, brinu o njima i da ih cijene.

Pored uticaja na zadržavanje, vjeruje se da empatija pokreće bolje poslovne rezultate.

Empatija nas podsjeća da su ljudi, a ne samo profit, razlog zašto organizacije napreduju. Za one koji se nadaju poboljšanju ukupnog iskustva zaposlenih, ubiranje poslovnih prednosti obuke empatije je bonus.

Izvor