5 trendova za dobru komunikaciju koje bi trebalo da iskoristite

Komunikacija je kao i bilo koja druga veština zahteva svesnu praksu i spremnost da se prihvate greške neuspesi i učenje. Bilo da ste ekstrovert ili introvert, trebalo bi da iskoristite ovih 5 trendova komunikacije kako biste unapredile svoje veštine.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
5 trendova za dobru komunikaciju koje bi trebalo da iskoristite

1.     Više od komuniciranja

Podrazumeva pružanje obilnih detalja i ažuriranja kako bi se osiguralo da svi uključeni jasno razumeju situaciju. To ne znači komuniciranje više nego što vam je potrebno, već komuniciranje onoga što smatrate "očiglednim". Često pretpostavljamo da drugi ljudi dele isto razumevanje i perspektivu kao mi. To gotovo uvek dovodi do nesporazuma.

Više od komuniciranja znači uklanjanje svake prilike za nesporazum pružanjem redovnih ažuriranja, adresiranjem potencijalnih područja nesporazuma i davanjem povratnih informacija kontinuirano.

Saveti:

Komunicirajte "očigledne" stvari

Stavite svoje pretpostavke po strani i stavite se u cipele druge osobe. Koje informacije su im potrebne kako bi uspešno završili zadatak?

2.     Suština na početku (BLUF)

BLUF ili “bottom line upfront” je strategija komunikacije u kojoj se najvažnije informacije (tj. "suština") stavljaju na početak poruke, umesto na kraj. Ovo pomaže osobi sa druge strane da pravilno prioritetizuje i razume poruku.

Saveti:

Identifikujte najvažnije informacije i stavite ih na početak svoje poruke. Manje se fokusirajte na procese (kako je nešto urađeno) i više na rezultate (šta je urađeno).

3.     Parafraziranje

Parafraziranje podrazumeva ponovno izražavanje tuđe poruke svojim rečima kako biste potvrdili svoje razumevanje. Ovo pokazuje aktivno slušanje i obezbeđuje jasnoću u komunikaciji.

Saveti:

Slobodno koristite sledeće fraze za parafraziranje:

1. Ako pravilno razumem...

Na primer: “Ako pravilno razumem, predlažete da implementiramo novu funkciju do kraja ovog meseca.”

2. Dozvolite mi da Vam to ponovim.

Dozvolite mi da vam to ponovim: Predlažete marketinšku kampanju fokusiranu na društvene mreže kako biste povećali našu prisutnost. Da li je to tačno?

3. Samo da bude jasno / Samo da razjasnimo...

Samo da bude jasno, sastanak je zakazan za 14 časova sutra u konferencijskoj sali na trećem spratu.”

4. Dakle, to bi značilo...

Dakle, to bi značilo da moramo revidirati budžet kako bismo uključili dodatne troškove, zar ne?”

4. Hibridna komunikacija

Hibridna komunikacija je standardni stil komunikacije u modernom poslovnom svetu koji kombinuje i sinhronu i asinhronu komunikaciju. Dok se sinhrona komunikacija dešava u realnom vremenu, asinhrona komunikacija se odvija u udaljenom okruženju, često preko vremenskih zona.

Na primer, e-pošta, chat poruke, prethodno snimljene glasovne poruke, itd. su svi primeri asinhrone komunikacije.

Saveti:

Sinhronu komunikaciju sačuvajte za sesije za brainstorming, redovne provere tima i hitne situacije.

Podstaknite asinhronu komunikaciju. Tim ne bi trebalo da čeka priliku da se sastane licem u lice kako bi predstavio ideje, prijavio probleme ili zatražio povratne informacije.

Smanjite jedan-na-jedan komunikaciju u direktnim porukama i maksimalizujte komunikaciju u grupnim chatovima za maksimalnu vidljivost.

5. Refleksija

Refleksija ili “mirroring” znači ponavljanje onoga što neko drugi kaže svojim rečima. To je veoma jednostavna i moćna tehnika za pravljenje malih razgovora koja vam omogućava da lakše izgradite odnos. Sve to uz više slušanja i manje pričanja!

Evo primera refleksiju u razgovoru:

Osoba A: Radila sam u marketingu 10 godina

Osoba B: Dakle, radila si u marketingu, zar ne? Kako je bilo?

Saveti:

Koristite pitanja

Na primer:

Idem na događaj sutra.

Da li ideš? Kakav događaj je u pitanju?

Konačno sam završio taj projekat.

Jesi li? Reci mi više. Kako je prošao lansiranje?

Izvor