Kako pronaći motivaciju i biti produktivniji

Zaglavljeni ste u onome što izgleda kao beskrajni trom ciklus? Iako je normalno da ponekad nedostaje motivacije, može biti obeshrabrujuće ako je to češća pojava koja dovodi do stvaranja začaranog kruga koji vas baca u očaj i neproduktivnost.

Jelena Plivelic
Kako pronaći motivaciju i biti produktivniji

Iako neki tipovi ličnosti mogu biti skloniji nedostatku svakodnevne energije, niko nije imun od razvoja problema sa motivacijom. Na to mogu uticati različiti faktori, kao što su životne okolnosti, osobine ličnosti i status mentalnog zdravlja.

Ali dobra vijest što zapravo postoji nešto što možete da uradite povodom toga.

Zašto nam nedostaje motivacija?

Postoji mnogo razloga zbog kojih stvari mogu biti malo teže obaviti, u zavisnosti od toga da li govorimo o scenarijima na poslu ili kod kuće.

Na poslu.

Razumijevanje zašto nam nedostaje motivacija na poslu je ključno za poboljšanje stvari. Ako nismo sigurni na šta radimo ili šta bi trebalo da postignemo, može biti teško osjećati se motivisanim da uložimo napor. Potrebni su nam jasni ciljevi i pravac.

Osjećaj poštovanja takođe čini razliku. Ako smatramo da naše kolege ili nadređeni ne cijene ili ne priznaju naš doprinos, možda ćemo izgubiti motivaciju da nastavimo vrijedno da radimo.

Kao i nedostatak autonomije. Ako se osjećamo kao da nemamo pravo da utičemo na to kako radimo svoj posao ili da se naše ideje ne shvataju ozbiljno, to može biti demotivišuće.

Stres takođe može prouzrokovati da se iscrpimo, izgorimo i izgubimo motivaciju, dok nas dosada zbog monotonog rada koji se ponavlja može ostaviti neangažovanim.

Kod kuće.

Nedostatak motivacije u našim ličnim životima prati sličan obrazac. Ako nam nedostaje svrha ili ako nismo sigurni šta želimo da postignemo i ne znamo šta nam donosi ispunjenje, može biti teško pronaći motivaciju da slijedimo svoje ciljeve.

U međuvremenu, sa druge strane, ako osjećamo da imamo previše posla, da smo preopterećeni ili ne znamo gdje da počnemo sa svojim obavezama, možemo postati paralizovani i nemotivisani.

Naše mentalno i fizičko zdravlje takođe može igrati ulogu. Ako se borimo sa depresijom, anksioznošću ili drugim problemima mentalnog zdravlja, može biti teško pronaći motivaciju da bilo šta uradimo i ako ne vodimo računa o svom fizičkom zdravlju, a posebno ako ne spavamo dobro, kao rezultat toga može biti nedostatak energije i motivacije.

Ako nemamo snažnu mrežu podrške, takođe možemo da se osjećamo izolovano, a možda ćemo imati poteškoća da pronađemo energiju da se uhvatimo u koštac sa svakodnevnim zadacima.

I u scenarijima na poslu i kod kuće, važno je identifikovati osnovni uzrok našeg nedostatka motivacije i preduzeti korake da ga riješimo. Postavljanje jasnih ciljeva, traženje podrške od drugih, praktikovanje brige o sebi ili unošenje promjena u naše okruženje ili rutinu su zaista dobra mjesta za početak istraživanja.

Kako biti produktivniji?

Možete povećati svoju motivaciju i postići više i na poslu i kod kuće prateći nekoliko jednostavnih koraka.

Na poslu.

Postavite rokove: Napravite listu obaveza svakog dana i odredite prioritete zadataka na osnovu važnosti i hitnosti. Postavite rokove da svaki zadatak ostane na pravom putu i ​​osigurajte da ništa ne propadne.

Podijelite zadatke na manje dijelove: Veliki zadaci mogu biti neodoljivi i demotivišući. Razdvojite ih na manje dijelove kojima je lakše upravljati da biste ih učinili pristupačnijim i lakšim za rješavanje.

Koristite pozitivan samogovor: način na koji 'govorimo' sa sobom može imati veliki uticaj na našu motivaciju i produktivnost. Koristite pozitivan samogovor i fokusirajte se na ono što ste postigli, a ne na ono što niste.

Dajte prioritet brizi o sebi: Obavezno pravite pauze tokom dana, vježbajte svjesnost i odvojite vrijeme za vježbanje drugih oblika brige o sebi.

Uklonite ometanja: Ovo može biti velika prepreka produktivnosti. Isključite obavještenja i pokušajte da stvorite tiho radno okruženje koje pomaže koncentraciji.

Tražite povratne informacije i podršku: Traženje pomoći od kolega i supervizora kada je to potrebno može nam pomoći da ostanemo motivisani i da zadaci izgledaju manje zastrašujuće. 

Kod kuće.

Postavite jasne i specifične ciljeve: Važno je da imamo jasnu predstavu o tome šta želimo da postignemo i da svoje ciljeve podijelimo na manje zadatke kojima se može upravljati. Kada imamo jasan plan, veća je vjerovatnoća da ćemo se osjećati motivisanim da preduzmemo akciju i napredujemo.

Kreirajte rutinu: Uspostavljanje dosljedne rutine može nam pomoći da razvijemo dobre navike i olakšamo početak zadataka. Bilo da se radi o jutarnjoj rutini da dobro započnemo dan ili rutini za spavanje da se smirimo noću, ovo nam može pomoći da ostanemo na pravom putu.

Vježbajte brigu o sebi: Važno je praviti pauze i dati prioritet brizi o sebi kako bismo izbjegli sagorijevanje i u našim ličnim životima.

Proslavite male uspjehe: Prepoznavanje i slavljenje našeg napretka, bez obzira koliko bio mali, može nam pomoći da ostanemo motivisani i izgradimo samopouzdanje.

Koristite vizuelne podsjetnike: Imajući vizuelne podsjetnike o našim ciljevima i napretku, možemo da ostanemo motivisani i fokusirani.

Kada postavljate ciljeve, uvjerite se da su realni i ostvarivi u razumnom vremenskom okviru.

Fokusirajte se na napredak, a ne na savršenstvo. Zapamtite da produktivnost nije u tome da budete savršeni ili da sve postignete odjednom. Proslavite svoj napredak, ma koliko mali, i izbjegavajte da stavljate preveliki pritisak na sebe da biste bili savršeni.

Na kraju krajeva, sve je u zdravoj ravnoteži.

Izvor