Kako (i zašto) treba sticati nove veštine tokom sporijih zimskih meseci

Za one koje žele da krenu na put sticanja novih veština tokom sporijeg ritma koji zima često nudi, istražićemo pet jedinstvenih pravaca kako biste pronašle inspiraciju za veštine koje mogu koristiti vašem životu i karijeri u skorijoj budućnosti.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako (i zašto) treba sticati nove veštine tokom sporijih zimskih meseci

Evo jedne surove istine: nezaposleni ljudi imaju poteškoća u pronalaženju novog posla, jer mnoge kompanije zaustavljaju svoju regrutaciju tokom poslednjeg kvartala godine. Ovo nije novost - dobro je poznato da velike kompanije često pregledaju broj zaposlenih na kraju godine i često znatno usporavaju svoj proces zapošljavanja.

Umesto neuspešnog traženja prilika kada ih nema ili je malo zapošljavanja, mnogi_e razmatraju mogućnost proširenja svoje palete veština, što može pokrenuti njihovu potragu za boljim i većim prilikama u narednim mesecima.

Istraživanje LinkedIn prijava za posao

Jedan vredan resurs za pronalaženje inspiracije za nove veštine je na dohvat ruke: LinkedIn prijave za posao. Počnite tako što ćete identifikovati profesionalce sa pozicijama sličnim vašoj trenutnoj, vašoj željenoj karijernoj putanji ili ulogama osobe kojoj ste se poslednji put izveštavali na poslu. Pažljivo pogledajte opis posla za te pozicije, obraćajući posebnu pažnju na veštine i kvalifikacije koje se zahtevaju.

Na primer, ako se bavite marketingom i težite prelasku na vodeće pozicije, analizirajte profile menadžera ili direktora za marketing. Zabeležite veštine koje zahtevaju ili koje su osobe s tim nazivom posla usavršile tokom godina, kao što su analiza podataka, digitalni marketing ili upravljanje projektima. Ovi uvidi mogu vam pomoći u vašem putovanju sticanja veština, pomažući vam da uskladite svoj skup veština sa karijernim ambicijama.

Mentorstvo i umrežavanje

Tražite mentore koji mogu pružiti savete o sticanju veština. Ako ste i dalje bliski ili imate dobar odnos s osobom kojoj ste se poslednji put radili_e, možete tražiti njihov savet, pitajući koje veštine bi bile korisne ako nameravate da nastavite sa rastom u trenutnoj karijeri.

Razgovori s mentorima i kolegama iz industrije mogu pružiti dragoceni uvid u veštine koje su doprinele njihovom uspehu. Ovi lične preporuke mogu vas usmeriti na sticanje veština koje se poklapaju s vašim ciljevima i aspiracijama.

Ako više niste u kontaktu s njima ili želite da izbegnete kontakt, uključite se u aktivnosti mentorstva i umrežavanja kako biste otkrili veštine koje su se pokazale korisnim drugima. Učestvujte na događanjima, webinarima ili virtualnim konferencijama gde se možete povezati se s iskusnim profesionalcima koji imaju sličnu karijeru koju želite da pratite.

Učenje iz iskustava drugih može vam uštedeti godine kontinuiranog napora. Zato se nikada ne oslanjajte isključivo na svoja iskustva kada možete učiti iz iskustava drugih.

Lični interesi i hobiji

Ponekad inspiracija za nove veštine može proizaći iz vaših ličnih interesa i hobija. Razmislite o aktivnostima koje volite van vašeg profesionalnog života. Ti interesi mogu biti osnova za sticanje veština koje donose radost i ispunjenje.

Na primer, ako ste strastveni_a fotograf_kinja, možete istražiti kurseve za obradu fotografija ili digitalni marketing kako biste efikasno promovisali_e svoj rad. Spajanje vaših strasti s sticanjem veština može dovesti do sveobuhvatnog skupa veština koji poboljšava vaš privatni i profesionalni život.

Praćenje trendova u industriji

Kako se industrije razvijaju, javljaju se nove potrebe, stvarajući prilike za pojedince i pojedinke da steknu relevantne veštine. Na primer, ako ste u tehnološkom sektoru, razmislite o rastu veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Ove revolucionarne tehnologije oblikuju različite industrije, od zdravstva do finansija.

Razumevanjem industrijskih trendova možete identifikovati relevantne veštine i osigurati vašu karijeru za budućnost. Ostanite ažurirani_e s najnovijim industrijskim trendovima i napretcima. Istražujte industrijske publikacije, blogove ili podcaste kako biste stekli_e uvid u nove veštine u vašem polju.

Platforme za online učenje i kursevi

Platforme za online učenje nude razne kurseve na različite teme, čineći sticanje veština dostupnijim nego ikad. Platforme poput Coursera, Udemy i LinkedIn Learning nude različite kurseve, od tehničkih veština do mekih veština kao što su liderstvo i komunikacija.

Pretražujte ove platforme kako biste pronašli_e kurseve koji se poklapaju s vašim karijernim ciljevima ili ciljevima ličnog razvoja. Fleksibilnost online učenja omogućava vam da steknete nove veštine u svom ritmu, čineći ga pogodnim izborom za zimske mesece.

Zaključak je da sporiji zimski meseci često pružaju jedinstvenu priliku za pokretanje putovanja sticanja veština. Bez obzira da li crpite inspiraciju iz LinkedIn profila, industrijskih trendova, mentora, ličnih interesa ili online kurseva, sticanje novih veština može obogatiti vaš život i otvoriti vrata uzbudljivim mogućnostima.

Prihvatite ovu sporiju sezonu kao vreme rasta i otkrića, i izaći ćete s dragocenim veštinama koje mogu oblikovati vaš budući uspeh.

Izvor