Kako biti kreativna (čak i kad misliš da to nisi)

Da li često govorite sebi "Jednostavno nisam kreativan tip"? Pa, ne biste bili same u tome. Kada razmišljate o tome šta znači biti kreativna, možda ćete automatski kategorizovati ljude kao "prirodno kreativne" - one koji imaju prirodan dar za kreativnost s bogatom maštom - i odlučiti da li spadate u tu kategoriju. U stvarnosti, ne postoji "tipično kreativna osoba". U nastavku saznajte kako možete iskoristiti svoj kreativni potencijal - čak i ako ne verujete da to možete.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako biti kreativna (čak i kad misliš da to nisi)

Prigrlite svoje detinjstvo

Maštarije dece su nešto čudesno - način na koji vide život u kojem nema kraja mogućnostima, potpuno neograničeni u svom viđenju sveta oko sebe. Međutim, kako odrastamo, naša iskustva počinju oblikovati naše razumevanje sveta. Počinjemo gubiti dečiju nevinost i počinjemo razmišljati praktičnije o većini elemenata u našem životu. Biti u mogućnosti ponovo se povezati sa mentalnim ograničenjima koja gradimo kao odrasli omogućiće vam da uklonite mentalna ograničenja koja gradimo kao odrasli, znači da možete naučiti da budete otvorenije i radoznalije u traženju alternativnih i kreativnijih rešenja.

Dakle, gde početi? Tajna leži u tome da igra postane prioritet. To se možda ne čini posebno produktivnim na prvi pogled, jer svi znamo da je igra sinonim za zabavu - ali zabava je zapravo jedan od najmoćnijih generatora ideja. Osigurajte da igra bude deo procesa generisanja ideja - to može biti jednostavno kao početak sastanka za brainstorming igrom kako biste opustili svoje kolege i koleginice i naveli ih da predlože neke od svojih ideja. To bi mogla biti jedna od tih "neobičnih" ideja koje na kraju postanu vaše naredno kreativno rešenje.

Dakle, kad razmišljate o kreativnosti deteta, može li se reći da smo, zapravo, svi rođeni kreativni? Ali, kao i kod svega, kada manje vežbamo neku veštinu, ona postaje manja. Angažovanje ovog dela mozga  pomalo svakog dana pomoći će vam da povratite svoje kreativno razmišljanje koje ste možda postepeno počele gubiti tokom godina.

Sanjarite sa svrhom

Kada primetite da vam najkreativnije ideje izlaze na površinu? Da li je to kada sedite fokusirane za svojim stolom? Ili vas pogodi kada ste "isključene" i šetate psa, tuširate se ili idete na vožnju? Sanjarenje je još jedna od onih aktivnosti karakterističnih za detinjstvo koje obično povezujemo sa lenjim, neusredsređenim delovima našeg dana. Međutim, nemojte brzo odbacivati sanjaranje kao neproduktivno. Vreme provedeno u razmišljanju može čuda učiniti za vašu kreativnost i sposobnost da dođete do inovativnih ideja i rešenja. Kada se zaustavimo da se opustimo, naš mozak prelazi u "difuzni" režim. To je trenutak kada naš um stvarno počinje da luta, mi počinjemo da vizualizujemo i stvaramo svoje spontane veze i ideje.

Možete se pitati zašto onda ne dolazite sa kreativnim idejama sve vreme? Ključ je u angažovanom fokusiranom sanjarenju. Da biste postigle nešto od svojih sanjarenja, treba postaviti cilj koji želite postići i istraživati oblast koja vas interesuje kako biste navele podsvesni deo svog mozga da radi na problemu. To će održati vašu maštu usmerenu prema određenoj nameri, pa će sve ideje koje nesvesno izbijaju na površinu biti usmerene na ono što želite postići.

Naučite da prkosite statusu quo

Koliko često ste čule frazu "Uvek smo to radili/e na ovaj način"? Kada radite nešto na isti način, samo zato što ste navikle na to, ubijate kreativnost. Važno je raditi u okruženju gde nove ideje mogu biti podržane i razvijene, tako da se ne zaglavite u rutini i monotoniji.

Uvek se pitajte zašto nešto radite; čak i ako je to nešto malo što čini mali deo vaše svakodnevne rutine. Naučite da se konstantno preispitujete u pogledu svojih procesa, pretpostavki i odluka, tako da ste prisiljene da razmotrite alternativne opcije, što će prirodno otvoriti vrata u vašem umu i omogućiti vam da razmišljate kreativnije.

Razmislite o tome šta radite dobro

Ako i dalje smatrate da se kreativnost svodi na prirodni talenat, onda razmislite o tome u čemu ste dobre. Možda ste dobre u analiziranju brojeva ili organizaciji događaja. Sve imamo svoje jedinstvene oblasti i talente na koje smo ponosne - možda nikada niste razmišljale da vaša najveća snaga zapravo omogućava da budete kreativni, jer na njima ostavljate svoj pečat. Svaki posao i veština može se unaprediti kroz kreativno razmišljanje, čak i ako niste u tipičnoj kreativnoj ulozi. Identifikacija oblasti u kojima prirodno uspevate znači da ste korak bliže tome da razmišljate drugačije o tim veštinama i pokušate nove stvari kako biste postigle uspeh.

Što više same sebe podstičete da izađete iz svoje zone komfora i probate nešto novo, primetićete da vam dolazak do kreativnih ideja postaje sve lakše svaki put.

Izvor