Valentina Kulinović: Na feštu uz osmijeh

Za #zeneoduticaja imali smo priliku da popričamo sa Valentinom Kulinović, predsjednicom i kapelnicom Gradske muzike Herceg Novi. U ovom zanimljivom razgovoru možete pročitati na koji način ansambl gradske muzike i mažoretke predstavljaju Herceg Novi na raznim takmičenjima i tako doprinose da kultura ovog prelijepog, primorskog grada ostane živa i posebna.

Jelena Plivelic
Valentina Kulinović: Na feštu uz osmijeh
Fotografija iz arhive: Valentina Kulinović

#ZENEODUTICAJA: Možete li da se predstavite?

VALENTINA: Rođena u Somboru 1978.(volim pjesmu "U tem Somboru" ) , odrasla i školovala se u Novom Sadu ( muzička škola "Isidor Bajić , Akademija umjetnosti Novi Sad , duvački odsjek - klarinet )

Nakon osvojenog prvog mjesta na Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije (četvrta kategorija - klarinet), 1997 godine uslijedilo je Savezno takmičenje (na nivou države Jugoslavije) u Kotoru .Prvi put sam se tog davnog 2.maja 1997. našla u Kotoru i prvi put bila na moru u proljeće. Iz tih 5 dana boravka na takmičenju (gdje je osvojeno 1 mjesto) ostala je bitna rečenica iz telefonskog razgovora sa mojom majkom "Ovdje je toliko lijepo u proljeće - ja bih na moru željela da živim". Četiri godine kasnije, 17 jula 2001, došla sam u Herceg Novi prvi put i evo 20 jubilarnih godina živim i radim u Herceg Novom, kraj mora. (pazi šta želiš, možda ti se i ostvari)

#ZENEODUTICAJA: Predsjednica ste i kapelnica gradske muzike Herceg Novi, možete li nam reći koliko dugo i kako se to desilo?

VALENTINA: Od marta 2016 sam kapelnica, a od maja 2016 i predsjednica Gradske muzike Herceg Novi. Skupštinskom odlukom društva Gradske muzike HN jednoglasno sam izabrana za vršenje obje funkcije. Prije mene, prva žena kapelnica društva bila je Ivana Petković, a ja sam zvanično prva žena predsjednica u 135 godina dugoj istoriji trajanja Gradske muzike Herceg Novi. Svakodnevno se trudim da opravdam povjerenje svojih članova. U orkestru od 2015 sviraju i moja djeca, sin trubu, ćerka flautu.

#ZENEODUTICAJA: Na koja ostvarenja ste najponosniji odkada imate ulogu predsjednice i kapelnice?

VALENTINA: Izuzetno sam ponosna na sve svoje članove . U srži njihovog djelovanja u Gradskoj muzici je prvenstveno ljubav prema muzici, gradu, a zatim prema druženju. Ponosna sam na mnogo toga što je realizovano u zadnjih 5, 6 godina. Na takmičenju duvačkih orkestara Evrope u Poljskoj u gradu Lobez - osvojili smo drugu nagradu za nastup na sceni i drugu nagradu za nastup u defileu, zatim učešće i uspješni nastupi na brojnim festivalima u Njemačkoj, Turskoj, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji. Posebno sam ponosna na uspjehe i učešća  na Festivalima u zadnje 2 godine od kada se radi u  otežanim uslovima zbog pandemije. U oktobru 2020-te, osvojili smo prvo mjesto na međunarodnom takmičenju, Begej fest u Zrenjaninu, a Jul 2021. smo bili učesnici na dva velika medjunarodna festivala: Ilindenski dani Bitolj- Makedonija i Međunarodni festival  duvačkih orkestara u Turskoj u Izmiru . Nismo posustali ni u pandemiji, a najvažnije je da smo svi zdravi .

#ZENEODUTICAJA: Kakve su reakcije publike na vaše nastupe putem kojih predstavljate dio kulture jednog grada?

VALENTINA: Naš zaštitni znak je osmijeh. Osmijeh se uvijek osmijehom vrati. Publika je uvijek oduševljena našim nastupima. Mislim da na najljepši način predstavljamo svoj grad i prenosimo muzikom i igrom miris mora, mimoze ... mediterana ...miris Herceg Novog.

#ZENEODUTICAJA: Da li su mladi zainteresovani da budu članovi ansambla gradske muzike i mažoretki i ako jesu šta je potrebno kako bi to postali?

#VALENTINA: U prethodnom periodu (zadnjih godinu dana) imali smo veliki priliv novih, mladih članova, što govori o tome da su mladi veoma zainteresovani. Poželjno je da novi članovi imaju barem osnovno muzičko obrazovanje, ali dobro došli su i oni koji nemaju nikakvo muzičko obrazovanje, pa startujemo sve ispočetka - od učenja nota, do učenja sviranja instrumenta. Što se tiče sekcije mažoretki, osnovna tri uslova su: skladan fizički izgled, spremnost na timski rad i muzikalnost (osjećaj za ritam) lijep osmijeh se podrazumijeva...takođe, mažoretke su u uzrastu od 13-te do 23 godine...

#ZENEODUTICAJA: U toku je praznik mimoze, a vi nosite veliku odgovornost. Možete li nam reći koliko traju pripreme kako bi gradska muzika i mažoretke bili spremni za ovaj događaj?

VALENTINA: Pripreme za Praznik mimoze traju tokom čitave godine, a dva mjeseca uoči Praznika su intezivne, gotovo svakodnevne.

#ZENEODUTICAJA: Mažoretkinje predstavljaju ambasadorice ljepote i plesa, možete li nam reći po čemu su mažoretke Herceg Novog jedinstvene?

VALENTINA: Mažoretke Gradske muzike Herceg Novi su prve mažoretke jugoistočne Evrope.

U avgustu 2021. proslavili smo 50 godina trajanja mažoretskog ansambla pri Gradskoj muzici. Ono što ih razlikuje od drugih mažoretskih sastava je podatak da su svojevrsni živi simbol Festivala Praznik mimoze i svojevrsni živi simbol svoga grada Herceg Novog. One su ponos našeg grada i države.

#ZENEODUTICAJA: Kakvi su vam budući planovi? Na kojim događajima učestvujete i kada?

VALENTINA: Prvenstveno nas očekuje još aktivnosti do kraja ovogodišnjeg 53. Praznika mimoze, još dva defilea i desetak programa na kojima su naše mažoretke u ulozi hostese. Po završetku 53. Praznika mimoze, počinjemo sa pripremama i uvježbavanjem programa za Festivale u Turskoj (od 12-17 maja)  i Mađarskoj(od 17-22 avgusta) na koje smo pozvani, a čije pozive smo prihvatili sa radošću i zadovoljstvom. U cjelokupnom našem radu i trajanju veliku podršku od samog osnivanja pružaju nam grad i gradska uprava, kao i brojni dobrotvori i prijatelji našeg društva. Trajati 135 godina nije nimalo lako.

#ZENEODUTICAJA: Šta biste poručili mladima? Zašto bi trebali da se priključe gradskoj muzici i mažoretkama?

VALENTINA: Tokom cijele godine vrata Gradske muzike HN su otvorena za sve one koji žele postati dio naše velike, vesele muzičke porodice svih generacija (naš najmlađi član ima 9, a najstariji aktivni član 68 godina). Članstvo u našem ansamblu daje im priliku i mogućnost da putuju, upoznaju nove kolege, nove gradove, mjesta i kulture, druže se, a ujedno na najljepši način, kao živa razglednica, predstavljaju svoj grad kroz muziku i igru.

#ZENEODUTICAJA: Šta biste rekli publici? Zašto bi trebali pratiti vaš rad?

VALENTINA: Naša publika svaki naš nastup prati sa osmijehom na licu. Ima li većeg dara od osmijeha ?