Razgovor sa Milkom Mićković: Hrabro grabite prilike!

„Svaka žena može da bude uspješna, važno je da ima volju, da vjeruje u sebe i da hrabro grabi prilike“ riječi su Milke Mićković o iskustvu u vođenju biznisa a u okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirrmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Sanja Milosavljević
Razgovor sa Milkom Mićković: Hrabro grabite prilike!

„Snažno vjerujem da svaka žena koja prepoznaje liderske osobine u sebi i koja ima dobre, kvalitetne i kreativne ideje, treba da se oproba u biznisu. Naša ženska snaga i inovativnost mogu da doprinesu da naša zajednica i društvo budu bolji, da pokrenu biznis uopšte, ali i da pokrenu i motivišu neke druge žene na akciju - kazala je Milka Mićković, izvršna direktorica, Dekoriva-co u okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Milka Mićković je dugo u biznisu, a njena poslovna biografija je vezana za osnivanje, napredak i razvoj  Dekorive-co od osnivanja  2002. godine pa do danas. Ova kompanija bavi proizvodnjom namještaja od masivnog drveta i pločastih materijala opremanjem svih vrsta enterijera, vrsta uslugu rezanja i kantovanja distribucijom, veleprodajom i maloprodajom pločastog materijala, okova za namještaj, sudopera, slavina i kuhinjskog okova vodećih evropskih proizvđača.

„Svakako, da osnivanje biznisa podrazumijeva nove odgovornosti i obaveze, rad na sebi, puno ulaganja i inovativnosti, kako biste pratili trendove. Kad se osvrnem iza sebe zaista je sve što smo prošli i postigli, sva naša ulaganja su vrijedna, jer danas imamo porodični biznis, zapošljavamo 70 radnika, dakle, stvaramo novu vrijednost i doprinosimo crnogorskoj ekonomiji“ – istakla je ona.

„Iako je bilo prilično teško svih ovih godina uskladiti sve obaveze, uz veliku odgovornost, prvo prema porodici, jer sam majka četvoro djece koja su moj najveći uspjeh i ispuniti sva njihova očekivanja i omogućiti im normalan život i školovanje, a zatim i prema poslu, zaposlenim, kupcima, dobavljačima uspjela sam da nađem vrijeme za sve i shvatila da je dobra ogranizacija i uporan rad i trud, ključni faktor  uspjeha i ostvarivanja zacrtanih ciljeva“ – odgovara Mićković na pitanje o tome kako uskladiti privatne i poslovne obaveze.

U svim investicijama Milkinog preduzeća, partner je bio Investiciono-razvojni fond koji ih je prepoznao kao zdravu i perspektivnu kompaniju sa dobrim i zdravim biznis idejama, te da su kreditne linije za žene u biznisu koje i danas koristi dobra prilika za pokretanje i unapređenje ženskog biznisa.

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu. Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.