Kako spojiti posao i putovanja

Rad na daljinu vam omogućava da izaberete sopstvenu avanturu i dizajnirate tipove posla, stil i ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Definišite šta želite da dobijete od svojih putovanja - i od svog posla. Šta bi bio vaš idealan svakodnevni radni život? Kakav je osjećaj i kako izgleda?

Jelena Plivelic
Kako spojiti posao i putovanja

Napravite strukturu koja podržava životni stil koji želite. Najjednostavniji način da ne opterećujete sebe ili svoje kolege je da napravite detaljan plan. Znajte gdje ćete biti i šta ćete raditi sve vrijeme dok putujete. Držite sebe odgovornim za ispunjavanje očekivanja. Budite fokusirani tako što ćete putovati sa svim alatima za odgovornost koji su vam potrebni. Uvjerite se da ste u mogućnosti da redovno sve ažurirate i pratite svoj napredak. Putujte sa ljudima koji razumiju rad na daljinu. Objasnite svoje obaveze svojim prijateljima na putu.

Ako vam je teško da radite na daljinu dok ste na putu, najbolje je da praktikujete određene načine kako biste bili organizovani i kako bi nivo vašeg poslovnog učinka bio na pravom putu.

Definišite šta želite.

Kada istražujete kako bi vaš način života na daljinu trebao izgledati, zapitajte se:

Kako bi izgledao vaš idealan svakodnevni radni život? Kakav bio bio osjećaj i kako bi to izgledalo?

Koliko često želite da sjedite, stojite ili se krećete tokom radnog dana? Da li postoje vježbe koje želite da radite? Koja okruženja podržavaju multitasking? Da li volite timski ili samostalni rad?

Što su vaši ciljevi dobro osmišljeni, to ćete vjerovatno naići na manje turbulencija kada strukturišete svoje radne dane.

Napravite strukturu koja podržava životni stil koji želite.

Kada dođete u kancelariju na posao, vaša kompanija se bavi svim strukturnim detaljima. Dolazite u određeno vrijeme, sjedite na određenom mjestu, prisustvujete sastancima, telefonirate i odlazite kada treba. Kao zaposleni na daljinu, ta odgovornost je u potpunosti u vašim rukama i treba je razmotriti prije nego što rezervišete avionske karte.

Kada pravite plan, odvojite malo vremena da proučite svoj dnevni red i mentalno odredite gdje ćete i kada treba negdje da budete.

Iako je nemoguće planirati apsolutno sve, ipak bi trebalo da imate A, B i C plan za glavne aspekte, kao što su multimedijalni izvori napajanja i siguran pristup internetu.

Komunicirajte sa svojim kolegama i klijentima. 

Ljudi moraju biti u mogućnosti da se povežu sa vama, a na vama je da pronađete stabilniju vezu od one u vašem odmaralištu. Budite pošteni i uvijek saopštavajte svoju dostupnost.

Snosite odgovornost za ispunjavanje očekivanja.

Rad van kancelarije može biti ometajući, bilo da ste kod kuće ili na plaži. Međutim, to vam ne daje pravo da se opustite. Vaš posao je da ostanete produktivni za veće dobro vašeg poslodavca. Zapamtite: Važno je poštovati odnos koji imate sa svojom kompanijom.

Budite iskreni sa onim što vam odgovara, a šta ne u vezi sa rokovima. Ako stalno govorite „da“ rokovima koje ne možete razumno da ispoštujete, ugrožavate povjerenje svoje kompanije (i potencijalno svoju slobodu da uživate u putovanjima). Možda postoje trenuci kada je najbolje raditi iz kancelarije, ali to ne znači da je putovanje uvijek nemoguće.

Putujte sa ljudima koji razumiju rad na daljinu.

Da biste bili sigurni da ćete imati pozitivne rezultate, objasnite svoje obaveze svojim prijateljima na putu. Na primjer, možda ćete željeti da odredite doba dana kada treba da odgovorite na pozive ili da budete dostupni za sastanke. Nema ništa loše u postavljanju granica prije nego što uskočite u automobil ili avion. „Posao“ je najkritičniji dio „zadovoljstva“.

Rad na daljinu nije za svakoga, ali ako je sloboda posla i života vaš problem, nemojte se ustručavati da ostvarite svoje snove. Samo budite proaktivni i sa poštovanjem prema svojim kolegama kako biste bez napora mogli da balansirate vrijeme na svom laptopu sa putovanjima.

Izvor