Kako stvoriti profitabilnu poslovnu ideju

Ideja da se započne biznis je uzbudljiva. Međutim ovaj potez zahtijeva vrijeme, novac i rizik. Morate da smislite solidnu ideju, izgradite brend, uložite napor u marketing i pružite odličnu uslugu korisnicima. Za vas smo izvojili par savjeta na koji način stvoriti profitabilnu poslovnu ideju.

Jelena Plivelic
Kako stvoriti profitabilnu poslovnu ideju

1. Prestanite da romantizujete poslovnu ideju

Voljeti ono što radiš i raditi ono što voliš zvuči romantično i inspirativno, ali ne u poslovnoj stvarnosti. Prije svega, morate procijeniti da li postoji dovoljna potražnja na tržištu da bi vaša strast bila profitabilna. Na primjer, volite dobru kafu i čak razumijete njene sorte. Ali u vašem gradu, kafići su na svakom ćošku i konkurencija je velika. Da li treba da otvorite kafić broj 101 u jednoj ulici i da se nadate da će ljudi doći kod vas? Ako vam ne smeta vrijeme, novac i trud, onda možete pokušati. Ali mnogo je bolje da sebi postavite nekoliko pitanja prije nego što započnete posao:

Koji je pravi razlog zašto želite da pokrenete posao?

Koji su Vaši lični i poslovni ciljevi?

Ko je vaš kupac?

Koje probleme ima vaš klijent i kako vaše preduzeće može da ih riješi?

Šta predlažu vaši konkurenti i po čemu ćete se razlikovati od njih?

Koji resursi su vam potrebni za pokretanje biznisa?

2. Ne potcjenjujte svoje konkurente

Morate da sagledate tržište i da analizirate svoje konkurente. Ovo je posebno važno ako želite da privučete investicije. Na kraju krajeva, jedno od kritičnih pitanja koje će potencijalni investitor postaviti je vaša konkurentska prednost.

Evo sistema u tri koraka koji možete koristiti za analizu tržišta:

Primarno istraživanje: Umjesto da maštate o tome šta potrošač želi, možete ga direktno pitati. Za ovo koristite upitnike, istraživanja i intervjue. Ako već imate klijente, možete da koristite statistiku iz Google analitike, YouTube-a, društvenih medija, izvještaje o uslugama e-pošte i drugih platformi da biste razumjeli preferencije i ponašanje klijenata.

Sekundarno istraživanje: Sistematizovati dobijene informacije i detaljno ih proučiti. Da li ovo odgovara vašem shvatanju tržišta? Kako vaš proizvod može da riješi zahteve kupaca?

SWOT analiza: SWOT analiza je pouzdan način da se prouče snage, slabosti, prilike i prijetnje ideje. Iz analize možete odlučiti da li je tržištu potreban proizvod i da li ćete dobiti profit koji očekujete. Možete lako pronaći šablone za ovaj sistem na internetu i izvršiti analizu.

3. Testirajte svoju hipotezu

Kada istražite tržište i znate šta potrošač želi, morate da se uvjerite da vaš proizvod ispunjava njihovu potražnju. Štaviše, ovo bi trebalo da se uradi što je moguće jeftinije, u obliku MVP-a (Minimum Viable Product). Ukratko, MVP pruža priliku za razvoj novog proizvoda za manje novca i prikupljanje recenzija od potencijalnih kupaca.

Još jedan instrument za potvrđivanje vaših pretpostavki o budućem poslovanju je A/B testiranje. Ovu metodu možete koristiti da biste provjerili koja se verzija web-sajta ili dizajn više sviđa kupcima. Na primjer, možete da napravite dvije verzije odredišne stranice iste ponude, sa istom cijenom i tekstom, ali različitim dizajnom ili rasporedom blokova. Zatim analizirajte na koju verziju su korisnici potrošili najviše vremena i koja je doprinjela do kvalitetnijih potencijalnih klijenata.

Izvor