9 moćnih načina da povećate samodisciplinu i postignete svoje ciljeve

Zahvaljujući lošoj samodisciplini i dalje ste na istom mjestu kao i ranije, međutim postoje određene stvari koje morate da promijenite, a jedna od njih je samodisciplina. Kada vam je teško postići svoje ciljeve, nemojte razmišljati o tome da ih otkažete i izbacite iz svog života. Umjesto toga, fokusirajte se na poboljšanje svoje strategije. Zamislite način koji bi vam omogućio da efikasnije stignete do odredišta.

Jelena Plivelic
9 moćnih načina da povećate samodisciplinu i postignete svoje ciljeve

Pravljenje promjena nije uvijek lako, ali ponekad je upravo to ono što nam treba. Kada pronađemo šta funkcioniše, sledeći korak je da budemo dosljedni, a to se može postići kada imamo samodisciplinu. U nastavku teksta pročitajte koji su to načini da imate više samodiscipline.

Uklonite iskušenja.

Ponekad ne uspijemo da uradimo ono što želimo jednostavno zato što ima previše iskušenja.

Imajte jasno zašto.

Kada tačno razumijete zašto morate nešto da uradite, veća je vjerovatnoća da ćete to nastaviti.

Imajte plan B.

Ponekad stvari jednostavno ne idu kako treba, ali to ne bi trebalo da bude smak svijeta.

Počnite sa malim.

Kada razmišljate o tome šta želite da postignete, to može izgledati kao ogromna planina na koju morate da se popnete. Podsjetite se da ne morate sve da postignete u jednom potezu. Počnite sa malim koracima  i napredujte do vrha.

Imajte detaljan plan.

Umjesto da planirate da „napišete knjigu“, rastavite je. Planirajte kada ćete ostvariti manje dijelove za veći cilj.

Ostvarite svoj potencijal.

Kada vjerujete da nešto možete postići, lakše je to postići nego kada mislite da ne možete.

Oprostite sebi.

Juče ili prošle godine niste mogli da uradite ono što ste željeli. Da, to može da boli, ali morate naučiti da oprostite sebi i dozvolite sebi da idete dalje. Ne dozvolite da greške iz vaše prošlosti stanu na put da postignete svoje ciljeve.

Pokušajte da blokirate vrijeme.

Korisna tehnika je gdje se fokusirate 25 minuta, a zatim napravite pauzu od 5 minuta. Nakon četiri sesije, onda napravite dužu pauzu od 20 minuta. Ovo vam daje dovoljno vremena da završite stvari, ali bez iscrpljivanja.

Imajte partnera za odgovornost.

Ovo može biti vaš prijatelj, kolega ili partner. Otvorite se i recite im šta treba da postignete. Oni moraju biti u poziciji da vas drže odgovornim i osiguraju da ostanete disciplinovani.

Samodisciplina se ne postiže preko noći; potrebno je vrijeme, strpljenje i ljubaznost. A ako ne uspijete danas, pokušajte ponovo sutra. Ne odustajte!

Izvor