Kako se zadovoljiti malim stvarima

Naš svakodnevni život je ispunjen nebrojenim mogućnostima da nađemo zadovoljstvo. To može biti zvuk cvrkuta ptica po sunčanom jutru, dijeljenje smijeha sa voljenom osobom ili uživanje u nekoliko minuta tišine na kraju užurbanog dana. Ključno je da budete prisutni da ih upijete.

Jelena Plivelic
Kako se zadovoljiti malim stvarima

Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti. Sa evolucione tačke gledišta, prisustvo nam nije prirodno. Jedna od funkcija mozga je da nas zaštiti od potencijalnih prijetnji. Stoga smo naviknuti da gledamo u budućnost i predvidimo šta može poći po zlu.

Osim toga, nismo naviknuti da budemo zadovoljni onim što imamo. Naš instinkt je da želimo više. To je ono što je pomoglo našim precima da akumuliraju dovoljno hrane da prežive neplodne periode i da se odvoje od konkurencije u pronalaženju partnera za parenje.

Naše okruženje se brzo mijenja, ali evolucija se odvija brzinom puža. Više ne moramo da brinemo da li ćemo postati žrtva geparda koji vreba iza žbunja ili da nas zgrabi aligator dok pijemo na jezeru. Sada smo zabrinuti da zaradimo više novca, poboljšamo svoje domove, prikupimo više pratilaca na platformama društvenih medija i zadovoljimo što više ljudi.

Zamka u kojoj uvijek želite više je da možete zaboraviti da cijenite ono što imate. Možete postati toliko fiksirani na buduće težnje da sadašnje blagoslove, kao što su vaša porodica, prijatelji i zdravlje, uzimate zdravo za gotovo.

Takođe možete početi da potkopavate sama dostignuća na kojima ste toliko naporno radili.

Jedna od najvećih tragedija je žrtvovanje godina života da bi se postigao cilj, samo da bi se našao lišen smisla i svrhe.

Nema ništa loše u tome da imate težnje da poboljšate svoj život. Ako želite da dobijete unapređenje ili da steknete diplomu, nastavite.

Takve aktivnosti mogu imati koristi. Možda ćete se osjećati sigurnije u svoje sposobnosti nakon što postignete svoje ciljeve. Uspjeh vas takođe može dovesti u bolju poziciju da date pozitivan doprinos životima drugih.

Međutim, čuvajte se zamke da želite više. Evo tri savjeta koji će vam pomoći da pronađete radost i zadovoljstvo dok težite svojim ciljevima.

1. Znajte dokle da idete.

Imajte realna očekivanja o tome kako će buduće aktivnosti uticati na vaš život. Postizanje budućih novčanih ili profesionalnih ciljeva ne garantuje sreću. Zadovoljstvo od degustacije slatkog nektara uspjeha je kratkog vijeka.

Po riječima filozofa iz 19. vijeka Artura Šopenhauera, „Bogatstvo je kao morska voda; što više pijemo, postajemo žedni; a isto važi i za slavu“.

2. Ostanite svoji.

U društvu koje je opsjednuto produktivnošću i dostignućima, lako je dati prioritet svojim profesionalnim aspiracijama na račun voljenih.

Zapamtite da je vaš profesionalni identitet samo jedan dio onoga što jeste. Takođe imate druge uloge gdje snosite veliku odgovornost. Možda ste roditelj, supružnik, brat, sestra, dijete ili nečiji najbolji prijatelj.

Zadržite široku perspektivu o tome ko ste. Važno je ulagati u svoje različite uloge. U suprotnom, rizikujete da žrtvujete smislene veze zarad svoje karijere.

3. Zakočite.

Nemoguće je cijeniti ono što imaš kada neprestano juriš ka sledećem cilju. Protiv društvenih i evolucionih pritisaka da se stalno juri više je imperativ da se posmatraju i cijene male stvari koje istinski čine život smislenim.

Izvor