Kako započeti biznis - savjeti

Nada Stojanović
Kako započeti biznis - savjeti
pexels-photo

Ukoliko više ne želite da radite za nekoga, već postanete sam svoj gazda morate znati nekoliko bitnih stvari pre nego što se upustite u samu realizaciju vaše ideje. Naime, morate dobro razmisliti o cijelom projektu koji želite da realizujete i gledati čak i godinama unaprijed. Takođe, morate biti svjesni rizika i teških situacija koje pokretanje biznisa sa sobom nosi. Ali, ukoliko i nakon svega toga razmišljate o ovom koraku, možemo samo da kažemo: Bravo! Istupiti iz mase i truditi se da postanete samostalni i svoji je za svaku pohvalu!

U nastavku pogledajte koje sve korake morate ispuniti ukoliko želite da započnete svoj biznis!

1. Oblikovanje ideje

Ideja je osnov svakog biznisa. Dobra i originalna ideja je zlata vrijedna i zbog toga ukoliko baš takvu imate, nemate razloga za brigu. Svaka ideja je na početku sužena, odnosno kako biste od nje napravili biznis morate je oblikovati i proširiti. Uvidjeti njene mane i prednosti i na taj način stvoriti savršen biznis. Dok, ukoliko nemate ideju zlata vrijednu, već onu koja podrazumijeva biznise koji već postoje, kakvih je 98% ideja, morate se potruditi da joj date što više specifičnosti koje drugi biznisi iz vaše oblasti nemaju. Dakle, svoju svima već poznatu ideju nadogradite nečim što nikada niko ne bi spojio i na taj način stvorite ideju zlata vrijednu!

2. Ispitivanje tržišta

Kada ste svoju ideju oblikovali vrijeme je da provjerite kako se onda kotira, odnosno morate istražiti tržište. Nekada ideje koje sjajno zvuče u praksi se i ne pokažu kao ideale. Zbog toga, kako ne biste uložili mnogo novca koji kasnije ne možete povratiti ili povećati, morate ispitati tržište. Ukoliko se radi o velikom ulaganju najbolje je da unajmite profesionalca. Prilikom ispitivanja tržišta treba da obratite pažnju na ono što potrošači traže, kakva je konkurencija u oblasti u kojoj želite da pokrenete biznis i da li će vam se on isplatiti na kraju. Ukoliko je vaša ideja pogodna onda možete nastaviti sa daljim koracima razvijanja biznisa, dok ukoliko ne zadovoljava potrebe tržišta, pokušajte je prilagoditi i promijeniti prema zahtjevima potrošača.

3. Sastavljanje plana

Plan je isto tako bitan dio procesa pokretanja privatnog biznisa. Kako biste napravili dobar biznis plan morate uključiti apsolutno sve segmente koje će vaš biznis obuhvatati, od troškova, zaposlenih, do ponude. Ukoliko niste vješti možete angažovati nekoga ko će u dogovoru sa vama stastaviti odličan biznis plan ili ti možete uraditi sami. Ukoliko se odlučite da ga sami pravite, morate biti posebno pažljivi i sve razraditi do detalja. Napravite plan za svaki mjesec od početka biznisa, a nakon toga i godišnje. Što detaljnije razradite plan, to će vaš biznis biti uspješniji smanjićete moguće nepredviđene situacije.

4. Obračun troškova

Prije nego što započnete biznis morate imati novac koji ćete uložiti za njegov početak. U troškove, pored pokretanja biznisa, morate računati i da druge izdatke kao što su zaposleni, zakup ili kupovina radnog prostora, kupovina opreme, plaćanje poreza i tako dalje. Dakle, sve pomenute troškove morate staviti na spisak i preračunati. Najbolje bi bilo da posao krenete tek kada budete imali rezervu novca za godinu dana od pokretanja vašeg biznisa. Tako ćete osigurati prvu, ujedno i najtežu godinu.

5. Registracija biznisa

Kako bi vaš biznis bio legalan, morate da registrovati i dobiti određene licence i dozvole za rad. Sve to morate prepustiti profesionalnim licima.

6. Reklamiranje

A kako bi vaš biznis počeo što pre da se razvija, mora što više ljudi čuti za njega. Reklamiranje možete vršiti na razne načine: u okviru reklama na tv-u, potom možete zakupiti mesto na posećenim sajtovima tako što će okačiti baner vaše firme, preko novina ali i putem društvenih mreža. Reklamiranje na društvenim mrežama je danas najpopularniji vid marketinga. Možete uplaćivati novac za reklame ili možete platiti uslugu reklamiranja određenim ljudima.

Želimo vam puno sreće u pokretanju biznisa!

Izvor