Novogodišnje odluke za žene: Od tačke A do tačke B retko postoji samo jedan put!

Čini se da je prva nedelja nove godine idealna za odmor i razmišljanja. Ako ste zaposleni onda maksimalno uživate u privilegiji od poslodavaca da spoje praznike do 10-tog. Ako ste preduzetničkim vodama, sigurno planirate svoju poslovnu godinu, a možda ste u velikom “čišćenju” podataka i “to- do liste”. Mi smo timski aktivne i dobrodošlicu želimo Marini Janković, Srpkinji iz Australije za koju smo srećni da će učestvovati u našim aktivnostima. Ono što mi je baš prijalo u našim dogovorima je da žene moraju da imaju pristup mentorskim programima, koji nisu kreirani samo za više nivoe menadžmenta. Zato danas dok odmarate, malo zadovoljstvo je da razmislite o tome šta želite i da vas naša Marina vodi kroz ovaj proces.

Sanja Milosavljević
Novogodišnje odluke za žene: Od tačke A do tačke B retko postoji samo jedan put!
Marina Janković za #zeneoduticaja

Piše: Marina Janković, sertifikovani Master kouč i ekspertkinja za žensko liderstvo (www.marina-jankovic.com

Novogodišnje odluke mnogima donose uzbuđenje ali i neku vrstu očekivanja i pritiska da naredna godina bude bolja od prethodne. Često se postavlja pitanje kako je uopšte moguće planirati kada su poslednje dve godine, od kada smo čuli reč kovid, donele mnogo neplaniranih dogadjaja. Dodatna neizvesnost često otežava realizaciju naših planova, ali nam takođe daje mogućnost da preispitamo šta je važno i postanemo kreativniji u načinu ostvarivanja ciljeva. Često zaboravimo da od tačke A do tačke B retko postoji samo jedan put i da plan može da se promeni ali cilj i dalje ostvari. Pre nego što požurite sa novogodišnjim odlukama, postavite sebi sledeća pitanja:

Koja je moja definicija uspeha? Šta znači “dobra” ili “bolja” godina?

Često u brzini donesemo odluku, jer želimo da kreiramo osećaj uspeha, pa nekada ne sagledamo kako naša odluka utiče na druge oblasti života, kao sto su zdravlje, karijera, finansije, odnosi sa porodicom i prijateljima, ili lični razvoj.

Na primer, kada postavljate poslovni cilj razmislite kako će vaš posao uticati na vreme koje imate za sebe ili druge, kako biste mogli da postavite prioritete i sagledate sve različite uloge koje imate u zivotu. Ako preskočimo ovaj korak, može nam se desiti da odustanemo od svog cilja i u tome nađemo potvrdu da smo manje sposobni nego što zapravo jesmo. Ovakav sveobuhvatni pristup postavljanja ciljeva nam, sa druge strane, daje dodatnu motivaciju da energiju usmerimo na oblasti koje će pozitivno uticati na željeni kvalitet zivota.

Zašto je ovaj cilj (novogodisnja odluka) važna? Kako ću se ja promeniti kada dodjem do cilja?

Često osećamo pritisak od drugih da nismo dovoljno dobri, vredni, dovoljno veliki eksperti… Ako se previše oslanjamo na mišljenje drugih ljudi, često nesvesno zadamo sebi cilj koji nije potpuno naš, nego postoji da bismo dobili eksternu validaciju. Za svaki postavljeni cilj, u bilo kojoj oblasti života, proverite šta će se za vas promeniti kada ostvarite cilj i na koji način ćete vi postati zadovoljniji.

Koji su pokazatelji da sam ostvarila svoj cilj?

Šta treba da vidite, osećate, čujete, da biste znali da ste bliže ostvarenju cilja? Odgovor na ovo pitanje će vam pomoći da postavite konkretne podciljeve i imate sopstvenu meru progresa. Kada sagledate sve korake u procesu biće vam lakse da krenete, korak po korak, do realizacije, pratite progres, ili blagovremeno promenite plan realizacije.

Koje postojeće veštine i talente ću koristiti u procesu ostvarenja cilja?

Često odustanemo od cilja jer nam praznina izmedju vizije i realnosti deluje nepremostiva. Praznina i treba da postoji, jer kada bi cilj bio prelako ostvarljiv, ne bi vodio ka ličnom rastu i razvoju. Ako vam je teško da identifikujete postojeće veštine, podsetite se svega sto ste u prošlosti ostvarili, teškoće koje ste prevazišli, i doći ćete do ideja koje upućuju na vaše kvalitete i postojeće veštine. Naravno, uvek će postojati veštine koje je potrebno da razvijate da biste viziju pretočili u stvarnost, ali ne zaboravite da često vas najveći potencijal leži u oblasti postojećih veština i talenata.

Kako da istrajem u ostvarenju ciljeva (novogodišnjih odluka)?

Kada odgovorite na prethodna pitanja pokušajte da napravite što precizniji plan realizacije, pogotovo ako počinjete sa nekom novom navikom. Krenite sa manjim koracima, koji ne zvuče preteško, jer će vas njihovo ostvarenje motivisati da napravite veće korake. Zapitajte se šta vam može otežati ostvarenje plana i, ako je moguće, blagovremeno nađite način da prevazidjete prepreke koje se mogu predvideti. Neke stvari će uvek biti izvan vaše kontrole, ali uglavnom je spisak onoga na šta možemo da utičemo mnogo duži.

Takodje, pokušajte da se okružite ljudima koji će vas inspirisati da nastavite dalje, onima koji rade na sebi i iskreno dele svoje neuspehe, a ne samo uspehe.

Budite ponosni na svaki hrabri korak koji napravite ka ostvarenju svog cilja. Preporučujem da na neki način beležite svaki napredak, analizirate koje ste veštine i talente koristili u procesu ostvarivanja cilja, lekcije koje ste naučili kroz uspone i padove. To će vam pomoći da vrednujete proces, a ne samo trenutak postizanja cilja, kao i da prepoznate i slavite nove mogućnosti i lični razvoj.