Pitajte doktoricu farmacije: Sanda Rastoder Canović

“Ti si farmaceutkinja? Pa što ne kažeš! Šta preporučuješ za moju kožu? Šta misliš o onom preparatu sa reklame? Čemu ono služi? Gdje ga mogu pronaći? Kako? Koliko?” I tako je nastala Sandina instagram stranica Dr.Bjuti. Sa željom da, vi drage žene imate pravilan, stručan izvor informacija za sva ova mnogobrojna pitanja. Predstavljamo vam farmaceutkinju koja je dostupna online.

Sanja Milosavljević sanja@mypressroom.me
Pitajte doktoricu farmacije: Sanda Rastoder Canović
Sanda Rastoder Canović

Riješila si da pokreneš kanal komunikacije Instagram stranicu Dr.Bjuti, sa kojim ciljem?

Danas svi teže nekoj idealnoj, instagramskoj ljepoti. Ja bih rekla - kalupu. Veoma je važno da razgovaramo o pravoj ljepoti, a to je zdrava, ispunjena, srećna i njegovana žena. Stranica koju sam pokrenula je danas veoma aktivna, i veliki je broj pitanja dnevno na koja odgovorim. Naročito je zanimljiva rubrika #savjetičetvrtkom. Tokom nedjelje dobijam brojna pitanja i dileme oko izbora dermokozmetike ili rješavanja nekog problema sa kožom, na koja četvrtkom odgovaram na story. Sve je veći broj pitanja iz nedjelje u nedjelju što je samo pokazatelj sve većeg povjerenja, i ja sam zaista ponosna i srećna kad mi se javljaju sa pozitivnim povratnim informacijama. Jer je time moja misija uspjela. 

Da li ova stranica ima potencijal prelaska u pravi registrovani konsultantski biznis?

Pored mog stalnog zanimanja, stranica se sve više razvija i vjerujem da će se vremenom razviti u pravi preduzetnički biznis. Za sad je to saradnja sa brendovima koji zadovoljavaju moje kriterijume kako bih ih mogla preporučiti. Kada žena krene da sprovodi u djelo neku svoju biznis ideju, najbitnije je prije svega da ima veliku želju i vjeru u sebe. Potrebno je jasno definisati ciljeve i ići ka njima. I još nešto veoma važno, treba biti istrajan. Ne odustati, jer će itekako biti padova i prepreka.

Kako si se odlučila na “online” pristup i na koja pitanja najčešće traže tvoj savjet? 

Živimo u vremenu internet komunikacija. Koliko stvari dnevno pročitamo? Koliko reklama? Koliko (ne)stručnih savjeta? Prevelika dostupnost informacija može imati loše strane jer se lako izgubimo u moru preporuka iz nepouzdanih izvora. Tu je negdje nastala i moja želja da doprinesem društvu u tom virtuelnom svijetu, kreirajući mjesto na koje će bilo ko moći zatražiti savjet o njezi kože, i dobiti provjerenu, stručnu informaciju. Pitanja koja mi postavljaju posjetioci stranice su iz oblasti pravilne njege kože, preporuke i pravilnog odabira adekvatne dermokozmetike za njegu i/ili rješavanje određenih nedostataka kože, pravilno kreiranje dnevne i noćne rutine i sl.

Dr.Bjuti 

O Sandi (Rastoder) Canović, doktorici farmacije

Rođena u Ljubljani 04. juna 1990. godine. Osnovnu školu završila je u Petnjici, a srednju školu u Beranama. Farmaceutski fakultet u Podgorici upisala je 2009.godine i isti završava u roku u junu 2014. godine. Specijalistički rad iz oblasti farmakoekonomije i farmaceutske legislative je odbranila u decembru 2018.godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje specijaliste farmakoekonomije i farmaceutske legislative. Stalno zaposlena kao doktorica farmacije na mjestu savjetnice u Fondu za zdravstveno osiguranje, odsjek za farmaciju i farmakoekonomiju. Kao saradnica na Medicinskom fakultetu u Podgorici radi od 2014. godine na predmetu Farmaceutska analiza i kontrola ljekova, a od 2020.godine i na predmetu Toksikologija sa analitikom. Autorka je više stručnih radova i učesnica više međunarodnih naučnih kongresa. Osnivačica instagram stranice Dr.Bjuti koja se bavi pitanjima iz oblasti dermokozmetike i čini farmaceuta dostupnijim na društvenim mrežama. Živi u Podgorici, udata je i majka jedne djevojčice.