Želimo da djevojčice biraju tehničke fakultete

Jovana Tadić Pr menadžerka kompanije Huawei: Svega 20 odsto zaposlenih u IT sektoru čine žene. Taj jaz počinje još od obrazovanja i kompanija Huawei je posvećena tome da ovu neslavnu statistiku promijeni

Nada Stojanović
Želimo da djevojčice biraju tehničke fakultete

U istraživanju koje je predstavila Pr menadžerka kompanije Huawei Jovane Tadić žene i djevojke su podjednako talentovane za IT, ali ih je tradicionalno mnogo manje u ovoj industriji. Huawei kompanija želi da tu statistiku promijeni.

- Statistika pokazuje da danas svega 20 odsto zaposlenih u IT sektoru čine žene. Taj jaz počinje još od obrazovanja i kompanija Huawei je posvećena tome da ovu neslavnu statistiku promijeni. Zbog toga, posebno smo posvetili pažnju projektu ,,Woman in tech" gdje ohrabrujemo žene da se priključe IT sektoru. Želimo da djevojčice biraju tehničke fakultete i da sebe vide kao inženjere u okruženju koje je pretežno muško. Žene danas, sve više pokazuju svoju inovativnost i kreativnost, ali i dokazaju da posjeduju sve ono što je potrebno da budu podjednako zastupljene u poslovima iz oblasti tehnologije, kao i muškarci - kazala je Tadić za Pobjedu.

Kako je navela pandemija je potpuno promijenila poslovanje mnogih kompanija, bilo je poteškoća i IT poslovanje je došlo više do izražaja. Međutim, kompanija poput Huawei je uspjela da se prilagodi i da uprkos svemu ostvari zavidan poslovni rezultat.

- Neke sasvim obične stvari više nijesu funkcionisale, od prekida sastanaka uživo, pa sve do obustave klasičnih medijskih događaja, putovanja medija na značajne svjetske događaje i sajmove. Ali naša kompanija je veoma agilna, i kolege iz cijelog svijeta su dijelile nova rešenja koje možemo primijeniti i neometano raditi. Ohrabrena sam činjenicom da smo postigli sve ciljeve i planove i da smo mnogo naučili iz ove situacije - kazala je Tadić.

Jovana Tadić

Pomenula je i da su se u svijetu desile velike transformacije u poslovanju.

- Činjenica da smo prinudno primijenili nove tehnološke alate koji će sigurno biti značajni u budućnosti. Prethodnu godinu zapamtiću najviše po kreativnosti, jer sam upravo došla do izražaja u trenutku kada za mnoge novonastale situacije nismo imali predviđena rešenja - kazala je Tadić dodajući da se trudila da prethodnu godinu pretvori u godinu uspjeha, a ne neuspeha ili strepnje.

- Odvojila sam vrijeme za nove jezike, za sjajne online edukacije i nikada kao prošle godine nijesam toliko bila posvećena ličnom razvoju - kazala je  na kraju Tadić.

Povezane vijesti