Korak do balansa: Šta je to zajedničko uspješnim ljudima?

Šta je to zajedničko uspješnim ljudima? Kakvu dnevnu rutinu oni planiraju i podržavaju? U nastavku teksta pročitajte odgovore.

Jelena Plivelic
Korak do balansa: Šta je to zajedničko uspješnim ljudima?

Dnevna rutina uspješnih ljudi

Šta je to zajedničko uspješnim ljudima? Kakvu dnevnu rutinu oni planiraju i podržavaju? Za početak, ne odgovaraju na život isključivo, već život planiraju. Započinju svoj radni dan dovoljno rano kao pravi stratezi jer razmišljaju o svojim ciljevima.

Zdrave navike im nisu slučajnost, već dnevna rutina – planiraju obroke, i trenutke za zabavu. A treći korak? Nakon svakog uspješnog dana rade samoanalizu – da proživim ovaj dan još jednom, šta bih učinio bolje i drugačije?

Upravljanje okolnostima

Osjećate li ponekad uznemirenost tokom dana? Jesu li vaše misli fokusirane na ono šta možete promijeniti ili ono šta ne možete? Uspješni ljudi prate svoje misli i biraju ono o čemu će razmišljati. Sve manje se opterećuju temama na koje ne mogu uticati, a biraju one na koje mogu. Čak 80 % života zavisi o njima i na to su fokusirani.

Možda ne možemo znati šta će nam se sledeći dan dogoditi, kako će on izgledati, ali ono na šta možemo uticati, na šta se vrijedi fokusirati je da se dobro pripremimo za njega. Izaberite kvalitetan krevetpođite na počinak oko 22 sata i usmjerite misli na zahvalnost. Odmor i san osnovni su preduslovi za postizanje zdravog životnog ritma i balansa.

Uticati na nas može i prostor u kojem boravimo, a to su okolnosti koje možemo mijenjati. Očistite prostor od nepotrebnih distrakcija, odnosno stvari, i ispunite ga neutralnim bojama koje potiču harmoniju i smirenje.

Fokus

Čime se vrhunski sportaši, menadžeri i umjetnici koriste kako bi ostvarili sjajne rezultate? Oni koriste moći fokusa. Jeste li primijetili da, kada razmišljate o putovanju u neku daleku zemlju, odjednom počinjete primjećivati aranžmane za tu zemlju, informacije na portalima o toj zemlji ili jeftine avionske karte? Trik je u tome da u našem mozgu postoji živčani snop koji se zove retikularni aktivacijski sistem. On nam pomaže da filtriramo brojne informacije koje svakodnevno i u svakom trenutku dolaze do našeg mozga i da odaberemo one koje su nama bitne, da se na njih fokusiramo.

A kako naš mozak zna šta nam je bitno? U tome mu pomažemo postavljajući ciljeve ili zamišljajući situacije kao da su već ostvarene. Koristite se ovim sistemima i moći fokusa da biste ostvarili ono što vam je bitno. Postavljajte ciljeve.

Zahvalnost

Ono šta nam može pomoći tokom dana,da prihvatimo situacije koje nam se ne sviđaju je misao – ko zna za šta je to dobro. A kada vas ponekad uhvati strah od budućnosti, pomislite – ma šta god da se dogodi, nosit ću se s tom situacijom.

Izvor