Intervju sa Anđelom Jakšić Stojanović: Samo stvari koje radimo od srca mogu biti uspješne

Prvi put, na svjetskim pretraživačima naučnih radova, poput Google Scholar-a, imamo više naučnica nego naučnika, a na vrhu liste najcitiranijih naučnika iz Crne Gore je žena. Ipak ima pomaka kada je položaj žena u pitanju - poručila je u intevjuu za #zeneoduticaja Anđela Jakšić - Stojanović

Nada Stojanović
Intervju sa Anđelom Jakšić Stojanović: Samo stvari koje radimo od srca mogu biti uspješne

Dekanica Fakulteta za kulturu i turizam na Univerzitetu Donja Gorica i direktorka prestižne međunarodne Vatelove škole hotelijerstva i menadžmenta u Crnoj Gori, prof. dr Anđela Jakšić - Stojanović, vanredna profesorka iz oblasti marketinga i menadžmenta kaže u intervjuu za #zeneoduticaja da je vrlo teško biti uspješan/a na Balkanu, ali da ima pomaka i da prvi put, na svjetskim pretraživačima naučnih radova, poput Google Scholar-a, imamo više naučnica nego naučnika, a na vrhu liste najcitiranijih naučnika iz Crne Gore je žena.

A, svojim koleginicama je poručila da na putu uspjeha ulože puno ljubavi u sve što rade.

- Jer samo stvari koje rade od srca mogu biti uspješne. Da vjeruju u sebe i u svoje ideje. Da ne dozvole da ih neuspjeh obeshrabri, već da u njemu vide šansu - poručuje Jakšić - Stojanović.

Anđela je osnovne, magistarske i doktorske studije završila je u Crnoj Gori, a postdoktorske na Sveučilištu u Splitu u Hrvatskoj. U prethodnom periodu je bila gostujući predavač na brojnim svjetskim univerzitetima u Kini, Italiji, Španiji, Portugalu, Engleskoj, Turskoj, Poljskoj, Sloveniji itd. U periodu od 2011. do 2020. bila je zaposlena na Univerzitetu Mediteran kao prorektorka za međunarodnu saradnju, dekanica Fakulteta vizuelnih umjetnosti, administrativna direktorka i zamjenica izvršnog direktora, a prije toga je radila kao direktorka marketinga i bila uključena u osmišljavanje i realizaciju brojnih marketinških kampanja za neke od najpoznatijih svjetskih brendova. Autorka je i koautorka četiri naučne monografije iz oblasti marketing menadžmenta u turizmu, od čega su dvije na engleskom jeziku. Objavila je više od sto radova u prestižnim međunarodnim časopisima, a u nedavno objavljenom prestižnom AD Scientific Index rangiranju, našla se na listi najboljih naučnika svijeta, kao prvorangirana među crnogorskim naučnicima iz oblasti turizma. Bila je uključena u realizaciju preko 50 međunarodnih i nacionalnih naučno-istraživačkih projekata.

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško biti uspješna poslovna žena na Balkanu?

Anđela Jakšić - Stojanović:  Generalno, na Balkanu je teško biti uspješan- bez obzira da li se radi o muškarcima ili ženama. Prilično turbulentna dešavanja u prethodnim decenijama poput kriza, ratova, poremećenog sistema vrijednosti itd.  su definitivno ostavila trag na ovim prostorima, pa i ne čudi činjenica da se ovdje i dalje najteže prašta uspjeh. Međutim, čini mi se da smo kao društvo konačno zreli da se, kroz proces pristupanja EU,  okrenemo evropskim vrijednostima i da se fokusiramo na pitanja ekonomskog napretka, povećanje životnog standarda stanovništva, uspostavljanje stabilnih institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava itd. Samo tako uređeno društvo  će nam omogućiti da kreiramo drugačiji poslovni ambijent u kojem će svi imati jednake šanse za uspjeh.

#ZENEODUTICAJA: Da li su po vašem mišljenju u Crnoj Gori u prednosti muškarci, kada je u pitanju položaj u nauci?

Anđela Jakšić - Stojanović:  Kada je u pitanju Crna Gora, primjetno je da je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak na ovom polju, za šta je najbolja potvrda činjenica da su ovaj resor u prethodnim sastavima Vlade Crne Gore vodile upravo žene. Takođe, na svim univerzitetima u Crnoj Gori imamo veliki broj žena na rukovodećim pozicijama, a primjetno je i da su žene sve češće na čelu istraživačkih timova koji učestvuju u realizaciji značajnih međunarodnih i nacionalnih naučno-istraživačkih projekata. Osim toga, prvi put, na svjetskim pretraživačima naučnih radova, poput Google Scholar-a, imamo više naučnica nego naučnika, a na vrhu liste najcitiranijih naučnika iz Crne Gore je žena.

Međutim, stiče se utisak da su neke institucije poput Crnogorske akademija nauka i umjetnosti ostale rezervisane dominantno za muškarce pa su do skoro od 65 redovnih, vanrednih i inostranih članova CANU među akademicima bile samo tri žene. Sa sličnom situacijom se suočavaju i akademije u regionu, pa se iskreno nadam da će u narednom periodu biti napravljeni značajni iskoraci kada je u pitanju intenzivnije uključivanje žena u ove institucije.

#ZENEODUTICAJA: Šta vam je pomoglo na putu do uspjeha?

Anđela Jakšić - Stojanović:  Mislim da na putu do uspjeha čovjeku najviše pomažu predan rad i posvećenost poslu. U životu sam imala sreću da se bavim onim što me najviše ispunjava, a to je rad sa studentima. Skoro dvije decenije sa njima nesebično dijelim svoje znanje i iskustvo, unoseći ogromnu ljubav u svoj rad, što na, moje veliko zadovoljstvo, studenti prepoznaju.  Učimo, stvaramo, razmišljamo, diskutujemo, maštamo u jednoj podsticajnoj, kreativnoj, pozitivnoj atmosferi, trudeći se da zajedno otkrijemo tajne nauke.  I jedni od drugih imamo velika očekivanja. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da je veliki broj tih mladih ljudi danas lično i profesionalno ostvaren, što za mene kao profesoricu predstavlja najveću satisfakciju i najveći motiv da nastavim putem kojim sam krenula.

Osim pedagoškog, za svakog univerzitetskog profesora je jako važan i naučni rad, a meni je u tom dijelu najviše pomogao profesor Neven Šerić, moj mentor sa postdoktorskih studija sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji mi je, kao mnogo mlađoj koleginici dao vjetar u leđa i pružio nevjerovatnu podršku na samom početku naučne karijere. Nekad mentor, danas veliki prijatelj i čovjek koji je u svakom smislu najzaslužniji za sva moja dosadašnja naučna dostignuća.

#ZENEODUTICAJA: Jeste li u svojim poslovnim angažmanima imali opstrukcije muških kolega?

Anđela Jakšić - Stojanović:  Mislim da je naučna zajednica najljepši i najreprezentativniji primjer poštovanja i uvažavanja kako žena, tako i doprinosa koji one daju na raznim poljima, pa vam moram reći da zaista u svojoj dvodecenijskoj karijeri nijesam imala bilo kakvu opstrukciju od svojih kolega. Čak suprotno, uvijek sam imala veliku podršku i razumijevanje, a pomoć starijih, iskusnijih kolega mi je bila dragocjena i prilikom preuzimanja raznih rukovodećih funcija na univerzitetu (administrativni direktor, prorektor univerziteta, dekan fakulteta itd.). Upravo mi je ta podrška bila jako značajna u uspješnom obavljanju svih pomenutih funkcija, posebno jer sam jedna od onih koji vjeruju da uspjeh svake organizacije najvećim dijelom zavisi od upravljanja ljudskim resursima.

#ZENEODUTICAJA: Kakva je situacija u nauci, da li je ovaj posao dovoljno plaćen u Crnoj Gori?

Anđela Jakšić - Stojanović: Moj stav je da su nauka i obrazovanje, sudstvo i zdravstvo temelji svakog društva i da svako finansijsko ulaganje u njih predstavlja investiciju, a ne trošak. Zato vjerujem da je kontinuirano ulaganje u ove oblasti, ne samo kada je riječ o zaradama, već i kada je u pitanju kreiranje povoljnog i stimulativnog ambijenta za rad, neophodno za zdrav razvoj jednog društva.

Do nedavno se baš i nismo mogli pohvaliti dobrim platama, barem kada su prosvjeta i nauka u pitanju, ali je sada situacija znatno bolja, što ne znači da i dalje nema prostora za unapređenje.  Kada je u pitanju nauka, značajan iskorak je napravljen na Univerzitetu Crne Gore gdje su zarade zaposlenih značajno uvećane u prethodnom periodu, a takođe je najavljeno i povećanje plata u prosvjeti. Pomenuti iskoraci zaista bude nadu da smo konačno spremni da prepoznamo značaj nauke i obrazovanja za razvoj cjelokupnog crnogorskog društva i da unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa prepoznamo kao jedan od ključnih prioriteta na nacionalnom nivou.

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško uskladiti porodični i poslovni život, stižete li da se posvetite svojim najbližima?

Anđela Jakšić - Stojanović: Iza svake uspješne žene stoji porodica. Sve što sam ostvarila u životu, ostvarila sam upravo zahvaljujući nesebičnoj ljubavi i podršci porodice i smatram da sam upravo na tom planu i ostvarila najveći uspjeh. Nekad nije lako uskladiti poslovni i porodični život, ali, uz podršku porodice, dobru organizaciju i određivanje prioriteta,  ništa nije nemoguće. 

#ZENEODUTICAJA: Šta radite nakon naporonog poslovnog dana, kako provodite slobodno vrijeme?

Anđela Jakšić - Stojanović: Svaki slobodan trenutak provodim u druženju sa sinom koji kao osmogodišnjak u svakom momentu ima spreman predlog aktivnosti u kojima možemo porodično uživati- bilo da je to druženje u prirodi, odlazak na putovanje, popodne provedeno uz neku zanimljivu knjigu, društvenu igru, interesantan film, dobru fudbalsku ili košarkašku utakmicu… Upravo me to najviše opušta nakon završetka radnog dana. Vikendom ne preskačem druženje sa majkom i tetkama, uživanje u ženskim razgovorima,  odlazak u bioskop, kafenisanje u nekom od podgoričkih ili nikšićkih lokala… U porodičnom ambijentu se osjećam najljepše i upravo tu crpim energiju za sve lične i profesionalne uspjehe. 

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše preporuke mlađim koleginicama na početku svoje karijere?

Anđela Jakšić - Stojanović: Iako često to ne izgleda tako,  samo predani rad  i posvećenost mogu dovesti do uspjeha na bilo kom polju. Moj savjet mlađim koleginicama je da u kontinuitetu rade na sebi i usvajanju novih znanja. Da ulože puno ljubavi u sve što rade jer samo stvari koje rade od srca mogu biti uspješne. Da vjeruju u sebe i u svoje ideje. Da ne dozvole da ih neuspjeh obeshrabri, već da u njemu vide šansu. Da se uvijek trude da naprave balans između  profesionalnog i ličnog života, jer lična ispunjenost i zadovoljstvo predstavljaju nužan preduslov za uspješan profesionalni život.