Intervju sa Draganom Bulatović: Olakšati ženama pristup dostupnim finansijskim izvorima

U većini situacija žene mogu naći rešenje za pristupe finansiranju i bitno je da na vrijeme stupe u kontakt sa nekim od konsultanata koji će ih upoznati sa dostupnim izvorima finansiranja i pomoći da ta sredstva zaista i dobiju - poručuje Dragana za #zeneoduticaja

Nada Stojanović
Intervju sa Draganom Bulatović: Olakšati ženama pristup dostupnim finansijskim izvorima

Dragana Bulatović je ime iza kompanije „ISO Mont“ doo iz Podgorice i jedna od vodećih poslovnih savjetnika pri USAID-ovom projektu „CATALYZE – Engines of Growth“, koja u našem regionu razvija nove mogućnosti pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća. Bulatović svakodnevno radi sa kompanijama koje vode žene i tvrdi da Crna Gora može napraviti mnogo više na putu ohrabrivanja žena za uključivanje u biznis.

U intervjuu za #zeneoduticaja Dragana je poručila da mlade preduzetnice nikako ne odustaju na prve prepreke na koje naiđu.

-  Ako im je vjera u sebe i svoje kompetencije otvorila vrata biznisa, nema te prepreke koja može ta vrata da zatvori - poručila Bulatović.

#ZENEODUTICAJA: Kažite nam nešto o ženskom preduzetništvu na Balkanu. Postoje li predrasude?

#Dragana Bulatović: Kako svi pretežno slično poslujemo na Balkanu odnosno kontekst poslovanja nam je sličan, tako je i situacija po pitanju razvoja ženskog preduzetništva na sličnom novou. Dakle, na Balkanu odavno postoje predrasude u odnosu na povjerenje ženana u biznisu posebno ako govorimo o rukovodećim pozicijama, što je dovelo do značajnog jaza kada govorimo o plaćanju pozicija koje obavljanju žene i koje obavljaju muškarci. Ali, kada govorimo o rukovodećim pozicijama, uprkos statističkim podacima koji nam govore najuspješnijim kompanijama pretežno rukovode žene.

#ZENEODUTICAJA: Kakva je situacija u Crnoj Gori kada je žensko preduzetništvo u pitanju?

#Dragana Bulatović: U Crnoj Gori, postoji još uvijek jako veliki jaz kada govorimo o organizacionom položaju žena i muškaraca i mjesečnim primanjima za obavljanjem čak istih poslova na istoj poziciji. Ono što moram primijetiti jeste da je poslednjih godina primjetno smanjenje tog jaza međutim to je još uvijek nedovoljno i daleko od onoga čemu stremimo.

#ZENEODUTICAJA: Da li postoji mogućnost napretka na tom polju?

#Dragana Bulatović: Kada je u pitanju razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, prilika za napredak je mnogo. Prioritet bi svakako bio olakšavanje pristupa dostupnim finansijskim izvorima, jer je to definitivno najveći problem kod nas, usled tradicionalnog načina vaspitanja po kojem muški članovi porodice pretežno dobijaju nasleđe koje mogu upotrijebiti kao kolaterale za dobijanje finansijkih sredstava, dok su žene pretežno za to uskraćene. Drugi segment, takođe jako bitan, jer moralna podrška porodice i prijatelja, jer još uvijek živimo u nekom uvjerenju da žene su „stub“ porodice i da one prosto ne mogu da budu podjednako dobre na svim poljima, dakle porodica, briga o kući i posao, za šta ja smatram da je zaista pogrešno uvjerenje i da je krajnje vrijeme da se ono mijenja, jer već sada imamo jako puno primjera uspješnih žena na svim poljima.

#ZENEODUTICAJA: Djelujete kroz USAID-ov projekat i pomažete ženama.

#Dragana Bulatović: Kroz USAID-ov projekat CATALYZE EoG angažovana sam kao finansijski konsultant koji pomaže ženama preduzetnicama da u pravo vrijeme dođu do dostupnih izvora finansiranja, što podrazumijeva sagledavanje njihovih problema, informisanje o dostupnim izvorima finansiranja i pomoći oko pripreme dokumentacije za apliciranje.

#ZENEODUTICAJA: Koja je vaša poruka mladim preduzetnicama?

#Dragana Bulatović: Prva i osnovna preporuka bi bila da čvrsto vjeruje u sebe, jer ako one nijesu sigurne u sebe onda ni ne mogu očekivati da će neko drugi više vjerovati u njih. Drugo, da znaju da se u većini situacija mogu naći rešenje za pristupe finansiranju te da je bitno da na vrijeme stupe u kontakt sa nekim od konsultanata koji će ih upoznati sa dostupnim izvorima finansiranja i pomoći da ta sredstva zaista i dobiju. I ne samo to, nego vrlo i često omogućiti im dobru konekciju sa potencijalnim klijentima i dobavljačima, dati im savjete kako da unaprijede svoje poslovanje i budu konkurentnije na tržištu. Ono što je takođe bitno da im kažem, jeste da nikako ne odustaju na prve prepreke na koje naiđu, jer ako im je vjera u sebe i svoje kompetencije otvorila vrata biznisa, nema te prepreke koja može ta vrata da zatvori odnosno da uvijek se oko njih nalazi rešenje za prevazilaženje te prepreke, samo potrebno da pažljivo sagledaju problem i da mudro poslušaju svoj glas razuma.

#ZENEODUTICAJA: Ko vam je najveća podrška na putu do uspjeha?

#Dragana Bulatović: Najviše mi je značila moralna podrška  porodice i prijatelja, koji su od samog starta vjerovali moj poslovni plan. Jako je bitno da imate nekog ko će da svakodnevno biti uz vas dok idete dobrim i pravim putem ka cilju, ali isto tako da vam ukaže odnosno skrene pažnju na brežuljke koji se nalaze na tom putu.