Vrijeme krize: Kako prevazići teške dane

Primorani smo da se prilagođavamo svakodnevnim situacijama na razne načine i kao posljedica toga stvaramo unutrašnji nemir koji utiče na naše mentalno zdravlje. Od hladnog tuširanja do praktikovanja oproštaja, evo kako da krenete naprijed u krizi i povratite kontrolu nad svojim životom, kako na privatnom polju tako i na poslovnom.

Jelena Plivelic
Vrijeme krize: Kako prevazići teške dane

Prihvatite trenutak.

Tu ste gdje jeste. U našim svakodnevnim iskušenjima, toliko smo umotani u prošlost i budućnost da za prisustvo sadašnjosti skoro nema vremena. Ako ne možete biti odgovorni za svoju trenutnu situaciju, naići ćete na otpor koji ide naprijed. Bez obzira na dobro ili loše, malo ili veliko, svi izbori koje ste napravili doveli su vas do sadašnjosti. Ono što možete kontrolisati su vaše trenutne akcije.

Proces oporavka počinje kada prestanete da razmišljate o prošlosti i da projektujete strahove ka budućnosti. Ako ne možete da se brinete o sebi u realnom vremenu, nikome niste dobri, a najmanje sebi jer ako vjerujete da će vaša prošlost diktirati vašu budućnost, onda i hoće.

Resetujte svoj sistem.

Sve može izgledati kao izazov kada ste u ličnoj krizi. Suočavanje sa situacijom može biti toliko zastrašujuće da čak i mali zadaci koji nisu povezani sa problemom mogu postati frustrirajući. Resetovanje vašeg sistema, pa makar i tuširanje hladnom vodom, od suštinskog je značaja jer izvlačenje uma i tijela iz zone udobnosti pokazalo je čuda.

Povećajte broj otkucaja srca.

Povećanje broja otkucaja srca povećava kognitivnu funkcionalnost. Jedan od najbržih načina da to uradite je brzi kardio trening, kao što je trčanje ili plivanje.

Budite zahvalani.

Iako bi uvažavanje bilo čega u krizi moglo izgledati nerazumno, steći ćete perspektivu ako ostanete otvoreni za zahvalnost. Ta perspektiva će vam omogućiti da akutnije razmislite o svom trenutnom stanju.

Napravite rutinu.

Kada ste u režimu krize, norme mogu brzo da izađu iz okvira dok se vi posvetite bilo kakvom trenutnom zadatku. Uspostavljanjem dnevne rutine možete uravnotežiti krizu i može vam dati osjećaj udobnosti i podići moral.

Život je dizajniran da bude haotičan. Dakle, sačekajte. Fokusirajte se na ono šta možete postići bez ometanja. Možda krizu niste još doživjeli ali su velike šanse da ćete proći kroz ovaj proces. A kada naučite da se nosite sa kriznim vremenima i kada izađete iz njih, bićete malo jači i mudriji.

Izvor