Intervju sa Rajkom Šinik Vulić (RBS Belgrade): Znanje, komunikacija i umrežavanje su moći modernog doba!

Rajka Šinik Vulić direktorica je Rome Business School Belgrade, međunarodne poslovne škole namijenjene edukaciji menadžera i budućih lidera. Fokusirana je na razvoj škole, i da kvalitet kako predavanja, tako i svih pratećih aktivnosti, bude na svjetskom nivou i standardima koje Executive MBA program nosi.

Sanja Milosavljević sanja@mypressroom.me
Intervju sa Rajkom Šinik Vulić (RBS Belgrade): Znanje, komunikacija i umrežavanje su moći modernog doba!

Po obrazovanju je diplomirani politikolog za komunikologiju i novinarstvo i karijeru je započela u dnevnom listu Danas. Kako je komunikologija od uvijek bila u centru njenog profesionalnog interesovanja još u ranoj fazi karijere počela je da se bavi izučavanjem strateške komunikacije i ubrzo dobila priliku da to znanje i praktično primijeni u sektoru odnosa sa javnošću u to vrijeme jedne od najvećih svjetskih advertajzing agencija Leo Burnett.

Tokom četvrogodišnjeg agencijskog rada imala je priliku da radi na PR projektima, ali i da bude dio multidisciplinarnih timova koji su kreirali neke od najznačajnijih domaćih advertajznig kampanja u prvoj dekadi 2000. radeći za brojne domaće i internacionalne klijente iz različitih industrija.

Svoj profesionalni razvoj je željela da nastavi fokusirana na jednu industriju karijeru nastavlja u Banca Intesa, gde je tokom 11 godina imala priliku da dosta uči, napreduje i da kontinuirano širi opseg svojih zaduženja te je od menadžera za odnose sa medijima došla i do prilike da upravlja sektorom za PR i marketing komunikacije.  Sljedeći stepenik u karijeri bio je prelazak u Egzakta grupu, u okviru koje posluje i najbrže rastuća domaća konsalting kuća Egzakta Advisory, na poziciju direktora marketinga. 

U okviru Egzakta grupe Rajka se bavila postavljanjem strategije marketinških komunikacije i njenom implementacijom za kompanije iz nekoliko različitih industrija i brendove. Poseban izazov bio je učestvovanje i razvoju i postavljanju potpuno novih biznisa, kao što je otvaranje Rome Business School Belgrade u kome je učestovala od samog početka, prvo u ulozi direktora marketinga, a zatim je preuzela funkciju direktora škole, koju i trenutno obavlja.

1.               Znanje je moć 21. vijeka! Kako je svakog dana biti u sektoru edukacije, raditi sa profesionalcima, koji postaju studenti momentu kada uđu u kampus vaše poslovne škole? 

RŠV:  Ako se slažemo oko tvrdnje da je 21. vijek, vijek znanja, ali i da je znanje moć dolazimo do zaključka da edukacija predstavlja proces koji ima početak, ali definitivno nema kraj. I upravo zato je u današnje vrijeme možda više nego ikad važno da se bavimo edukacijom, kako na indivudualnom nivou, tako i kada je riječ kompanijama kojima su zaposleni jedan od strateški najvažnijih resursa. Ukoliko ne radite na sebi, ne ulažete u svoje ljude i ne pratite trendove teško da možete da očekujete neki dugoročniji napredak.

Sektor edukacije je takođe veoma dinamičan jer je u današnje vrijeme znanje lako dostupno. Međutim i tu treba biti veoma oprezan i pažljivo birati institucije i programe koji zaista mogu da vam ponude dodatnu vrijednost i najsavremenija znanja i iskustva, jer složićete se da je za mnoge nas vrijeme jedan od najskupljih resursa i treba ga pametno trošiti.

Generalno, svijet se mijenja, a mi u Rome Business School se trudimo da i kroz naše programe ispratimo sve trendove, da raspolažemo adekvatnim i pravovremenim informacijama i pomognemo našim polaznicima da bolje razumiju okruženja i budu spremni za promijene koje se neminovno dešavaju. U tom smislu možemo reći da smo opredijeljeni za znanje, komunikaciju i umrežavanja. Ukoliko ne radite na sebi i ne ulažete u svoje ljude i ne pratite trendove teško da očekujete neki dugoročniji napredak. Isto tako na nekom individualnom nivou. 

2.               Od novembra 2023. otvarate vrata trećoj generaciji polaznika Executive MBA. Da li su menadžeri motivisani da se edukuju i budu konkurentni na svjetskom tržištu?

RŠV: Da, jesu. Mi smo uspješno upisali već dvije generacije polaznika, a kao što ste pomenuli u toku je upis i treće generacije koja će zvanično započeti program 3. novembra ove godine. Naš Executive MBA program je namijenjen obrazovanju i usavršavanju menadžera, preduzetnika i svih onih koji žele da napreduju i rade na sebi jer je unapređenje određenih vještina i učenje potpuno novih, postalo imperativ za svakog ko želi da održi korak sa vremenom, da započne novi biznis ili napreduje na korporativnoj lestvici.

Digitalna transformacija u posljednjoj deceniji već je preoblikovala većinu industrija i digitalni kanali postaju sve važniji iz dana u dan. Opcija za dalje usavršavanje, naravno, ima mnogo, a Executive MBA (Master of Business Administration) smatra se jednom od najboljih kada je riječ o edukaciji menadžera koji imaju potencijal i želju da naprave iskorak, i na taj način, svoju profesionalnu karijeru podignu na viši nivo.

Svrha EMBA je da pomogne motivisanim poslovnim ljudima, menadžerima da ojačaju i unaprijede svoje vještine upravljanja, koje će biti od suštinskog značaja za njihovo dalje napredovanje . Cilj ovih programa je razviti ključne vještine i znanja potrebne za uspješno upravljanje organizacijom, kao što su liderstvo, strategijsko razmišljanje, finansijsko upravljanje, komunikacija, upravljanje promjenama i druge vještine koje su specifične za određene industrije i organizacije.

3.               Vaša škola je u kampusu i predavanja su uživo. Iako su svi prešli na hibrindi trend rada i online učenje, vaš tim posebu pažnju daje “živoj riječi” susretu uživo. Zašto je to važno? 

RŠV: Tako je. Online poslovanje je zastupljeno u nekim industrijama dok u drugim gdje je potrebna veća komunikacija, fizički susret je mnogo efikasniji. Rad na daljinu kod nekih je još i dalje može da funkcioniše, troškovi su manji, a poslovanje efikasnije, a sa druge strane je to teško održati u nekim industrijama. Iako smo sa školom počeli u jeku COVID epidemije i insistitirali smo da predavanja budu uživo, jer smatramo da su mnogo kvalitetnija. Uspostavlja se interakcija, bolje se sarađuje i radi. Sa druge strane jedan od ključnih benefita MBA programa jeste taj netvorking, tj. umrežavanja ljudi što takođe dolazi do punog izražaja tek kada predavanja sprovodite uživo.

4.               Kakav je plan za dalji razvoj škole?

RŠV: I na dalje ostajemo fokusirani na Executive MBA program, koji će i dalje ostati naš zaštitni znak. Kao što sam i napomenula, u toku je upis treće generacije polaznika koja kreće na jesen. Uz to, kako bi smo odgovorili i na neke specifičnije potrebe partnera i polaznika započećemo i sa executive development programima, koji će biti na srpskom jeziku. Takođe, za određene klijente razijamo tzv. custom made programe, koji su u potpunosti prolagođeni konkretnoj situaciji i polazištu.

5.               Za kraj ovog razgovora za #zeneoduticaja, koji je vaš savjet mladim profesionalcima?

RŠV:  Teško je dati neki univerzalan savjet, jer svako od nas je individua za sebe koja ima svoje želje i ambicije i bira put kojim bi da ide. Ono što mislim da je važno bez obzira na sve je da se njeguje poslovna etika i integritet jer ćete prije ili kasnije uvidjeti zašto je to važno. Takođe, treba pametno koristiti svoje vrijeme i fokusirati se na stvari koje vas zanimaju i iz kojih ćete nešto naučiti i izaći kao bolji i kvalitetniji ljudi. I na kraju mislim da je važno trenirati strpljenje i umijeće da se izdignemo iznad i sagledamo situaciju u cjelini, a ne samo iz sopstvenog ugla jer će nam to dati širinu i mogućnost da se mijenjamo i napredujemo.

6.               Nedavno si se vratila iz Rima, bila si u posjeti školi. Kakve utiske imaš sa ovog poslovnog putovanja?

RŠV: Nedavno sam u Rimu bila gost na International Executives Days na poziv Rome Business School, našeg partnera iz Italije. Tokom trodnevnog programa imali smo prilike da sa predstavnicima zaista prestižnih  univerziteta i poslovnih škola širom svijeta razgovaramo o najnovijim trendovima i pravcima razvoja poslovne edukacije. Meni lično je bilo veoma drago što sam na tom skupu predstavljala Srbiju i pokazala da smo i na ovim prostorima razvili školu koja nudi podjednako kvalitetne i dobre programe kao škole iz Amerike i zapadne Evrope koji su i začetnici ove vrste poslovne edukacije.

Za prijave do 01. maja, važi specijalni popust od 25%. 

Executive MBA program u Rome Business School Belgrade namijenjen je menadžerima srednjeg i najvišeg nivoa i preduzetnicima koji žele da usavrše kompetencije i razviju svoj pun liderski potencijal. U želji da kroz znanja koja RBS pruža svojim polaznicima nadomjesti jaz između klasičnog akademskog obrazovanja i potreba savremenog biznisa, angažvani su predavači i konsultanti sa internacionalno dokazanim korporativnim iskustvom.

Executive MBA program je sastavljen od 16 modula, koji se održavaju jednom mjesečno u vidu produženog vikenda (petak-nedjelja) a čitav program traje 21 mjesec. Rome Business School Belgrade akreditovana je od strane VIU – Universidad Internacional de Valencia koji studentima dodjeljuje 60 univerzitetskih bodova (60 ESPB) i dvostruku diplomu. U toku je upis nove generacije polaznika, koja počinje sa predavanjim od 03. novembra. Za prijave do 01. maja, važi specijalni popust od 25%. 

Sales Leadership u maju 2023. 

Prvi u nizu modula u okviru Executive Development programa  biće Sales Leadership koji će se održati 26.i 27. maja u RBS kampusu u Beogradu. Predavač na ovom modulu će biti doajen domaće, ali i globalne prodajne scene g. Ratko Kuprešak, čovjek sa više od 25 godina iskustva u vođenju prodajnih timova kako u Srbiji, tako i inostranim tržištima.

Zabranjeno je kopiranje sadržaja bez dozvole autora.